Szerző: Gálffy Csaba

2015. szeptember 10. 15:59

IPFS: ez lesz az elosztott web jövője?

Izgalmas új kezdeményezés az IPFS, amely egy olyan globális fájlrendszer létrehozását célozza, amely elosztott alapokon megbízhatóan képes tárolni minden erőforrást.

Új koncepció alapján hozná létre a web következő iterációját egy új kezdeményezés. Az Interplanetary Network nevű csapat által fejlesztett IPFS (Interplanetary File System) elosztott, peer-to-peer alapon működő hálózat létrehozását célozza, amely egyszerre kölcsönöz tulajdonságokat a webtől, a BitTorrenttől és a Git koncepciójától.

Szaknyelven az "IPFS egy nagy átviteli sebességű, tartalomcentrikus blokktároló, amelyben az egyes tartalom-elemeket célozzák a hiperlinkek. Ez egy általánosított Merkle-Damgard szerkezetnek felel meg, egy olyan adatstruktúrának, amelyre építhető verziózott fájlrendszer, blockchain vagy épp a Permanent Web." - állítja a kezdeményezés weboldala. Esetünkben ez azt jelenti, hogy az IPFS-nek nincs önálló hibaforrása (single point of failure), sőt, a csomópontoknak egymásban sem kell megbízniuk.

Ássunk bele!

Első körben az IPFS a HTTP/HTTPS utódjaként is felfogható, vagyis olyan alternatív protokoll, amellyel erőforrásokat lokalizálhatunk és érhetünk el az interneten. Azonban míg a HTTP esetében kliens-szerver reláció áll fenn (előbbi kéri, utóbbi küldi az adatot), az IPFS ezt a különbségtételt megbontja. A node-ok ahogy a hálózat részévé válnak, automatikusan elkezdik tükrözni a rendszerben található adatokat, amelyek így elosztott módon, redundánsan elérhetővé válnak, a rendelkezésre álló tárhely függvényében. Mivel minden erőforrás egyszerre több node-on található meg, egy csomópont kiesése nem okoz fennakadást vagy adatvesztést - pontosan úgy, ahogy egy seeder kilépése sem veszélyezteti egy BitTorrent swarm működését.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A legrosszabb forgatókönyv (a BitTorrent példából), ha a legutolsó seeder hagyja el a swarmot, vagyis az a felhasználó, akinél a teljes adathalmaz megtalálható. A rendszer lényege elkerülni ezt a forgatókönyvet - minden adatot minél több node-on replikálni, ezzel védve az adatvesztéstől. Az implementáció gyakorlatilag egy tracker-mentes BitTorrent-implementációnak felel meg, kombinálva a Wuala, a Git, a Bitcoint hajtó blockchain és számos más technológiával.

A műszaki részletekért és a projekt jelenlegi státuszáért ezt a videót érdemes végignézni:

18:51
 

IPFS Alpha Demo

Még több videó

Az IPFS nem csak koncepció, a fejlesztők már az első implementáción dolgoznak. A go-ipfs (nyilván) Góban készült, és már tartalmaz egy teljes funkcionalitású IPFS node-ot, egy linuxos CLI-t, library-kat, JSON-alapú API-t (a csomópont irányításához), egy gateway-t (amellyel a http-alapú böngészők vehetőek rá IPFS-tartalom megjelenítésére) és egy UI, amely a kiszolgáló kezeléséhez és beállításaihoz szükséges. Az alfa státuszú szoftver már letölthető és kipróbálható, a fejlesztők azonban figyelmeztetnek, hogy a rendszer még nem tekinthető biztonságosnak, így érzékeny adatok továbbítására még senki ne használja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról