Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 28. 15:24

Érkeznek a testreszabott Raspberry Pi-k

Testreszabott Rasberry Pi modelleket gyártó szolgáltatást jelentett be a népszerű, egyetlen áramköri lapkából álló PC gyártója, az element14. A vállalat módosított elrendezésű, plusz csatlakozókkal és memóriával felszerelt vagy akár igény szerint lecsupaszított lapokat is készít céges partnerek számára.

Az egyetlen áramköri lapból álló, alig tenyérnyi Raspberry Pi 2012-es megjelenését követően szinte azonnal rendkívül népszerűvé vált a fejlesztők, barkácsolók és az iskolák körében - olyannyira, hogy rövidesen megindult a ma már második generációjánál járó, olcsó ARM-alapú PC tempós klónozása. Szinte havonta bukkan fel újabb, hosszabb-rövidebb életű hasonmás a közösségi finanszírozó oldalakon, az eredet Pi azonban állja a sarat: a barkácsolók mellett számos startup használja a Raspberry Pi-t termékének alapjául.

Utóbbiaknak kedvez a kis PC-t gyártó element14 bejelentése: a vállalat új szolgáltatást indított, amelynek keretei között az érdeklődők saját igényeiknek megfelelő, személyre szabott Raspberry Pi modelleket rendelhetnek. A megoldás elsősorban a céges partnereknek szól, miután egy-egy rendelés minimális darabszáma 3-5000 áramköri lapról indul, attól függően, milyen módosításokat kér a vásárló az eredeti laphoz képest.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az element14 számos módosítási lehetőséget kínál, a csatlakozók eltávolítása, vagy épp plusz aljzatok és foglalatok hozzáadása mellett akár integrált Wi-Fi chippel vagy plusz memóriával is felszerelhető, a megrendelő igényei szerint, valamint a lapka elrendezése is teljesen átszabható. A vállalat természetesen nem csak a gyártást, de a tervezés minden lépését is elvégzi a megrendelők számára.  A módosított Raspberry Pi modellek árazása is egyedi, a vállalat az érdeklődőknek három héten belül küld árajánlatot az elképzelés kapcsán. Az ár értelemszerűen növekszik majd, ha a megrendelő cég sokféle módosításra tart igényt, a darabszám növekedésével viszont csökkenhet az egy eszközre vetített összeg.

A Raspberry Pi eladásai idén februárban lépték át az ötmilliós darabszámot, amelyből mintegy félmillióért az akkor két hete bejelentett Raspberry Pi 2 volt felelős - az eladások azóta vélhetően tovább híztak. Az Egyesült Királyságból származó kis kütyü legnagyobb piaca egyébként Észak-Amerika, amely után Kína következik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról