Szerző: Voith Hunor

2015. október 19. 16:45

Újabb milliárdos félvezetőipari felvásárlás jöhet

A Microsemi 2,4 milliárd dollárt ajánlott a PMC-Sierráért, de az ár még feljebb is kúszhat, ha a kétmilliárdot ígérő Skyworks hajlandó tovább emelni a tétet.

Úgy fest, hogy a félvezetőipar kisebb és nagyobb szereplői abban egyetértenek, hogy jövőtálló portfóliót jelenleg sokkal könnyebb felvásárlásokkal, mint saját fejlesztések útján kialakítani. Ahogy arról az elmúlt hónapokban rendszeresen beszálmoltunk, az iparág pezseg az akvizíciós tárgyalásoktól és ügyletektől, és a tárgyalások minden szinten folynak, legyen szó néhány százmillió dolláros vagy akár több tízmilliárdos tranzakciókról.

A versenyhelyzetben az általában elégnek minősülő jó ajánlatok helyett csak kimagasló ajánlatokkal lehet labdába rúgni – már nem is számít meglepőnek, ha egy komoly vételi szándék vagy előzetes megállapodás bejelentése után más vevő ráígér. A cégek piaci értékére általában jó irányzékként szolgáló tőzsdei kapitalizáció kis túlzással most mit sem ér, az ajánlatokban rendre több tízszázalékos prémiumok szerepelnek az aktuális részvényárfolyamokhoz képest.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A következő üzlet a Microsemi és a PMC-Sierra között jöhet létre – az elsősorban energiaipari, repüléstechnikai, egészségügyi és hadügyi beszállító Microsemi összesen 2,4 milliárd dollárnyi készpénzt és részvényt ajánlott a PMC-Sierráért. A lehetséges vételár közel másfélszerese a PMC-Sierra jelenlegi tőzsdei kapitalizációjának, és 400 millió dollárral több, mint amennyit egy másik vevőjelölt, a Skyworks ajánlott. Az ajánlattételt másfél éves tárgyalássorozat előzte meg.

A cégek kombinált éves forgalma nagyjából 1,6 milliárd dollár lenne, a jelenleg 3600 alkalmazottat foglalkoztató Microseminek 1500 embert kellene integrálnia szervezetébe. Az egyesüléssel a Microsemi számításai szerint évente több mint 100 millió dolláros költségcsökkentést lehetne elérni, a cég vezetése azonban arról egyelőre nem nyilatkozott, ez mekkora létszámleépítéssel járna.

80 milliárd felett

A Thomson Reuters összesítése szerint tavaly összesen 31 milliárd dollár értékben ment végbe a piacon felvásárlás és egyesülés, az összeg azonban eltörpül az idei mellett, amely már a 85 milliárd dollárhoz közelít.

Az Avago az LSI tavalyi, 6,6 milliárd dolláros akvizíciója után idén egy jóval nagyobb halat, a Broadcomot szerezte meg, 37 milliárd dollárért. Az Intel hosszas alkudozás után az Alterát húzta be 16,7 milliárdért, az NXP pedig egy 11,8 milliárd dollár értékű üzlet keretében egyesült a Freescale-lel. A Tsinghua Unigroup-Micron üzletre egyelőre nem került sor - a jelentős kormányzati támogatást élvező kínai félvezetőgyártó nyáron 23 milliárd dollárt ajánlott a Micronért, melynek vezetői azt első körben elutasították.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról