Szerző: Gálffy Csaba

2015. szeptember 21. 13:30

Új böngészős szabványt tol a Microsoft

Az iparági szabvány WebRTC mellett egy saját fejlesztésű alternatívát, az ORTC-t is implementálja az Edge böngésző - jelentette be a Microsoft. A Skype is szabványos protokollokra áll át.

Az Edge böngésző következő verziója támogatni fog egy új szabványt, az Object RTC API-t. Ez lehetővé teszi, hogy a böngészőből csevegjünk vagy videotelefonáljunk, anélkül, hogy beépülő modulokat kellene letöltenünk.

Az ORTC (Object Real Time Communication) versenytársa ezen a piacon a WebRTC, ez utóbbit támogatja a Mozilla Firefox és a Google Chrome böngészője is. A Microsoft szerint azonban ez a szabvány rengeteg problémával küzd, amelyek miatt nem alkalmas a böngészős, javascriptes használatra. Az ORTC a cég szerint kijavítja ezeket a problémákat és implementál több fontos funkciót, mint az adaptív sávszélesség-használat vagy a simulcast-képesség.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nem meglepő módon az ORTC-képesség egyelőre kizárólag a Skype-hálózatával kompatibilis, vagyis a mezei és az üzleti Skype-hívások indíthatóak és fogadhatóak az Edge böngészőből a webes szolgáltatáson keresztül. Ehhez a Microsoft egyébként iparági szabványokra állítja át a Skype-ot, így STUN/TURN/ICE/DTLS-SRTP protokollok támogatása is megjelenik a rendszerben, a saját fejlesztésű SILK audiokodek mellett pedig a szabványos G.711, G.722 és az Opus kodek is támogatottá válik. Az implementációt a Microsoft fokozatosan fejleszti bele a kliensoldali alkalmazásokba Windows, OS X, iOS és Android platformokon, illetve nyilván átalakítja a Skype backend rendszerét is a kompatibilitás érdekében.

A bejelentés szerint az ORTC-támogatás nem lesz kizárólagos, vagyis a Chrome- és Firefox-kompatibilitás érdekében az iparági szabvány WebRTC-t is támogatni fogja a Skype rendszere, vagyis az alternatív böngészőt futtató felhasználók is részt vehetnek majd a beszélgetésekben, legyen az Skype vagy Skype for Business. Azokban a böngészőkben, ahol sem az ORTC, sem a WebRTC nem támogatott, marad a letölthető plugin lehetősége - ahogy eddig.

Az ORCT-támogatás első körben a Windows Insider program résztvevői számára próbálható ki, az ugyanis a nemrég kiadott új teszt-Windows 10 részeként érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról