Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 3. 11:07

4K kijelzős csúcstelefon a Sonytól

Három új csúcstelefonnal érkezett a Sony az idei IFA-ra. A vállalat a már várt Xperia Z5 és Z5 Compact készülékek mellett egy méretes, Z5 Premium névre hallgató modellt is bemutatott - vele pedig egyben az első 4K kijelzővel felszerelt okostelefont.

Ismét itt a berlini IFA kiállítás, vele pedig a Sony új őszi termékbejelentései. Az évente hagyományosan két csúcstelefon-generációt piacra dobó gyártó a várakozásoknak megfelelően bemutatta legújabb csúcsmodelljét, az Xperia Z5-öt, amelyhez két további verzió is párosul, a cégtől már ismert kisebb, de ugyancsak felső kategóriás hardverrel szerelt Compact modell, valamint egy méretesebb, gigászi 4K felbontású kijelzővel ellátott Z5 Premium változat.

Tüzes Snapdragon és ígéretes kamera

Az eszközök hardveres specifikációi nagyrészt azonosak, az idei csúcsmodellektől megszokott számokat hozzák. Mindhárom készülékben ARMv8-as Snapdragon 810 chip kapott helyet - a melegedési, illetve throttling problémáiról elhíresült lapkában négy, kisebb fogyasztású Cortex-A53 és négy a komolyabb feladatokra szánt, 2 gigahertzes maximális órajelű Cortex-A57 magot találunk. Ez a processzor hajtotta egyébként a okostelefon eggyel korábbi, tavasszal Xperia Z4 néven bemutatkozott, végül azonban több piacon Z3+-ként megjelent modelljét is - és nem volt mentes a problémáktól, a gyors melegedés miatt a lapka a sebességet hamar leszabályozta. Egyelőre kérdés, hogy a gyártónak a problémát a Z5-ökben sikerült-e orvosolnia.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A processzorhoz egységesen a megszokott Adreno 430 GPU társul, a RAM mérete viszont eltérő az egyes modellek között: az Xperia Z5 és Z5 Premium 3 gigabájtot, míg a Z5 Compact 2 gigabájtot kapott. A belső tárhely maximális mérete mindegyik telefonnál 32 gigabájt, amelyet microSD-vel további 200 gigabájttal is lehetőség van megtoldani.

A kamera mindig komoly erőssége volt a Sony zászlóshajóinak, és most sincs ez másként: a vállalat mindhárom új telefon hátoldalára egy emberes, 23 megapixeles Exmor RS szenzort tett (egész pontosan az IMX230-ról van szó) amelyhez 24 milliméteres fókusztávolságú, széles látószögű lencse és F/2.0-s apertúra tartozik. A kamera fotózásnál 12800-as, videónál pedig 4000-es ISO értéket produkál, illetve természetesen 4K videó rögzítésére is képes. Az előlapon egy 5 megapixeles Exmor R érzékelő figyel.

Sony Xperia Z5 Compact

Kell egyáltalán ekkora felbontás?

Az alkalmazott kijelzőtechnológia a legújabb Xperia telefonoknál a Sonytól megszokott Triluminous  IPS, a legnagyobb különbséget a három Z5 változat között értelemszerűen a kijelzőméret, illetve -felbontás jelenti: a hagyományos Z5 az előző generációból megszokott 5,2 hüvelykes panelt hozza, 1920x1080 pixeles felbontással és tisztességes 428 PPI-s pixelsűrűséggel. A 4,6 hüvelykes Z5 Compactba már csak egy 1280x720 pixeles panel jutott, ez a zászlóshajók között manapság már kissé alacsonynak számító, ugyanakkor szabad szemmel még mindig éles 323 PPI-s pixelsűrűségre elég.

A számháborút ezen a területen kétségtelenül a Z5 Premium nyeri, nem csak két testvérével, de a konkurens gyártók termékeivel szemben is: ez ugyanis az első okostelefon, amely 4K kijelzővel felszerelve érkezik. Az 5,5 hüvelykes panel felbontása 3840x2160 pixel, ami irdatlan, 801 PPI-s pixelsűrűséget jelent. Ekkora felbontás már a különböző okostelefonos VR-szemüvegekben való használathoz is bőven elég, mindennapi felhasználásra pedig bátran kimondhatjuk, hogy fölöslegesen sok - főleg figyelembe véve, hogy a renitens, melegedésre amúgy is hajlamos Snapdragon 810 chip dolgozik majd mögötte.

Sony Xperia Z5 Premium

Az eltérő méretekből adódóan az akkumulátorok kapacitása is változó a telefonokban. A 4,6 hüvelykes Z5 Compact házába egy 2700 mAh kapacitású akku fért - ez, bár manapság jóval testesebb akkukat is látunk, a kis kijelzőméret mellett egészen biztató érték. Az 5,2 hüvelykes Z5-ben egy 2900 mAh-s telep landolt, ez nagyjából átlagosnak mondható, a legnagyobb verzióban pedig egy tiszteletet parancsoló, 3430 mAh kapacitású akkumulátor található, persze a brutális felbontás és nagy kijelzőméret indokolja is a jókora telepet.

Az Android 5.1-gyel érkező telefonokhoz 802.11ac szabványú Wi-Fin, továbbá Bluetooth 4.1-en is csatlakozhatunk, de a DLNA, MHL 3 és NFC képességek sem maradtak ki az eszközökből. Néhány korábbi pletykával ellentétben az okostelefonok továbbra is a hagyományos microUSB 2.0 csatlakozóval érkeznek, a C típusú aljzatra úgy tűnik még várni kell. A készülékekre a jelenlegi trendeknek megfelelően ujjlenyomatolvasó is került.

Ami a fizikai paramétereket illeti, a Z5 Compact model 8,9 milliméteres vastagságával a másik két verzióhoz képest szinte "tömzsire" sikerült, tömege 138 gramm. A hagyományos Z5 már vékonyabb, 7,3 milliméteres és 154 grammot nyom, míg a nehézsúlyt nem meglepő módon a Z5 Premium képviseli, a maga 180 grammjával, 7,8 milliméter vékony házzal. Mindhárom készülék korlátozottan vízálló.

A Sony új csúcsmodelljei még idén ősszel piacra kerülnek, az Xperia Z5 és Z5 Compact a tervek szerint már októberben, míg a Z5 Premium novemberben lesz elérhető. Áruk egyelőre nem ismert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról