Szerző: Voith Hunor

2015. december 23. 14:50

Elérhető az Amazon Docker repo szolgáltatása

Az EC2 Container Registry előzetesét ősz óta lehetett próbálgatni, mostantól általánosan (bár régiók szempontjából még meglehetősen korlátozottan) elérhető kereskedelmi szolgáltatásként is igénybe vehető.

Társat kapott az Amazon egy éve elindított konténermenedzsment-szolgáltatása, az EC2 Container Service (ECS). Az ECS ugyan lehetőséget adott arra, hogy a vállalat felhős infrastruktúráján hatékonyan lehessen a Docker konténerek felügyeletét, skálázását, automatizálását elvégezni, repo szolgáltatást (registry) eddig nem nyújtott.

Az Amazon már korábban is jelezte, tudja, ez egy fájóan hiányzó láncszem, főleg azon cégek számára, melyek akár százas nagyságrendben tárolnak és frissítenek Docker konténereket. Bár az AWS ernyője alá tartozó szolgáltatások rengeteg API-n keresztül nyújtanak lehetőséget a saját üzemeltetésű szerverekkel való integrációra, érthető volt az igény egy szintén felhős repóra, ha már az Amazonnak amúgy is megvan hozzá a hardveres infrastruktúrája, valamint házon belül össze tudja drótozni azt az ECS-sel.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A vállalat az őszi re:Invent konferenciáján harangozta be az EC2 Container Registryt, ami egy teljes egészében az Amazon Web Servicesen (AWS) futó Docker repo szolgáltatás. Az ECR a rövid tesztidőszakot követően általánosan elérhető (így SLA-val megtámogatott) státuszba került, bár egyelőre csak a US East régióban lehet igénybe venni - az vállalat szerint hamarosan a többi régióban is élesítik a szolgáltatást.

A képfájlokat az ECR az S3 tárhelyszolgáltatásán, titkosítva tárolja, a díjszabás ennek megfelelően két részből tevődik össze: egyrészt az S3-on felhasznált tárhelyből, másrészt a repóból kimenőnek minősített (a részletes lista a díjszabás oldalán olvasható) adatforgalomból. Előbbi havonta 10 centtel terheli a pénztárcát gigabájtonként, utóbbit pedig az Amazon sávosan határozta meg, így minél nagyobb a repo kimenő adatforgalma, annál alacsonyabb a gigabájtonkénti egységár. Egy díjmentes kivétel van, az egyazon régióba tartozó EC2 és ECR közötti adatforgalom.

Az ECR támogatja a Docker Registry HTTP API V2-t, így a Docker parancssor (CLI) teljes arzenálja rendelkezésre áll. Az AWS erőforráscímkék és IAM (az AWS identitáskezelője) használatával a konténerekhez való hozzáférés és a repóban elvégezhető műveletek köre teljeskörűen szabályozható - felhasználók vagy AWS-fiókok szintjén is.

Az Oracle is beszállt a Docker-buliba

Témájában kapcsolódó hír, hogy az Oracle is "felült" a Docker-vonatra: a vállalat egy kis amerikai startupot, a StackEngine-t vette meg. A cég a nemrég pont a Docker által felvásárolt Tutumhoz hasonlóan Docker konténerekhez fejlesztett menedzsment- és automatizációs eszközöket, rövidke fennállása alatt (tavaly alapították) 4,5 millió dollár kockázati tőkét vont be. Az Oracle lépése érthető, a vállalat bevallottan vezető szerepre tör az IaaS/PaaS piacon, melynek egyik fontos eleme az egyre népszerűbb konténeres üzemeltetési szemlélet megfelelő kiszolgálása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról