Szerző: Voith Hunor

2015. október 16. 17:10

A Red Hat is vett egy OpenStack-startupot

A cég a hírek szerint százmillió dollár körüli összeget fizet az Ansible-ért. A Red Hat a termékeket és ügyfeleket is átveszi, a technológiát pedig (valamikor) nyílt forrásúvá teszi.

Újabb OpenStack-startup kelt el tisztességes összegért – a vevő most a nyílt platform amúgy is egyik legnagyobb támogatója, a Red Hat, a "friss szerzemény" pedig az ökoszisztéma egyik legnépszerűbb szereplője, az Ansible. Az alig kétéves cég kereskedelmi termékét, az Ansible Towert számos kisebb-nagyobb cég használja automatizálására és OpenStack-telepítései menedzselésére, míg az alapjául szolgáló, nyílt forrású Ansible a Red Hat szerint az egyik legnépszerűbb automatizációs projekt a GitHubon, melynek közel 1200 aktív hozzájárulója van, forkjainak száma pedig mára megközelítette a négyezret.

Az Ansible alapítása óta hatmillió dollár kockázati tőkét vont be, a befektetők most vélhetően busás haszonnal szállhatnak ki. Bár hivatalosan sem a Red Hat, sem az Ansible nem nyilatkozott a tranzakció értékéről, a VentureBeat belsős forrásból származó értesülése szerint a vételár 100 millió dollár körül mozog. A szoftverfejlesztő cégnek jelenleg világszerte mintegy 50 alkalmazottja és félezer ügyfele van, köztük számos neves vállalat (például Juniper, Cisco, Twitter, és nem meglepő módon eddig a Red Hat is). Az Ansible a májusi OpenStack Summiton egy, az OpenStack-telepítések megkönnyítését célzó kezdeményezést is bejelentett (Simple OpenStack Initiative), melyhez első körben a Cisco, a CSC, a HP és a Rackspace csatlakozott. A felvásárlási folyamat várhatóan még ebben a hónapban lezárul.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Red Hat a kiadott információk szerint a felvásárlás után megtartja önálló termékeknek az Ansible-t és az Ansible Towert, és azok fejlesztését, támogatását továbbra is biztosítani fogja. Arról, hogy a megszerzett technológiákat – korábbi gyakorlatához híven, melyen most sem kíván változtatni – mikor fogja nyílt forrásúvá tenni, a cég egyelőre nem közölt konkrétumot, csak azt, hogy az ütemezés kidolgozása folyamatban van. A jelenlegi Ansible-ügyfeleket a Red Hat a meglévő szerződési feltételek módosítása nélkül veszi át, a terméktámogatás marad a megszokott csatornákon, az Ansible-csapat kompetenciájában.

Az elmúlt egy-másfél év az OpenStack-ökoszisztéma konszolidációjáról szólt. Ugyan a technológia hátán számos cég született, de az OpenStack Foundation vezetője sem volt rest bevallani, a platform még műszakilag és üzletileg is erősen fejlődő korszakban van – ráadásul egy olyan szektor olyan területén, melyen egy új szereplőnek tartósan és jövedelmezően nem könnyű megvetnie a lábát. A kis, kockázati tőkéből építkező cégeknek nem is nagyon jött össze az üzleti áttörés – már, ha az eladásokat/kiszállásokat nem számítjuk annak. Azokból ugyanis jópár akadt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról