Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 1. 10:30

Három változatban érkezik a Samsung új okosórája

Kétféle házban és 3G-képes változatban kerül piacra a Samsung legújabb, Tizent futtató okosórája, a Gear S2. A készülék a forgatható előlapi kerettel vezérelhető, vízálló és a gyártó szerint mobilfizetésre is alkalmas lesz.

Bemutatta legújabb okosóráját, pontosabban okosóráit a Samsung. A gyártó Galaxy Note 5 és S6 Edge+ okostelefonjainak bejelentésekor már megszellőztetett viselhető készüléke Gear S2 névre hallgat, és a cég eddigi hasonló termékeivel ellentétben kerek számlapot kapott. Az okosóra összesen háromféle konfigurációban lesz elérhető: az azonos specifikációkkal, de eltérő házban érkező Gear S2 és Gear S2 Classic, illetve a Gear S2 3G, amely, ahogy nevéből is sejthető, saját online kapcsolattal rendelkezik.

A Samsung új okosóráiba egységesen egy 1,2 hüvelykes kerek AMOLED kijelző került, 360x360 pixeles felbontással, 302 PPI-s pixelsűrűséggel. A két 3G nélküli változatban egy egyelőre ismeretlen gyártmányú, kétmagos, 1 gigahertzes processzor dolgozik, míg a Gear S2 3G-ben az Android Central értesülései szerint egy Qualcomm Snapdragon 400 található, két 1 gigahertzre állított Cortex-A7 maggal. Mindhárom órába 512 megabájt RAM és 4 gigabájt belső tárterület került, továbbá, ahogy az a viselhető eszközöknél lenni szokott, a gyártó egy sor szenzorral is felszerelte őket (gyorsulásmérő, giroszkóp, fényszenzor barométer, pulzusszámláló).

Vezeték nélkül 802.11n szabványú Wi-Fin és Bluetooth 4.1-en keresztül csatlakozhatunk az órákhoz, és támogatják az NFC-t is - a gyártó utóbbi kapcsán közleményében már mobilfizetést is emleget, noha részleteket nem közölt. Az eszközök mindenesetre jó eséllyel támogatják majd a Samsung Pay NFC-s képességeit, arra viszont a vállalat egyelőre nem utalt, hogy a csúcstelefonjaiból ismert, a csak mágnescsíkot használó termináloknál is alkalmazható MST technológia is bekerült volna az órákba. De más mobilfizetési megoldások helyzete is erősen kérdéses az újonnan bejelentett készülékeken, már csak azért is, mert azok nem Android Weart, hanem a Samsung saját Tizen rendszerét futtatják, akárcsak a Gear S széria korábbi modelljei.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Külön érdekesség, hogy az új Samsung okosórák kezelésére a forgatható előlapi kerettel is lehetőség van, ennek pontos működéséről a gyártó egyelőre nem árult el részleteket, a napokban induló berlini IFA kiállításon valószínűleg láthatunk majd demonstrációt.

A Gear S2 és az S2 Classic 250 mAh kapacitású akkut kapott, míg a 3G-s verzióba egy méretesebb, 300 mAh-s telep került. A 3G rádió fogyasztása miatt ugyanakkor így is utóbbihoz ígéri a legrövidebb, nagyjából kétnapos üzemidőt a gyártó, a másik kettő modell a cég szerint 2-3 napot bír egyetlen töltéssel. Mindhárom készülék vezeték nélkül tölthető, továbbá a gyenge pontot jelentő csatlakozók kigyomlálásával IP68-as védelmi besorolást kaptak, azaz teljes mértékben védettek por ellen és adott ideig víz alatt, 1 méternél mélyebben is használhatók.

Az okosóra Classic verziója szabványos, cserélhető bőrszíjat kap, míg a Gear S2-re és S2 3G-re az előző generációkhoz hasonló, az órával egybeépített gumipánt kerül. A vállalat már egy ideje együtt dolgozik a fejlesztőkkel és azt ígéri, a termékek piacra kerülésekor már megfelelő alkalmazásökoszisztéma áll majd felhasználók rendelkezésére. Ez persze majd csak az okosórák rajtját követően derül ki biztosan, noha annak kapcsán a gyártó egyelőre nem árult el pontos dátumot - és a készülékek tervezett ára sem ismert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról