Szerzők: Gálffy Csaba, Voith Hunor

2015. szeptember 16. 10:40

HP: tovább pörög az elbocsátásszámláló

Újabb óriási létszámleépítést jelentett be a HP, akár 30 ezren is elveszíthetik munkájukat a kettéválás után, a legtöbben a vállalati üzletágakat megöröklő Hewlett Packard Enterprise-tól repülhetnek. A HPE outsourcing szolgáltatásokat nyújtó divíziójának munkaerő-szerkezetét is átalakítja, az alkalmazottak 60 százalékát alacsony bérköltségű országok fogják adni.

Mióta Meg Whitman négy éve átvette a katasztrofálisan sikerült Autonomy-felvásárlás után kirúgott Leo Apothekertől a vezérigazgatói posztot, a HP első embere több lépésben eddig mintegy 51 ezer alkalmazottat bocsátott el a költséghatékonyság nevében. Az IT-szektor egyik legnagyobb vállalata jelenleg éppen egy, az iparágban példa nélküli kettéválási folyamat (erről részletesen itt és itt írtunk) lezárásához közelít, melynek eredményeként november elsejétől két teljesen külön- és önálló cégként fog tovább létezni. A cég vezetése a szétválás hivatalos időpontja előtt befektetőkkel és pénzügyi elemzőkkel találkozott, ezen jelentette be Meg Whitman, a HP jelenlegi és a HPE jövőbeni elnök-vezérigazgatója az újabb elbocsátási hullámot.

A vállalati üzletágakat a Hewlett Packard Enterprise (HPE) viszi tovább, élén a jelenleg is vezérigazgató Meg Whitmannel, a PC- és nyomtatógyártást pedig a HP Inc. örökli meg, melynek vezetője Dion Weisler lesz. Bár Whitman korábban már utalt arra, hogy a kettéválás után számítani lehet újabb létszámcsökkentésre, a tegnap éjjel bejelentett szám mellbevágóan nagy: a jelenlegi 300 ezer körüli alkalmazott 10-12 százaléka fog lapátra kerülni, többségük a novembertől a HPE-hez kerülő és évek óta gyengülő teljesítményű vállalati szolgáltatások üzletágból, de a HP Inc. is elküld majd 3300 embert a következő három év során.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az újabb hatalmas vágás a HP-nak 2,7 milliárd dollárba fog kerülni, a költség az októberrel záruló negyedik pénzügyi negyedév könyvelését fogja terhelni. A legnagyobb vesztes a vállalati szolgáltatások (enterprise services) üzletág lesz, melyet a HP 2008-ban, az Electronic Data Systems (EDS) felvásárlásával hozott létre, hogy alacsony profitrátájú hardvergyártási tevékenységeit magas hozzáadott értékű és nyereséghányadú IT outsourcing szolgáltatásokkal egészítse ki.

Honnan remél költségcsökkentést az Enterprise Services?

Az akvizíció hatásait a HP azóta is nyögi, a vállalat létszáma az EDS hozzáadásával a felvásárlás előtti 172 ezerről megduplázódott, a magas bérköltségű tevékenységet végző üzletág teljesítménye pedig folyamatosan elmaradt a várakozásoktól, bevétele évek óta csökken. Az elmúlt pénzügyi évben elért 22,4 milliárdos bevétel után a HP a folyó pénzügyi évre már csak 20,3 milliárdot vár ettől a divíziótól, magas hozzáadott értékű tevékenységhez képest viszonylag alacsony, egymilliárd dolláros üzemi nyereség mellett. Ráadásul ezen felül a HP négy évvel az üzlet után bejelentette, hogy 2008-ban kifizetett 13,9 milliárd dolláros vételár jelentősen magasabb volt, mint az EDS valódi értéke, ezért 2012-ben 8 milliárd dolláros értékcsökkenési leírást volt kénytelen elkönyvelni. Ez egyébként alig néhány hónappal azelőtt történt, hogy a vállalat újabb 8,8 milliárdos leírást jelentett be az Autonomy-felvásárlás kapcsán.

A HPE logója - szokni kell

Amellett, hogy a HPE kirúg több tízezer embert vállalati szolgáltatások üzletágából, a divízió munkavállalói szerkezetét is jelentőse átalakítja. A már elindított folyamat eredményeként 2018-ra az Enterprise Services alkalmazottainak 60 százalékát fogják alacsony bérköltségű országok (például India, Costa Rica, Fülöp-szigetek) adni – ez az arány jelenleg 40 százalék.  Ezt a stratégiát az IBM már régen követi, a nagy versenytárs fokozatosan leépítette például az amerikai létszámot, helyette pedig Indiában és más országokban épített ki támogató központokat, ezt a sokat kritizált modellt venné át most a HPE is. Tim Stonsifer, a HPE pénzügyi igazgatója szerint a létszámleépítéssel és strukturális átszervezéssel a HPE évente kétmilliárd dollár körüli megtakarítást érhet el.

Tervbe vett zsugorodás (ES)

Ugyan korábban felröppentek olyan pletykák, hogy a HPE idővel értékesítené az Enterprise Services üzletágat, ezt Meg Whitman és a divízió vezetője, Mike Nefkens is határozottan cáfolta az elemzői konferencián. Sőt, mindkét vezető elengedhetetlennek nevezte az egészséges szolgáltatási-tanácsadói tevékenységet a HPE hosszú távú sikereihez. Whitman szerint a HPE szakértőire nagyon fontos szerep hárul majd, ahogy az ügyfelek olyan átalakításokba vágnak, amelyhez házon belül nincs elérhető kompetencia - felhős átállás, papíralapú folyamatok digitalizálása, adat- és hálózatbiztonság emelése.

Már most egészségesebb a szerződések struktúrája

Whitman szerint a most bejelentett leépítés várhatóan az utolsó  lesz, a vezetés nem számít további hasonlókra a jövőben. Az átszervezés lezárásával azonban még nem áll azonnal növekedési pályára az Enterprise Services, a cég a jövőben is a bevétel esésére számít, ahogy a kevéssé jövedelmező szolgáltatási szerződéseket kifuttatja megújítás nélkül. A forgalom emelkedése 2018-ra indulhat be, a jelenlegi tervek szerint ekkor fogja az új szerződésekből generált bevétel meghaladni a lezárt szerződések kieső forgalmát.

A leépítés magyarországi vonatkozásaival kapcsolatban megkerestük a vállalat hazai képviseletét, ha választ kapunk, frissítjük a cikket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról