Szerző: Voith Hunor

2015. november 6. 11:40

Ilyen lesz az üzleti Windows Store

A Windows Store for Business a legújabb előzetesben már kipróbálható, de sajnos Magyarországról egyelőre nem elérhető.

A Microsoft már egy éve, a Windows 10 első előzeteseinek kiadásakor jelezte, hogy az új operációs rendszer mellé készülő, egységes Windows Store-ból lesz egy vállalati felhasználásra szánt változat is. A cég a legújabb Insider buildben bizonyos országokban (sajnos Magyarország nincs köztük) lehetővé tette a Windows Store for Business kipróbálását, valamint végre ismertette a főbb részleteket is a funkcióval kapcsolatban. Ugyanakkor a Microsoft arra is felhívta a figyelmet, hogy az információk egy része nem végleges termékre vonatkozik, így akár jelentősen is változhat a végleges verzió kiadásáig.

Fontos leszögezni, hogy az üzleti Windows Store-ból megvásárolt alkalmazások kizárólag Windows 10-es eszközökön használhatóak, annak ellenére, hogy Windows 8-as appok is lehetnek majd a kínálatban. Röviden: a Windows Store for Business Windows 10-exkluzív funkció, (kompatibilitásban) Windows 8-hoz igazított változat nem készül(t) belőle.

Beszerzésre és disztribúcióra is

A vállalati ügyfeleknek szánt Windows Store nem meglepő módon jóval több egy szimpla szoftverboltnál. Mivel üzleti célú funkcióról van szó, adott a mennyiségi licencvásárlás lehetősége, a szervezeten belül pedig számos lehetőség lesz az alkalmazások terjesztésére.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Windows Store for Business kipróbálásához Global Administrator jogkörű Azure AD fiókkal rendelkező üzemeltető szükséges, és egy, az áruház webes felületével kompatibilis böngésző (Internet Explorer 10 vagy újabb, Microsoft Edge, aktuális Chrome vagy Firefox). Azure AD amúgy a disztribúciós lehetőségek túlnyomó részéhez is kell, egyedül az offline licences alkalmazásokhoz nem alapfeltétel.

Az online és az offline licencek között egyrészt az a különbség, hogy előbbiek használatba vételéhez az arra jogosult felhasználói fiókoknak csatlakoznia kell a Windows Store for Businesshez, utóbbi esetben pedig az adminisztrátorok különböző menedzsmenteszközökkel maguk is teríthetik az alkalmazásokat. Másrészt az online licences appok a Store for Businessből automatikusan frissülnek, míg az offline licencek alkalmazások frissítését a rendszeradminisztrátorok felügyelik.

A terjesztési lehetőségek kidolgozásakor a Microsoft a kis- és középvállalkozásokra, valamint a nagyobb vállalatokra is gondolt. A kkv-s ügyfeleknek a belső, privát Windows Store létrehozása lehet a kézenfekvő megoldás, ahonnan a Windows Store for Businessből beszerzett alkalmazások mellett egyéb saját, a Store for Businessbe előzetesen bevételezett szoftvereket is kínálhatnak az alkalmazottaiknak. Utóbbiakat a szoftverek fejlesztőinek kell beküldeni a Microsoftnak, és csak azután lesznek elérhetőek a privát, céges Windows Store-ban. Szintén a kisebb cégeknek ajánlott lehetőség az emailben elküldött link – a munkavállalók az így megkapott hivatkozásra indíthatják el a telepítést.

A nagyobb szervezetekben a fentiek mellett célszerű lehet menedzsmenteszközökön keresztüli terjesztést (is) használni. Ezek lehetnek microsoftos vagy egyéb eszközök is, a lényeg, hogy támogatniuk kell az Azure AD-t, a Windows 10 menedzsment-keretrendszerét és tudniuk kell szinkronizálni az üzleti szoftverbolttal. A Microsoft minderre API-kon keresztül biztosít lehetőséget.

Bár a funkció tesztelését lehetővé tévő Insider build várhatóan rövid időn belül bekerül az éles Windows Update csatornába, a Microsoft arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy a Windows Store for Business hivatalosan mikortól lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról