Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 14. 12:59

Cyanogen OS-re költözik a Cortana

Cortanával felszerelve érkezik a Cyanogen OS következő verziója. Az alternatív Android rendszert kínáló vállalat rendszerszinten integrálja majd a Microsoft virtuális asszisztensét, továbbá vezérigazgatója szerint jövőre több új "iPhone-gyilkos" eszközzel is készül.

Hamarosan Androidra is megérkezhet a Microsoft virtuális asszisztense - a mobilos Windowst, illetve Windows 10-et futtató eszközökről ismerős Cortanát nem a Google vette szárnyai alá, hanem a saját, félig-meddig a keresőóriástól független Android rendszert kínáló Cyanogen OS fejlesztői.

A vállalat társalapítója és vezérigazgatója Kirt McMaster az International Business Timesnak nyilatkozva beszélt a cég terveiről, amelyek szerint a szoftver következő verziójába már integrálnák a Microsoft virtuális segédjét. Nem csupán egy előre telepített alkalmazásról van tehát szó, Cortana rendszerszinten képezi majd részét a Cyanogen OS-szel szerelt okostelefonoknak.  Az elképzelés mindenképp érdekes, ugyanakkor a rendszer alacsony penetrációja miatt valószínűleg csak maroknyi felhasználónak lesz lehetősége kipróbálni.

A Cyanogen csapata - vagy inkább közössége - eleinte a gyártók által már elhanyagolt, támogatást vesztett okostelefonokhoz kínált friss, alternatív szoftvert, CyanogenMod néven. A "főzött" ROM-ok kedvelői között az új verziószám mellett számos plusz funkciót kínáló rendszer hamar népszerű lett - olyannyira, hogy a csapat vállalattá alakult, majd létrehozta saját Androidját, azaz a Cyanogen OS-t. Utóbbi már nem egy lelkes amatőrök által összetákolt ROM, hanem egy teljes értékű, alternatív Android rendszer, amely tavaly, a OnePlus One okostelefonon debütált. A csapat azonban egy erősen megkérdőjelezhető döntést követően idén felrúgta megállapodását a gyártóval az indiai terjeszkedés végett - nem csoda, hogy a OnePlus idei csúcsmodelljére már a vállalat saját rendszere került.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Cyanogen OS így jelenleg olyan kisebb gyártók eszközeire korlátozódik, mint az indiai Micromax vagy épp a hamarosan Európában is debütáló Wileyfox okostelefonok, és egyelőre nincs is olyan vállalat a láthatáron, amely a tavalyi OnePlushoz hasonló csúcsmodellre költöztetné a rendszert. Az egyelőre kérdés, hogy a Cortana integrálása hoz-e majd változást ezen a területen, a cég vezérigazgatója azonban kifejezetten optimista: McMaster szerint jövőre több, "iPhone- és Galaxy-gyilkos" készüléket is bemutatnak majd.

Akárhogy is, a Cortana beépítése azt jól mutatja, hogy a Microsoft, amely korábban már beállt a Cyanogen mögé, továbbra is kitart a cég mellett. Bár a redmondi cég úgy tűnik derűlátó az alternatív rendszer kapcsán, ez fordítva már nem mondható el. McMaster, akárcsak az Amazon egyértelműen bebukott Fire Phone-ját, a Windows Phone készülékeket is kudarcként írta le, mondván, azokat az emberek egyszerűen nem veszik.

Az tehát biztosnak látszik, hogy ha mást nem is, jövőre érdekes próbálkozásokat láthatunk majd a Cyanogen részéről, rendszerszinten integrált, androidos Cortanával fűszerezve. A virtuális asszisztens egyébként az Egyesült Államokban április óta elérhető Androidra, igaz csak béta verziós alkalmazás formájában, ami jelentősen korlátozottabb funkcionalitást kínál, mint a Cyanogen által felvázolt elképzelés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról