Szerző: Gálffy Csaba

2015. október 21. 12:55

MySQL 5.7: gyorsabb, okosabb

Egyes feladatok alatt számottevően gyorsabb lett, de a támogatott képességek dolgában is sokat fejlődött a MySQL új verziója. Jövő héten kap hivatalos kiadást.

Mintegy két és fél évvel a MySQL 5.6 után itt a következő stabil verzió. A szabad szoftveres adatbázis-kezelő fejlesztése természetesen a nyilvánosság előtt, annak bevonásával zajlott, az új szoftver újdonságai így senkit nem érhetnek meglepetésként, az első fejlesztői mérföldkövet még 2013 őszén elérte a kiadás. A stabil verziót már bárki bevetheti élesben, ez már nagyvállalati környezetben is megállja a helyét.

Gyorsabb

Minden MySQL kiadásban igyekeznek a fejlesztők kigyomlálni a szűk keresztmetszeteket, amelyek visszafogják az adatbázis-elérések sebességét. Nincs ez másképp az új verzióban sem, a csomag rengeteg kisebb-nagyobb optimalizációt kapott. Szélsőséges esetekben az 5.7 akár háromszor gyorsabb is lehet az előző kiadáshoz viszonyítva - ígéri az Oracle.

A MySQL alatt az adattárolási réteget néhány verzió óta az InnoDB képezi alapértelmezésben, természetesen ezt sem hagyta érintetlenül a kiadás, a fejlesztés a magasabb teljesítményre, a párhuzamosan végrehajtott műveletekre fókuszált, egy új funkció viszont a földrajzi indexek megjelenése (spatial index). Korábban a rendszer a földrajzi adatokat (koordinátákat) BLOB adatként tárolta, ezt pedig csak teljes táblaolvasással lehetett keresni a legtöbb esetben. Az új implementáció ezt R-tree-re cseréli, ami sokkal gyorsabban kereshető.

Okosabb

Az új funkciók közül kiemelkedik a várva-várt natív JSON-támogatás, az adatbázisok immár tárolhatnak JSON típusban is adatokat. A fejlesztők szerint ez hatékonyabb és rugalmasabb megoldás a tárolásra, keresésre és módosításra is, mint az eddig használt alternatívák. A rendszer egy új belső bináris formátumot használ ehhez, amely könnyen integrálható a hagyományos SQL-alapú lekérdezésekbe.

A MySQL 5.7-tel fejlődött a replikációs képesség, immár támogatja a több forrásból történő replikációt, javult a GTID-k (global transaction ID) támogatása is. A továbbfejlesztett optimizáló (optimizer) dinamikusan képes modellezni a műveletek teljesítményigényét, így hatékonyabban tudja azok végrehajtását optimalizálni.

További benchmarkok itt.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Friss fejlesztés a MySQL Router, amely skálázódó és magas rendelkezésreállású rendszerekhez írt terheléselosztó. A Router a Fabric rendszerbe kötött MySQL adatbázisokhoz képez egységes belépési pontot olyan környezetek számára, amelyek nem tudnak közvetlenül a Fabric nyelvén beszélni (Perl, Ruby, C/C++). A proxyként üzemelő Router több módban is tud üzemelni, a Connection Routing csupán a beérkező csomagokat dobja szét a szerverek között, nagy átviteli sebesség mellett, míg a Fabric Cache egy általánosított Fabric-konnektorként használható, annak minden funkciójával. Ezek mellett plugin formájában további szerepkörök is kioszthatóak a Router számára, igény szerint.

Apró, de annál fontosabb változás, hogy a Control-C kombináció működését végre egyértelműbbé tette a MySQL Client. Eddig a kombináció megállította a futó lekérdezést (ha volt ilyen), és kilépett a MySQL-ből, ha nem. Az új kiadásban is igaz az első fele, de ha épp nincs futó statement, akkor csak törli a bemeneti mezőt, a kliensből nem lép ki.

Az Oracle által közölt információk szerint a MySQL 5.7 várhatóan október 26-án lesz letölthető, a szokásos GPL licenc alatt a támogatott operációs rendszerekre. Szabad szoftver lévén a MySQL forráskódja is letölthető, így tetszőleges saját fork is készíthető belőle, illetve igény szerint újra is fordítható. A rövid kiadási jegyzék itt érhető el, az újdonságokról pedig a jövő heti Oracle OpenWorld rendezvényen is rengeteg előadás szól majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról