Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 19. 14:30

Jó úton a Samsung 10 nanométere

A februári ISSCC rendezvényen részletezi először fejlesztés alatt álló 10 nanométeres, második generációs FinFET gyártástechnológiáját a Samsung. A felvezető-gyártási eljárás majd az idei év elején elrajtolt 14 nanométert válthatja le.

Bár a technológia publikus részleteit majd csak februárban vázolja fel a Samsung, az SRAM tesztcellák paraméterei már most ismertek. A dél-koreaiak aktuális, 14 nanométeres technológiájával egyetlen cella mérete 0.064 μm2. Ez 10 nanométerre váltva, magas sűrűségre optimalizált dizájn esetében ez 0.040 μm²-re csökken, ami egy kifejezetten a teljesítményre kihegyezett lapkánál 0.049 μm²-t jelent. Az előbbivel számolva mindez 0,63-as szorzót eredményez a korábbi 14 nanométeres, 0,064 μm²-es SRAM cellákhoz viszonyítva.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Összehasonlítás gyanánt, az Intel 22-ről 14 nanométerre való váltásánál a szorzó 0,54x volt, ami egy teljes lapka méretére levetítve nagy különbséget eredményezhet a Samsung megoldásával szemben. Az x86-os gyártóval való összevetésnél maradva szintén érdekes alapot kínál, hogy a vállalat 14 nanométeren 0,0588 μm²-es SRAM cellákat állít elő. Amennyiben a skálázódás ütemét tartani tudják, úgy a Samsung megoldása továbbra is csak a második helyre lehet jó, ugyanakkor nincs kizárva, hogy a dél-koreaiak hamarabb rukkolnak elő 10 nanométeres megoldásukkal, ezzel pedig egy időre akár még át is vehetik a vezetést.

A Samsung korábbi nyilatkozata alapján 10 nanométeres gyártástechnológiáját új alapokra helyezte. A hírek szerint a FEOL (front-end-of-line) mellett a BEOL (back-end-of-line) is változott, melyhez korábban, a 20-ről 14 nanométerre való áttérésnél nem nyúltak a mérnökök. A dél-koreaiak igyekezete érthető, hisz a legfőbb tét a következő, két év múlva esedékes "s" végződésű iPhone rendszerchipjének gyártási megbízása. Ebben a TSMC a nagy rivális, mely céggel az aktuális 6s készülékek lapkáit épp megosztva gyártják.

Jelen állás szerint úgy fest, hogy a Samsung sikerrel előzte be tajvani bérgyártó riválisát a fejlesztési versenyben, bár ahogy legutóbb, úgy a kocka még többször fordulhat. Amennyiben minden terv szerint megy, az első, Samsung gyártotta lapkákkal szerelt termékek 2017 első felében tűnhetnek fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról