Szerző: HIRDETÉS

2015. szeptember 20. 21:45

Új megoldásokkal bővült az Oracle platformszolgáltatása

Még áprilisban hirdette meg az Oracle legújabb felhős stratégiáját, eszerint a cég fokozatosan minden termékét elkezdi szolgáltatásként, felhőből is kínálni, legyen az middleware, adatbázis, üzleti alkalmazás, vagy éppen az Exadaták egyedi hardveres jellemzői. Ebbe a vonulatba illeszkedik bele a cég új bejelentése, miszerint mintegy 24 új szolgáltatással bővült az Oracle Cloud, amely így vonzóbb célpontja lehet az Oracle-ügyfelek felhős költözésének.

PaaS: az Oracle-ügyfelek kedvence lehet

A platformszolgáltatások (PaaS, platform-as-a-service) egyedi jellemzője, hogy az ügyfelek saját üzleti alkalmazásaikat futtatja, anélkül, hogy szükség lenne a teljes szoftverstack összeállítására és felügyeletére, mint a bérelt infrastruktúra (IaaS) esetében. A PaaS esetében a szolgáltató biztosítja az alkalmazás futtatásához szükséges összes erőforrást (a futtatókörnyezettől a hálózati hozzáférésig), skálázódó, rugalmasan méretezhető formában.

Az Oracle Cloud Platform szoros kompatibilitást mutat az on-premise futó technológiai környezettel, így a vállalati alkalmazások felhős migrációja viszonylag kis erőforrás-ráfordítással megoldható az Oracle ígérete szerint - ez lehet a platform legnagyobb előnye. Az Oracle Cloud Platform esetében ezek kiegészülnek azzal a lehetőséggel, hogy a fejlesztő az Oracle szoftverszolgáltatásaival is integrálhatja saját alkalmazását, onnan adatokat hívhat le és tölthet vissza - tehát a saját fejlesztésű alkalmazás ugyanúgy dolgozhat együtt az Oracle szoftvereivel, mint eddig a saját adatközpontban.

Az Oracle Cloudot rendkívüli tempóban építi a vállalat, ma már 54 ezer eszköz és több, mint 700 petabájtnyi tároló dolgozik a világ 19 adatközpontjában. Az Oracle tehát igyekszik gyorsan zárni a rést a korábban induló publikus felhőszolgáltatókkal, a törekvést a használati adatok is visszaigazolják, a felhőből több, mint 70 millió felhasználót szolgálnak ki és napi 33 milliárd tranzakciót végeznek el az ügyfelek.

Exadata a felhőből

Az Oracle ügyfelei mostantól Exadata adatbázisaikat is átmozgathatják a felhőbe, vagy akár hibrid (felhős én on premise) megoldást is alkalmazhatnak. A Database Cloudon belül megjelent továbbá a Big Data Appliance is a Hadoop és Spark alapú analitikai szolgáltatásokhoz, valamint a NoSQL - Key-Value Store és további, eddig csak helyben elérhető adatbázis-funkciók is. A megoldás ideális lehet olyan feladatokra, ahol elvárás a nagyon magas teljesítmény, de a felhős Exadata az on-premise futó egység mellé is jó választás, lehetővé teszi a beruházás nélküli redundancia vagy disaster recovery (DR) rendszer létrehozását.

Az egyik legérdekesebb újdonság az Archive Storage Cloud Service, amely a vállalat szerint az iparág legolcsóbb tárolási lehetőségét biztosítja a hosszú távú archiválást igénylő alkalmazásoknak és munkafolyamatoknak. Ellison ezzel kapcsolatban kerek-perec kijelentette, hogy az Oracle "készen áll versenyezni az Amazon áraival", és gyors bővülésre számít ezen a területen. (Larry Ellison néhány hónapja az X5 szerverek kapcsán hasonlóan agresszív árpolitikát fogalmazott meg.)

A Mobile Cloud Service egy teljes körű, felhős iOS-es és androidos mobilalkalmazás-fejlesztői platform, amihez az Oracle szerint nem szükséges egyéb kliensszoftverek telepítése, mert a teljes egészében böngészős felületen minden fontos eszköz rendelkezésre áll. A fejlesztők a Java mellett természetesen más nyelveket (például Ruby on Rails, Node.js) is használhatnak. A fejlesztőknek arra is lehetősége lesz mostantól, hogy Java SE, JRuby vagy Node.js alkalmazásaikat az Oracle felhőjében is futtassák. A platform beépített analitikai eszközöket is tartalmaz. A Mobile Cloud Service azokat a cégeket célozza, amelyek Oracle-alapú rendszereiket vezetnék ki valamilyen formában a mobilok kijelzőjére, a szolgáltatást a cég szoftvereivel való integrációra alapból felkészíti az Oracle.

A Cloud Integration Service a felhős és on premise (akár harmadik féltől származó) szoftverek és szolgáltatások integrációját könnyíti meg. A szolgáltatáshoz fejlesztett konnektorokat (például egy CRM és ERP adatbázis összekötését) az ügyfelek meg is oszthatják egymással, vagy a kapcsolódó piactéren egymás felé értékesíthetik is azt, így az egyszer elvégzett komplex integrációt nem kell minden ügyfélnek újra és újra végrehajtania. A Process Cloud Service pedig egy, a programozáshoz nem értő alkalmazottakat célzó üzleti folyamatautomatizációs szolgáltatás, amellyel szintén az Oracle adatbázisokhoz és alkalmazásokhoz is kötődő folyamatok alakíthatóak ki felhasználóbarát felületen.

További érdekességeket és hivatkozásokat találhat az Oracle Cloud stratégiájáról az Oracle Hungary Facebook oldalán.

[Az Oracle Magyarország megbízásából készített anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról