Szerző: Voith Hunor

2015. december 9. 09:30

Az SAP is beszáll az egészségügyi analitikába

A cég egy specializált adattárolási és egy analitikai szolgáltatást is bejelentett.

Csak az Egyesült Államokban több százmilliárd dollárral csökkenhetne az egészségügyi ellátás költsége, ha a szektor az adatalapú és teljesen személyre szabott megelőzésre és kezelésre térne át – állítja az SAP. A cég egy Frankfurtban tartott rendezvényen jelentette be, hogy belép az egészségügyi analitikai piacra: A Foundation for Health és Medical Research Insights a vállalat HANA-alapú termékeire épül, a fejlesztési cél egy nyílt, bővíthető és skálázható egészségügyi platform létrehozása volt.

“Hatalmas lehetőség rejlik abban, hogy sokak egészségügyi adatai segítségével egyéneknek az eddiginél jóval hatékonyabban segítsünk” – fogalmazta meg Bernd Leukert, az SAP termékekért és innovációért felelős igazgatója az újdonságok mögötti fő üzenetet. “A klinikai és a genetikai adatok kombinálásával és a valós idejű adatelemzés és vizualizáció segítségével hatalmas lépést tehetünk egy gazdaságilag és szakmailag is sokkal hatékonyabban működő egészségügy felé.”

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ezen az alkalmazási területen az SAP már otthon van, a cég különböző rendszerei az egészségügyben is bevett megoldásnak számítanak, az ezekben tárolt adatok új megközelítésű feldolgozása azonban valódi áttörést hozhat. Steve Lucas, az SAP platform- és analitikai megoldásaiért felelős elnöke optimista, szerinte a többségében még “maradi” hozzáállás gyorsan változik majd, ahogy a következő években az első komoly “adatalapú” eredmények megszületnek. “Megnyugtatásul” hozzátette, hogy az SAP teljes átláthatóságot biztosít az általa kezelt adatokra, és a pácienseken múlik, hogy mit és kivel osztanak meg, az milyen formában kerülhet felhasználásra. A vállalat - például az IBM-hez és a Microsofthoz hasonlóan - saját regionális adatközpontokat használ erre a célra, hogy az adott jogi környezetnek is megfeleljen.

Az SAP egyik első ügyfele az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) nonprofit leányvállalata, az adatalapú rákkutatásra specializált CancerLinQ lett. A cég képviseletében Greg Parekh elmondta, hogy a rákkal kapcsolatos jelenlegi ismeretek túlnyomó része nagyon szűk körre limitált kísérletek eredménye. Ezekben csak a rákbetegek mindössze 3 százaléka kerül be, és “minden, amit tudunk arról, hogy mi működik és mi nem, innen tudjuk”. Parekh elismerte, hogy elsősorban nem azért döntöttek az SAP mellett, mert különböző forrásokból nem létezett már eddig is megoldás az egyes feladatokra – viszont olyasmire volt szükségük, ami “időt ad vissza az orvosoknak, nem pedig még többet vesz el tőlük”.

A Foundation for Health adatintegrációs modellje

Az SAP már a HANA piacra dobása óta idéz előszeretettel orvosi alkalmazási példákat az analitikai folyamatok nagyságrendbeli gyorsulására. Parekh egy “csak” százezer páciens átfogó adatait (klinikai és genetikai egyaránt) tartalmazó adatbázison demózta a rendszer képességeit, amely tényleg pillanatok alatt jelenített meg komplex orvosi lekérdezésekre érthetően vizualizált eredményeket. “Ez az egyik legfontosabb feltétel a használhatóságot illetően. Az információ a döntési pillanatban kell, nem egy óra, nap vagy hét múlva. Azon kívül, hogy ez nagyon hatékony, az orvos-páciens kapcsolatot is javítja, mert mindkét fél számára azonnal rendelkezésre állhat a kellő információ” - emelte ki Parekh.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról