Szerző: Hlács Ferenc

2015. december 18. 09:30

Ismét korlátlan OneDrive tárhelyet kapnak az üzleti felhasználók

Újra korlátlan OneDrive tárhellyel dolgozhatnak a szolgáltatás egyes vállalati felhasználói. A Microsoft egy új Windowsra és OS X-re szánt szinkronizációs klienst is bejelentett.

Visszatér a Microsoft korlátlan online tárhelye, legalábbis egyes üzleti felhasználók számára. A vállalat bejelentette, a korábban eltörölt tárterület a OneDrive for Business előfizetőinek válik ismét elérhetővé, igaz csak adott szolgáltatáscsomagok esetében. A nem üzleti csomagokat használók továbbra sem kapnak korlátlan opciót.

A cég által újonnan felvázolt konstrukcióban a vállalati csomagok mellett adott kormányzati és oktatási termékek vesznek részt, a legnagyobb tárhelylehetőség egész pontosan a OneDrive for Business Plan 2, a SharePoint Online Plan 2, az Office 365 Education, Enterprise E3, E4 és E5, valamint a kormányzati felhasználásra szánt Office 365 Government E3, E4 és E5 felhasználói számára lesz elérhető. A korlátlan tárterület több lépcsőben válik hozzáférhetővé: először jövő márciusig bezárólag 5 terabájtra tolja fel az eddigi 1 terabájtos határt, majd később, ha egy felhasználó eléri az 5 terabájtot, lehetősége van további bővítést kérni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A többi üzleti előfizetés továbbra is 1 terabájtnál tetőzik majd, a Microsoft szerint ugyanakkor a vállalati ügyfelek nagy része ennél jelentősen kevesebb területet használ. A cég novemberben törölte el az otthoni és oktatási Office 365 előfizetések mellé kínált korlátlan OneDrive tárhelyet, ezzel együtt pedig az ingyenes modellekhez kínált területből is jelentősen visszavett, 15 helyett 5 gigabájtra, sőt a Windows Phone felhasználóknak szánt 15 gigabájtos filmtekercs-tárterületet is megszüntette, mindezt arra hivatkozva, hogy néhány felhasználó korlátlan tárhelyként használta az ígért koráltan tárhelyet, és több tíz terabájt adatot tárolt rajta.

A lépés nem meglepő módon komoly felháborodást váltott ki, a Microsoft pedig néhány nappal ezelőtt bocsánatot kért felhasználóitól a korábbi kommunikációért, valamint annyi engedményt tett a döntés kapcsán, hogy a jelenlegi OneDrive felhasználók megtarthatják a 15 gigabájt ingyenes filmtekercs-tárhelyet, ha jelzik rá igényüket jövő januárig. A vállalat új üzleti konstrukcióit bejelentő blogposztjában megismételte a bocsánatkérést, a felháborodást keltő döntést azonban nem vonta egészében vissza.

A bejelentés nem merült ki ennyiben, a Microsoft a Windowsra és OS X-re szánt, vállalati szinkronizációs kliensét is frissítette. A teljes nevén OneDrive for Business Next Generation Sync Client névre hallgató szoftverhez a cég stabilabb működést és jobb teljesítményt ígér, továbbá eltörli a korábbi 20 ezer fájlos szinkronizálási korlátot is. A kliens legfeljebb 10 gigabájt méretű fájlok feltöltését támogatja, továbbá hamarosan a Sharepoint dokumentumkönyvtárakkal is használható lesz. Jelenleg a szoftver csak a OneDrive for Business felhasználók számára vehető igénybe Windows 7, 8, 10, valamint OS X 10.9 és újabb rendszereken, 2016 első negyedében pedig Windows 8.1-re is elérhetővé válik.

A vállalat mindezek mellett mobilon is frissít: az új Windows 10 Mobile-os OneDrive app (amely hagyományos és üzleti felhasználók számára egyaránt elérhető) a dokumentumok szerkesztését, megosztását és feltöltését is lehetővé teszi. Az online tároló iOS-es alkalmazása továbbá már offline tárolási lehetőséget is kap - ugyanez a funkció Anrdoidra várhatóan még jövő év második negyedében megérkezik. Ugyancsak mobilos újítás az iOS-re szánt Office Lens OneDrive integrációja is, a telefonok fényképezőjét használó dokumentumszkennerből már lehetőség van egyenesen az online tárhelyre feltölteni a befotózott anyagokat. A fejlesztők egy új OneDrive for Business API-t kapnak amely a keresést, thumbnaileket, a változtatások szinkronizálását és a nagyméretű fájlok feltöltését is támogatja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról