Szerző: Gálffy Csaba

2015. december 28. 09:41

Tőzsdére megy a Nutanix

Nem könnyű induló tárológyártónak lenni. Az örök érvényű igazság illusztrálására most a Nutanix vállalkozott, a cég tőzsdére megy és ennek a folyamatnak a részeként nyilvánosságra hozta pénzügyi adatait is. Masszív és növekvő veszteség, reménnyel a felvásárlás kecsegtet.

Végre tőzsdére megy a következő generációs tárolómegoldások egyik zászlóvivője, a Nutanix. A Nutanix megoldásának lényege, hogy teljesen standard szerverfürtöket képes tárolótömbbé alakítani, csupán szoftveres úton. Az így kapott tároló komolyabb elvárásoknak is megfelelhet, magas fokon automatizált (dinamikus rétegzés, adatmigráció), és beilleszthető a nagyvállalati menedzsment-környezetekbe is, például VMware vCenter alá. Ezzel a koncepcióval a Nutanix persze nincs egyedül, más is rájött, hogy az olcsó x86-os szerverekből is ütős tárolókat lehet faragni pusztán szoftverrel. Ilyen megoldást fejleszt például a SimpliVity, de az EMC ScaleIO vagy a VMware Virtual SAN, illetve a Microsoft SSD (Storage Spaces Direct) is hasonló koncepciót igyekszik megvalósítani.

Pénz még nincs benne - és lehet, hogy sosem lesz

A fekete levest a Nutanix pénzügyi adatai jelentik. A cég ezeket eddig nem hozta nyilvánosságra, a tőzsdei rajtnak azonban feltétele a sarokszámok publikálása. Eszerint a cég bevétele látványosan nőtt, 2015-ben 241 millió dollárt ért el, mely a 2014-es értéknek szinte duplája, a 2013-as 30 milliónak pedig nyolcszorosa. A probléma ott jelentkezik, hogy a 90 százalékos bevételnövekedést a kiadások is követték, a cég rendre 45, 84 illetve 126 millió dolláros veszteséget könyvelt el 2013 és 2015 között.

A józan vezetés nem is ígér mást, a közzétett befektetői prospektus szerint a következő években is masszív veszteségeket termel majd a cég - ezt a magas marketing- és értékesítési költségekkel indokolja a menedzsment. A magyarázat szerint pontosan ezért szeretne a tőzsdéről bevonni tőkét a cég, a befektetés ugyanis egy-két éven belül megtérül, ahogy a kliensek megismerik és elkezdik vásárolni a Nutanix-szoftvert futtató megoldásokat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tárolópiac hatalmas, 47 milliárd dolláros összértéke csábító célpont a startupok számára, a terület piacvezető cégei, élükön az EMC-vel ugyanis nem az innovációs tempóról híresek. E lassúság szépen kidomborodott az elmúlt években, mind a software defined storage (SDS), mind a flash-alapú tárolás trendjéről alaposan lemaradtak az inkumbens gyártók, ami megnyitotta az utat a következő generációs megoldásokat fejlesztő cégek előtt. Legalábbis látszólag.

A gyártóknál ugyanis van még lassabb szereplő is a piacon - a vásárlók. Hiába jelentek meg ugyanis a hipermodern új megoldások, a megcélzott vásárlók óvatosan váltanak és évekig kitartottak a bevált tárolórendszerek mellett. Ez nem véletlen, a nagyobb IT-beruházások átfutási ideje nagyon hosszú, ráadásul a meglévő rendszerekkel, üzemeltetési megoldásokkal való kompatibilitás is fontosabb szempont, mint a nyers teljesítmény vagy az ár.

Emiatt a "dinoszauruszok" kivárásra játszhattak: megvárták, míg a hatalmas lendülettel induló startupok bevétel hiányában és a kegyetlen költségek szorításában elkezdenek levegőért esedezni, majd lecsaptak és mélyen áron alul felvásárolták a cégecskéket, a technológiára építve pedig kihozták saját, immár tényleg modern tárolóikat. A most megismert pénzügyi adatok alapján a Nutanixra is ez a sors várhat, az izgalmas kérdés, hogy az első körös befektetők, és a tőzsdei rajttal beszálló új befektetők nyereséget realizálnak majd a felvásárláskor, vagy jelentős bukás lesz a vége.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról