:

Szerző: Voith Hunor

2015. október 29. 14:19

OOW 2015: Database 12.2 újdonságok

Az Oracle zászlóshajójának frissítése sem maradhatott el, az adatbázisplatform számos fejlesztést kapott az új, egyelőre bétaként elérhető kiadásban.

Természetesen nem múlhat el úgy az Oracle World, hogy a cég ne beszéljen a Database új verziójáról, a 12c Release 2-ről, azaz röviden a 12.2-ről. A kiadás előzetese a béta program keretén belül már elérhető, az érdeklődők nekiállhatnak az újdonságok kipróbálásának.

A 12c Release 1-ben bemutatkozott pluggable database (melynek keretében a konténeradatbázisok erőforrásain az azokba "behúzott" adatbázisok megosztoznak, de az egyes alkalmazások felé önálló Oracle DB példányokként látszanak) esetében fontos fejlesztés, hogy a konténerenként futtatható PDB-k száma 252-ról 4096-ra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy igény szerint akár még egy igazán nagy vállalat is behúzhatja (szinte) minden adatbázisát egyetlen konténerbe, ha azok kiszolgálását az alatta lévő hardver bírja szuflával.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Szintén a PDB-hez kapcsolódik, hogy erőforrás-priorizálás lehetőségei körébe a CPU és az I/O erőforrások mellé a memória is bekerült, továbbá a mostani verziótól a példányizolációt manuálisan is lehet szabályozni. A 12.2-ben ráadásul már nem csak infrastrukturális erőforrásokon, hanem egyes alkalmazásobjektumokon (metadata, kód, adat) is tudnak osztozni az egy konténerbe tartozó adatbázisok. A közös objektumokat használó adatbázisok frissítése is egyszerűbbé válik, elég valamit egyszer frissíteni és onnantól az összes azt használó adatbázis naprakész. A Database új kiadása értelemszerűen teljes mértékben kihasználja az új SPARC M7-ben bevezetett hardveres gyorsítókat.

A 12.2-es kiadásban helyet kapott a sharding (darabolás) lehetősége, melynek segítségével adatbázisokat több szerver között lehet elosztani a műveletek jobb párhuzamosítása, és így a teljesítmény vagy a megbízhatóság növelése végett. Az azonosítók hossza 30 bájtról 128 bájtra nőtt, az eredetileg 10g kiadásban bevezetett Automatic Workload Repository (AWR) teljesítménymérő funkció pedig a 12.2-ben Active Data Guard példányokon is használható.

A hot cloning a PDB-k futásidejű, leállítás nélküli klónozására vagy migrációjára ad lehetősége akár szerverek, adatközpontok vagy privát és az Oracle publikus felhője között (ezt egyébként Larry Ellison egyik keynote-ja során élőben demózta is – sikerrel). Az új kiadásban az Active Data Guard példányokon is lehet már futtatni memóriaalapú valósidejű analitikai lekérdezéseket, így szükség esetén tehermentesíteni lehet a fő adatbázist, és a készenléti adatbázisokat akár az éles adatbázistól eltérő adatokkal is fel lehet tölteni. A 12.2-ben az úgynevezett memória-hőtérkép (heat map) alapján az Oracle Database automatikusan vagy konfigurált szabályoknak megfelelően telíti és üríti a memóriát.

Ide kapcsolódik, hogy az Oracle az Enterprise Managert is frissítette, ami a jövőben egységes felületként szolgál majd a privát, publikus és hibrid felhők központi menedzselésére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.