Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 5. 11:31

Bővül az AMD PRO és FirePro széria

Üzleti notebookokba, illetve mobil munkaállomásokba szánt APU-kat és grafikus kártyákat jelentett be az AMD. A chipgyártó PRO sorozatú APU-i négy új modellel, a FirePro széria pedig három új darabbal gyarapszik.

Négy új mobileszközökbe szánt APU-t és három FirePro Mobile grafikus kártyát jelentett be az AMD. Az APU-k az AMD PRO sorozatot bővítik, élükön az A12-8800B lapkával. A főként a professzionális felhasználóknak szánt eszközökbe kerülő széria nem áll messze a konzumer variánsoktól, noha hosszabb terméktámogatást élvez - a vállalat a gyártópartnerekkel együtt 36 hónapos garanciát, 24 hónap támogatott élettartamot, illetve 18 hónapos meghajtó-stabilitást (image stability) ígér. A támogatáshoz továbbá hozzátartozik, hogy a chipek a független szoftvergyártóktól is kapnak majd egy hivatalos minősítést arra vonatkozóan, hogy termékeik gond nélkül használhatók a lapkákkal - jellemzően CAD, videoszerkesztő, grafikus szoftverek vagy hasonló professzionális alkalmazások kapcsán. Az APU-k ilyen szempontból a mobilos Intel Xeon lapkák belépőszintű versenytársai lehetnek.

Négy Carrizós újdonság

Az új APU-k egytől egyig a cég jelenlegi legfrissebb, Carrizo néven futó mikroarchitektúráját használják, amelynél az Excavator CPU magok mellé Radeon grafika kerül, persze különböző teljesítményszinttel. Notebookokba szánt eszközökről lévén szó a TDP-t a gyártók igény szerint 12-35 watt közé lőhetik be, leszámítva az új chipek sereghajtóját, az A6-8500B-t, amelynél ez az intervallum 12-15 watt.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az A12-es csúcsmodellben négy, 3,4 gigahertzes maximális órajelű processzormag mellett nyolc GCN-sorozatú GPU-egységet (CU) találunk, ezeknél a sebesség 800 megahertzen tetőzik. A chip 2 megabájt L2 chache-sel dolgozik, továbbá legfeljebb 2133 megahertzes DDR3 memóriát támogat. A következő lépcsőt az A10-8700B jelenti, ahol a négy CPU maghoz hat CU társul. A processzormagok 3,2 gigahertzig hajthatók, míg a grafikus egységek maximuma továbbra is 800 megahertz. Az L2 cache mérete és a támogatott maximális memóriasebesség változatlan.

A sorozat az A8-8600B-vel folytatódik, amely az A10-eshez hasonlóan 4 processzormagot és hat CU-t tudhat magáénak. Előbbi klaszternél a maximális órajel újabb 200 megahertzcel csökken, 3 gigahertz, a grafika pedig 720 megahertzen ketyeg - más különbség nincs az A10-hez képest. A széria új modelljeinek sorát az A6-8500B zárja, két 3 gigahertzes CPU maggal, és négy 800 megahertzre állított Radeon R5 grafikus egységgel. az L2 cache mérte itt már csak 1 megabájt és DDR3 RAM-ot is csak 1600 megahertzig kezel a lapka.

Az AMD szerint az új APU-k a következő hónapok során több notebookgyártó kínálatában is feltűnnek majd, a vállalati eszközök árát potenciálisan a 800 dollár alá, akár 500-700 dollár környékére szorítva.

A mobilos FirePro sorozat is bővül

A cég másik friss bejelentése szintén a hordozható konfigurációkat, egész pontosan a mobil munkaállomásokat célozza. Az új mobil FirePro-trió élén a W7170M áll: a Tonga GPU-val szerelt eszközben mind a 2048 stream processzor aktív, a GPU órajele 723 megahertz, a 4 gigabájt GDDR5 VRAM-é pedig 5 gigahertz - ez a 256 bites memóriabusszal másodpercenként 160 gigabájtos sávészélességet produkál.

A második helyen a W5170M áll, ebben a modellben már a Cape Verde GPU található, 640 stream processzorral, illetve 925 megahertz maximális órajellel. A GDDR5 memória itt 4,5 gigahertzes maximumot hoz, 128 bites memóriabusszal, a VRAM mérete pedig 2 gigabájt. Az utolsó új eszköz FirePro W5130M névre hallgat, szintén Cape Verde GPU-val, noha ebben az esetben már csak 512 stream processzor aktív - az órajel viszont változatlanul maximum 925 megahertz. A memória 4 gigahertzével valamelyest lassabb lett, mérete azonban továbbra is 2 gigabájt, 128 bites memóriabusszal. A TDP-t a gyártó egyelőre egyik eszköz kapcsán sem árulta el, noha az AnandTech szerint valószínűleg 100-125 wattos értékekről van szó.

Az új FirePro modellek elsőként várhatóan a Dell Precision mobil munkaállomásaiban jelennek majd meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról