Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 1. 16:03

GeForce Now: éles az Nvidia játékstreaming megoldása

Elindult az Nvidia játékstreaming szolgáltatása: a korábban GRID néven emlegetett termék végül GeForce Now néven vált meg a béta címkétől. A megoldás az USA-ban és Európában is igénybe vehető havi 8 dolláért - egyelőre azonban csak Nvidia SHIELD hardveren.

Tetemes csúszással ugyan, de végre rajthoz állt az Nvidia régóta ígérgetett játékstreaming szolgáltatása. Az eleinte GRID néven ismert projekt nagyjából két év után hagyja el a béta címkét, és egyúttal új nevet is kap, GeForce Now-ként fut majd tovább. Az eredetileg májusra, a SHIELD Android TV készülék megjelenésével párhuzamosan ígért szolgáltatás mintegy 4 hónapos késéssel válik elérhetővé.

A megoldás a Sony által 2012-ben felvásárolt, a PlayStation Now alapjait lefektető Gaikai, és a mára megszűnt Onlive nyomdokait követi, amelynek szabadalmai szintén a japán vállalatnál kötöttek ki. A koncepció lényege, hogy a játékok nem a végfelhasználónál lévő hardveren futnak, hanem a vállalat szerverein, ahonnan a játékosok gyakorlatilag csak a kép- és hanganyagot streamelik, mindezt előfizetési díj ellenében. A megoldás nagy előnye, hogy használatával a felhasználóknak nincs szükségük erős hardverre, gyakorlatilag egy kontroller, illetve egy a beérkező videóval megbirkózni képes kliens birtokában már játszhatnak is - természetesen megfelelő internetkapcsolat mellet. További pozitívum, hogy a játékosok már az első pillanattól számos cím közül választhatnak, valahogy úgy, mint a Netflix és a filmek esetében.

A felhasználó oldalán tehát az internetkapcsolat jelenti a szűk keresztmetszetet, a GeForce Now ugyanakkor az Nvidia szerint nem állít teljesíthetetlen követelményeket a területen: a 60 FPS sebességű Full HD játékhoz másodpercenként 25 megabites letöltési sebesség szükséges, míg a 30 FPS-es 720p tartalom már 10 megabit alatt is átjön. Ingadozó sávszélesség esetén a szolgáltatás automatikusan igazítja a streamelt videó paramétereit az internetkapcsolathoz. A szolgáltatás első körben csak a vállalat SHIELD táblagépéről és Android TV-s konzoljáról vehető igénybe, a cég szerint azonban a későbbiekben a PC-k is támogatást kapnak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A GeForce Now katalógusa főként nagyjából fél éves vagy régebbi címekből áll majd, amelyeket a felhasználók havi 8 dollárért vehetnek igénye - a cég korábbi terveivel szemben ez lesz az egyetlen elérhető előfizetési konstrukció. A rajongóknak ugyanakkor a legújabb címeket is lesz lehetőségük kipróbálni a szolgáltatásban, erre szolgál a vállalat "Buy & Play" programja, amellyel egy külön díj ellenében az új játékok is hozzáadhatók lesznek a felhasználók könyvtáraihoz - persze ezek is csak az előfizetési díjat befizetve maradnak játszhatók.

A szolgáltatás már elérhető az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Koreában, Japánban és Európában is, igaz, csak a fentebb említett készülékek birtokában. A vállalat ennek megfelelően SHIELD Android TV konzolját is szélesebb körben kezdi árusítani, az a cég tervei szerint hamarosan az Egyesült Királyságba, Németországba, Franciaországba és a skandináv országokba is megérkezik. Az egész biztos, hogy az Nvidia komolyan leszűkíti potenciális felhasználói bázisát azzal, hogy saját hardvereire korlátozza a szolgáltatást - a cég számára az igazi robbanást a PC-s rajt hozhatja el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról