Szerző: Hlács Ferenc

2015. november 2. 11:48

Automatikus frissítésként érkezik a Windows 10 jövőre

Hamarosan Windows 7 és 8 felhasználók tömegeinél indul el automatikusan a Windows 10 telepítője - a Microsoft ugyanis 2016 elejétől ajánlott frissítésként küldi majd ki legújabb rendszerét. A megváltoztatott besorolással a telepítés automatikusan, a felhasználó kimondott kérése nélküli is elindul majd.

Néhány héttel ezelőtt számos felhasználó frissítési hibába futott bele Windows 7 és 8 alatt: az opcionális frissítések között sorolt Windows 10 melletti rubrikát a rendszer valamiért bepipálta, így a frissítéssel annak telepítője is elindult. A Microsoft elismerte és rövid úton korrigálta a hibát, most azonban úgy látszik a vállalat mégis vérszemet kapott: a legújabb Windows a következő hónapokban mindenkinél bekerül majd az opcionális frissítések közé, ezt követően pedig átvándorol az ajánlott (recommended) listára.

A redmondi cég a lépést 2016 elejére tervezi, ettől fogva a Windows 7-et vagy 8-at futtató gépeken külön kérés nélkül elindul majd az új verzió telepítője - legalábbis azoknál a felhasználóknál, akiknél be van kapcsolva az ajánlott frissítések automatikus letöltése (ez az alapértelmezett beállítás). Ez persze szerencsére nem jelenti azt, hogy a Windows 10 kéretlenül fel is kerül adott gépre, a telepítés folytatásához a felhasználó engedélyére is szükség van. Az október közepén felbukkant fiaskó nem volt túl népszerű az érintett felhasználók körében, így erősen kétséges, jó ötlet volt-e a Microsoft részéről a hiba intézményesítése.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A vállalat ugyanakkor éppen a felhasználói igényekre hivatkozva döntött a frissítés prioritásának felemelése mellett. Terry Myerson a cég Windows and Devices csoportjának alelnöke az Ars Technicának elmondta, rengeteg Windows 7 és 8 felhasználó kereste meg a vállalatot azzal, hogy telepítené az új verziót, a frissítés azonban nem érkezett meg hozzá. Myerson szerint azzal, hogy előre jelzik a felhasználók felé, hogy számíthatnak az automatikus frissítésre, megelőzhetik az októberi, meglepetésszerűen elinduló telepítő által kiváltott népharagot. A vállalat a fentieken túl sietett hangsúlyozni, a Windows 10-zel elégedetlen felhasználóknak 31 napig lehetőségük van visszaállítani a korábbi rendszert, ennyi ideig őrzi a rendszer a telepítés után a rollbackhez szükséges adatokat.

A Microsoft egyre agresszívabban próbálja eljuttatni az új szoftvert felhasználóihoz, októberben például ugyancsak az ügyfelek nyomására a tiszta telepítésnél is lehetővé tette az ingyenes frissítést a korábbi Windowshoz tartozó kulccsal. A cég most utóbbi telepítési módszert is egyszerűbbé teszi, és Media Creation Tool szoftveréből is új verziót ad ki. Az optikai lemezek vagy pendrive-ok Windows telepítővé alakítására szolgáló program a jövőben a 32 és 64 bites, illetve Home és Pro rendszerverziót is támogatja, így több, eltérő változatot futtató gép is frissíthető lesz egyetlen eszközről.  A vállalat szerint egyébként a júliusi megjelenés óta több mint 110 millió eszközön frissítettek Windows 10-re, a cég továbbá komoly reményeket fűz az új frissítési rendszerhez is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról