Szerző: Voith Hunor

2015. szeptember 1. 17:45

India is milliárdos büntetést szabhat ki a Google-ra

Az Indiai Versenyügyi Bizottság szerint a keresőóriás ott is évek óta visszaél dominanciájával. Ha az ügyben végül a Google alulmarad, akár 5,6 milliárd dolláros bírságot is kaphat.

Miközben az Európai Unióban még csak néhány hónapja indult el a formális vizsgálat a Google ellen piaci erőfölénnyel való visszaélés gyanújával (rögtön kettő is, egy az Android és egy a kereső miatt), Indiában épp lezárult egy hasonló, 2012-ben kezdett eljárás első szakasza - értesült az Economic Times. A keresőóriás bizonyára nem örül az eredménynek, amelyre az Indiai Versenyügyi Bizottság jutott (Competition Commission of India, CCI) – a több mint 700 oldalas jelentés szerint a Google az Európai Bizottság (EB) és korábban az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) által kifogásolt módszereket alkalmazta keresőjében Indiában is.

A CCI szerint a vállalat ugyanúgy versenytársai hátrányára manipulálta és manipulálja a keresési eredmények megjelenítését, ahogy azt Európában és az Egyesült Államokban is tette. Az organikus és fizetett találatokkal szemben előtérbe helyezi saját szolgáltatásait, valamint esetenként külön értesítés nélkül úgy módosítja a kereső alatt dolgozó algoritmusokat, hogy a változás akár komoly forgalomcsökkenést is okozhat a gyanútlan ügyfélnél.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A CCI az eddigi vizsgálat során mintegy harminc érintett cégtől kért részletes visszajelzést és állásfoglalást, és a TechCrunch információi szerint a reakció nem volt egyöntetűen negatív, legalább négy cég nem élt panasszal a Google gyakorlata ellen. Az amerikai vállalatnak szeptember 10-éig kell benyújtania hivatalos válaszát, egy héttel később pedig a CCI előtt, "személyesen" (azaz jogi képviselője útján) is meg kell védenie álláspontját. Az Economic Times úgy tudja, hogy az ügyet elindító, kisebb helyi cég által tett panaszhoz később jóval nagyobbak, mint a Flipkart és a Facebook is csatlakoztak.

Ha a Bizottság végül bűnösnek találja a Google-t, akkor amellett, hogy kötelezheti kifogásolt gyakorlatának megváltoztatására, akár a legutóbbi három évben elért átlagbevételének legfeljebb 10 százalékára, 5,6 milliárd dollárra is megbüntetheti. A Google-t az CCI egyébként tavaly az együttműködés hiánya miatt egyszer már megbüntette, igaz, csak jelképes összegre, 166 ezer dollárra.

A Google szűkszavú reakciójában jelezte, hogy vizsgálja a CCI jelentését, de egyes megállapításokat vitat – a vállalat álláspontja szerint maximálisan betartja az indiai versenyügyi szabályokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról