Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 6. 16:30

Rekordnegyedévet zárt az Nvidia

Minden eddiginél nagyobb negyedéves bevételről adott hírt az Nvidia. A zsugorodó PC piac ellenére sosem adtak még el ilyen sok GeForce GPU-t, emellett pedig egyre jobb hírek érkeznek az autóipar háza tájáról is.

Elsősorban a PC-kbe szánt GPU-k sikerének köszönhetően az Nvidia rekordnegyedévvel büszkélkedik legfrissebb, október végén zárult, harmadik pénzügyi negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentésében. A vállalat 1,3 milliárd dolláros bevételt könyvelt el, ami éves szinten 7 százalékos bővülésnek felel meg, melyhez 246 millió dolláros nettó profit társult, ez pedig 42 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban.

Nagyot ment a GeForce

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat közleményéből kiderül, hogy soha ennyi GPU-t nem értékesítettek még mint a szóban forgó időszakban. A különféle grafikus processzorokból származó bevétel éves szinten 12 százalékkal, 959 millió dollárról 1,11 milliárdra duzzadt. Ezen nagy mértékű növekedés az GeForce kártyáknak köszönhető, azaz a továbbra is nagyon pörög a gaming, amit látszólag továbbra sem befolyásol túlzottan az évek óta zsugorodó PC piac. Az elsősorban asztali gépekbe szánt kártyák éves viszonylatban 44%-os növekedést produkáltak, melynek megfelelően 761 millió dollárral dobták meg az forgalmat. A cég ezt elsősorban az e-sportok és VR (virtuális valóság) további térhódítására, illetve az ünnepi szezon miatti egyre inkább szállingózó játékokra (Star Wars Battlefront, Call of Duty, Black Ops III, Fallout 4) vezeti vissza.

A professzionális felhasználásra, azaz a szerverekbe és munkaállomásokba szánt termékek már nem muzsikáltak ilyen jól. Az utóbb említett rendszerekbe szánt Quadro kártyák 190 millió dolláros bevételt produkáltak, ami 8 százalékos visszaesés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az elsősorban adatközpontokba szánt Tesla termékek, illetve az azokhoz kapcsolódó GRID virtualizációs platform 82 millió dollárral járult hozzá a bevételhez, ami ugyancsak 8 százalékkal kevesebb a 2015-ös pénzügyi év ugyanezen negyedévének adatához képest. Ennek okát a nagy, gépi tanulással foglalkozó projektek hullámzó fejlesztési ciklusaiban látja a vállalat.

(Újra)éledezik a Tegra

A korábban az ultramobil eszközökhöz életre hívott Tegra új otthonának, az autóiparnak hála lassacskán kezd magára találni. A teljes divíziót nézve ugyan 23 százalékkal, 168 millióról 129 millió dollárra csökkent a bevétel, melynek oka a tabletekbe és okostelefonokba szánt modellek erősen csökkenő eladásiban rejlik, bár a Google Pixel C táblagépében Tegra X1 SoC kap helyet, azaz (még) nincs minden veszve. Mindezzel szemben az autóipar számára fejlesztett modellek szárnyalnak, ami számszerűen 51 százalékos növekedés takar az előző évhez képest, mely 79 millió dolláros bevételt jelentett. Ehhez például a Mercedes Benz, Audi, Porsche, Bentley négyes mellett már a Honda és a Tesla is hozzájárult, amely gyártók bizonyos modelljeiben Tegrával működtetett digitális műszerfal található. Emellett az Nvidia elmondta, hogy jelenleg nagyjából 50 kisebb-nagyobb céggel dolgoznak együtt Drive PX termékük kapcsán, amit elsősorban önvezető autókhoz fejlesztettek ki.

A negyedik negyedévre az Nvidia 1,3 milliárd dollár körüli árbevételt vár, mely a tavalyi 1,25 milliárdhoz képest nagyjából 4 százalékos növekedés lenne, ami körülbelül 8 százalékkal haladná meg az elemzők által előzetesen prognosztizált 1,21 milliárdos összeget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról