:

Szerző: Voith Hunor

2015. október 1. 17:30

Milliárdokért szerez részesedést Kína a Western Digitalban

A befektető újra az állami hátterű Tsinghua Holding, amely az amerikai merevlemezgyártó 15 százalékát fogja birtokolni, valamint képviselője az igazgatótanácsban is helyet kap.

Újra fajsúlyos amerikai informatikai vállalatban szerez tulajdonrészt (közvetve) a kínai állam. A befektető a Unisplendour, amely a Tsinghua Unigroup része - utóbbi pedig a teljes mértékben állami tulajdonú és a Tsinghua Egyetemen keresztül finaszírozott Tsinghua Holdings egyik leányvállalata. A Tsinghua Unigroup bizonyára sokaknak ismerősen cseng, nem véletlenül - a leányvállalatba tavaly az Intel fektetett másfél milliárd dollárt, amikor beszállt a Spreadtrumba, továbbá a HP is ennek az állami hátterű cégnek adta el 2,3 milliárd dollárért kínai szerveres, adattárolási és rendszerintegrátori-támogatói tevékenységének 51 százalékát a ketté válás során lebonyolított nagy átszervezés részeként.

A tranzakció keretében a Western Digital új részvényeket bocsát ki, melyekért a Unisplendor összesen 3,78 milliárd dollárt fizet. Ez részvényenként 92,5 dolláros árfolyamot jelent, ami nagyjából egyharmaddal magasabb a merevlemezgyártó keddi, 69 dolláros részvényárfolyamánál. Az üzlet hírére a Western Digital árfolyama kilőtt, rövid időre 80 dollár fölé is ment, jelenleg 78 dollár körül kereskednek a papírral.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ez egyébként még mindig nagyon messze van az év eleji szinttől, tavasszal a gyártó részvényárfolyama még 110 dollár körül mozgott. A vállalat eredményeire azonban rányomta a bélyegét a merevlemezes háttértárak iránti kereslet csökkenése és a flash-alapú tárolók térnyerése - most a befektetők és üzleti elemzők a jelentős összegű készpénztől várják, hogy a Western Digital ebből finanszírozott fejlesztéseivel majd újra versenyképessé váljon.

Igazgatótanácsi hely, korlátozott szavazati joggal

A Unisplendour befektetéséért 15 százalék tulajdonrészt szerez az amerikai cégben, részvényeitől öv évig nem válhat meg, és azok csak korlátozott szavazati jogot biztosítanak neki. A kínai befektető egy plusz főt delegálhat a jelenleg kilencfős igazgatótanácsba, mindaddig, amíg mindenkori részesedése meghaladja a 10 százalékot. A tranzakció lezárására 2016 első negyedévében kerülhet sor, és a hírek szerint rengeteg egyeztetés előzte meg az üzletet, így nem valószínű, hogy amerikai vagy kínai hatóságok akadályt gördítenének elé - a Tsinghua a kiszivárgott információk szerint emiatt (mármint az amerikai előzetes jóváhagyás hiánya miatt) nem tudta végül felvásárolni a Micront, amelyért 23 milliárd dollárt adott volna.

Kapcsolódó hír, hogy a beviteli megoldásokat fejlesztő Synaptics szintén kínai felvásárlása a Bloomberg belsős információi szerint egyelőre megakadtak, mert az amerikai cég visszadobta a négymilliárd dolláros, szintén állami hátszelű ajánlatot. A tárgyalássorozat azonban nem szakadt meg, így könnyen lehet, hogy heteken belül újabb nagy kínai-amerikai üzlet bejelentésére kerül majd sor.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.