Szerző: Voith Hunor

2015. szeptember 28. 11:20

A Cypress is bejelentkezett az Atmelért

Lehet, hogy mégsem a Dialog lesz a vásárló, a Cypress felüllicitálná a német céget. Ha a korábbi megegyezés kútba esik, az Atmelnek több mint százmillió dollár bánatpénzt kell fizetnie.

Megtorpedózná a Dialog-Atmel üzletet a Cypress Semiconductor, értesült az ügyhöz közel álló, de névtelenséget kérő forrásoktól a Reuters. A hírügynökség információi szerint az Atmelhez hasonlóan szintén amerikai félvezetőgyártó befektetési bankárok bevonásával dolgozik az ajánlat részletein, és szándékáról már értesítette az Atmelt - ahogy arról is, hogy ez az ajánlat valószínűleg jobb lesz, mint a Dialogé.

A német alapítású, de angol központtal működő Dialog mindössze egy hete jelentette be, hogy egy 4,6 milliárd dollár összértékű tranzakció keretében felvásárolja az Atmelt. Ahogy ez az akvizíciók esetében megszokott, az üzlet tényleges lebonyolítása még nem történt meg, a felek csak egy mindkét fél számára bizonyos kötelezettségekkel járó megállapodást írtak alá. A folyamat végére a szükséges jóváhagyások megszerzése és rengeteg egyéb adminisztrációs feladat elvégzése (és persze a vételár készpénzbeni részének kifizetése illetve a részvénycsere lebonyolítása) után kerülhetne sor.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az ilyen megállapodásoktól bizonyos feltételek mellett el lehet állni, de az szinte sosem olcsó mulatság - az Atmelnek jelen esetben 137,3 millió dollár bánatpénzt kellene kifizetni a Dialog részére, ha mégsem adná magát. Ez ugyan elég sok pénz, viszont ha a Cypress tényleg jelentősen többet ajánl (és itt a jelentős az elállási díj miatt valószínűleg legalább 200-300 millió dollárt takar), gond nélkül beleférhet az Atmel büdzséjébe.

A nagy akvizíciók, egyesülések bejelentése után az elállások ritkán fordulnak elő, de a Dialog vezérigazgatója már múlt héten elmondta, hogy "nagyon jelentős érdeklődés volt a cég iránt". A német félvezetőgyártó ezzel indokolta az Atmel akkori tőzsdei értékéhez képest kiemelkedően magas, 43 százalékos felárat is. Ezt akkor számos üzleti elemző és a Dialog befektetői is indokolatlanul magas pluszkiadásnak tartották, a vállalat részvényei a bejelentést követő napokban közel negyedével zuhantak, és azóta is ezen a szinten mozognak.

A Cypressnek rövid időn belül ez lenne a második nagy akvizíciója. A Spansion beolvasztását a cég idén márciusban fejezte be, a tisztán részvénycserés tranzakció értéke mintegy 1,6 milliárd dollár volt. Ezt - ahogy ez ilyen esetekben lenni szokott - szinte azonnal követte egy, a redundanciák eltüntetését célzó átszervezés, melynek keretében a Cypress világszerte 1600 munkavállalónak mondott fel. A karcsúsított szervezetnek köszönhetően a vállalat számításai szerint évente 135 millió dollárt fog megtakarítani. A két vállalat termékkínálata szinte tökéletesen kiegészíti egymást. A Cypress termékeit elsősorban az iparban használják, a vállalat vezérlőlapkákat (Bluetooth, USB), érintőszenzorokat, vezeték nélküli kommunikációs chipeket és SRAM-okat gyárt, míg a Spansion leginkább a NOR flash memórialapkáiról vált ismertté.

Mivel az ajánlat részleteiről egyelőre nincs információ, nem tudni, hogy a Cypress megint egy túlnyomó részben részvénycserés üzletet próbál-e létrehozni, de ez tűnik valószínűnek. Készpénzzel ugyanis elég csehül áll a cég, az idei második negyedévét mindössze 134 millió dollárnyi tartalékkal zárta, így ahogy a Dialognak, az amerikai vevőjelöltnek is dollármilliárdos hitelt kell felvennie ahhoz, hogy az autóipar és az IoT felé bővítse portfólióját.

A Reuters értesülését egyelőre egyik érintett fél sem kommentálta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról