Szerző: Hlács Ferenc

2015. november 10. 12:15

Megnyitja gépi tanulási rendszerét a Google

Kutatási és termékfejlesztési projektekben is szabadon felhasználható a Google TensorFlow névre hallgató gépi tanulási technológiája. A többek között a vállalat beszédfelismerő megoldása mögött dolgozó rendszert a vállalat Apache 2.0 licenc alatt tette közzé.

Megnyitja gépi tanulási technológiáját a Google, a TensorFlow névre hallgató, második generációs motort tegnap óta bárki igénybe veheti. A deep learning rendszer DistBelief néven futó előző generációját a keresőóriás olyan szolgáltatásai mögé állította, mint a Google Photos intelligens képkeresője, képcímkézője, a vállalat beszédfelismerője vagy a tanult fogalmak alapján sokszor inkább rémálomba illő képeket generáló DeepDream. A nemrég bejelentett automatizált email-válaszok szintén a gépi tanulásra építenek. A DistBelief ugyanakkor túl sok ponton támaszkodott a vállalat saját, belső infrastruktúrájára ahhoz, hogy külső fejlesztők vagy kutatók használhassák.

A TensorFlow-nál ezt a vállalat már tudatosan korrigálta, elérhetővé téve azt minden érdeklődő számára. A cég szerint a technológia szinte bármilyen területen felhasználható, számos platformon. A Google gépi tanulásért felelős Brain Team csapatának műszaki vezetője Vincent Vanhoucke szerint a C++-ban készült gépi tanulási rendszer Intel processzorokon, illetve Nvidia GPU-kon is használható, illetve az Android, iOS és OS X rendszereket támogatja. A TensorFlow-hoz egy Python frontend is tartozik, amely többféle Pyhtonra építő eszközzel is bevethető, mint a Numpy vagy az iPython Notebook.

02:18
 

TensorFlow: Open source machine learning

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Bár ingyen teszi elérhetővé technológiáját, a lépésből az arra lecsapó vállalatok mellett a Google is profitál majd: a nyílt forrású rendszert a cég reményei szerint ugyanis a felhasználók is tovább csiszolják majd, a köré épülő, egyre növekvő közösség pedig jóval tempósabb fejlődést jelent, mintha a vállalat továbbra is csak saját maga dolgozna az eszközön.

Nyílt forrású deep learning rendszerekkel már korábban is találkozhattunk, a Google lépése ugyanakkor kiemelten fontos. Ahogy Chris Nicholson, a hasonló területen dolgozó Skymind startup Wired által megszólaltatott vezetője fogalmaz, a keresőóriás öt-hét évvel előrébb jár a gépi tanulás terén, mint konkurensei, a technológia megnyitása így másoknak is komoly lendületet adhat.

A vállalat a hozzá tartozó eszközökkel, leírásokkal és példakóddal kiegészített önálló libraryként, Apache 2.0 licenc alatt teszi elérhetővé a rendszert, így azt bármilyen intézmény szabadon használatba veheti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról