Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 25. 13:45

Amit a Windows 10 frissítéséről tudni érdemes

Alaposan átgyúrta az operációs rendszer frissítét a Microsoft. Az újdonságokról és változásokról korábban több cikkben is írtunk (ahogy azok kiderültek), de a Windows 10 frissítése annyira más, mint a korábbi kiadások esetében volt, hogy érdemesnek tartottuk a legfontosabb információkat egy csokorba gyűjteni.

Még mindig van, amit a Microsoft nem tisztázott a Windows 10-zel bevezetett frissítési rendszer kapcsán. Úgy fest, hogy az új operációs rendszer kommunikációja is as-a-service modellben történik, biztosat azonban nem tudni, sajnos az információkat ugyanúgy apránként csepegteti a vállalat, mint a frissítéseket. Az új Windows Update-ről, a Windows Update for Businessről, a különböző támogatási ágakról és a tesztelési gyűrűkről az elmúlt fél évben számos alkalommal írtunk. Néhány napja viszont a Microsoft Virtual Academyre felkerült egy minden eddiginél részletesebb összefoglaló, ezért úgy döntöttünk, egy nagyobb cikkbe összefoglaljuk, amit jelenleg a Windows 10 frissítéséről tudni lehet, otthoni és vállalati környezetben egyaránt.

Windows mint szolgáltatás

A Microsoft a Windows 10-zel vezette be a Windows mint szolgáltatás (Windows as a service) fogalmát. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres frissítések nem csak biztonsági foltokat és javításokat hozhatnak, ahogy ez korábban megszokott volt, hanem új funkciókat is, vagyis főverzióváltás nélkül folyamatosan okosodik majd a Windows 10. Emiatt mondja a cég azt, hogy a Windows 10 lesz valószínűleg az "utolsó" Windows, további főverziók helyett ezt fogja folyamatosan csiszolni, fejleszteni, bővíteni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Windows mint szolgáltatással még egy, stratégiailag fontos célja van a Microsoftnak. A redmondi cég megelégelte a Windows-piac fragmentációját, és szeretné a lehető legegységesebb szintre hozni a telepített bázist, ezért húzott egy merészet. Az otthoni felhasználók kezéből teljesen kivette a frissítéssel kapcsolatos kontrollt, és céges környezetben sem lehet ezentúl a megszokott módon válogatni és halogatni a frissítések között. A lépés célja: teljesen egységesíteni a Windows platformot, ami egyrészt megkönnyíti a terméktámogatást, másrészt a fejlesztők számára is egyetlen, teljesen homogén platformot kínál.

Ez jó hír az otthoni felhasználók számára, akiknek így nem kell várni akár éveket egy-egy nagy frissítésre vagy akár az operációs rendszer következő főverziójára, vállalati környezetben azonban már nem ilyen egyszerű a helyzet. A kkv-knak és a nagyvállalatoknak eddig ezzel nem kellett foglalkozniuk, a Windows 10 után viszont igen, mert a Long Term Support (LTS, erről bővebben még alább lesz szó) kivételével bizonyos idő elteltével muszáj telepíteni az új funkciókat tartalmazó (tehát nem kizárólag biztonsági és hibajavítási) frissítéseket is, mert egyéb esetben elesnek a biztonsági frissítésektől is.

Gyűrűkúra

A Microsoft főleg a vállalati felhasználók megnyugtatása miatt ezért több gyűrűre és ágra bontotta a Windows 10 frissítések tesztelését és terjesztését. Fontos, hogy ez a biztonsági frissítésekre és hibajavításokra nem vonatkozik, azok megjelenéskor mindenki számára egyszerre válnak elérhetővé, de vállalati környezetben telepítésük bizonyos eszközökkel (Windows Update for Business, WSUS, SCCM) menedzselhető.

Az alábbi ábra mindennél jobban szemlélteti a Windows 10-zel beköszöntő új frissítési rendet.

Az új, funkcionalitásban is bővített buildek a Microsoft belső tesztelési körei után először a Windows Insider program résztvevőihez kerülnek ki, melyben a vállalat reményei szerint a jövőben is milliók tesztelik majd 4-6 hónapig az egyes új buildeket, mielőtt azok az úgynevezett Current Branch-be tartozó felhasználókhoz kerülnének.

A Current Branch-et (CB) választók (vagy abba "kényszerültek") az Insider-kör után kapják meg az új buildeket. Ebbe a terjesztési ágba tartozik a Windows 10 Home, ezen változat felhasználói ezt nem is módosíthatják, egy néha hasznos kiskaput leszámítva ők mindig, minden frissítést megkapnak, ahogy az átment az Insider-gyűrűn. Ebből adódik, hogy a korábban megszokotthoz képest nem lehet az egyes frissítések letöltése vagy nem letöltése között válogatni, legfeljebb a telepítés véglegesítéséhez szükséges újraindításokat lehet ütemezni. Ezzel ugyan a Microsoft kockáztatja, hogy ha valamilyen hiba átcsúszik a két belső szűrőn és az insidereken, az "élesbe", az átlagos otthoni felhasználókhoz is kikerül, cserébe az Home kiadás telepített bázisát egy frissességi szinten tudja tartani.

A Current Branch for Business (CBB) ágat a Microsoft a kkv-knak és nagyobb vállalatoknak, valamint az oktatási intézményeknek szánja, így ez a lehetőség a Windows 10 Professional és Enterprise kiadásokban elérhető. Helye, illetve bekapcsolásának módja viszont nem túl egyértelmű: a Windows 10 frissítés menüpontján belül a Defer updates (frissítés elhalasztása) opciót kell bepipálni. A CBB ágon az új buildek a CB-hez képest 4 hónappal később érkeznek, telepítésük pedig ezt követően legfeljebb még 8 hónapig halasztható, mielőtt a Microsoft a biztonsági frissítések megvonásával (a terméktámogatás felfüggesztésével) kvázi kikényszeríti azt.

Vállalati környezetben tehát összességében akár egy évig is lehet tesztelni-halasztani egy-egy adott buildet, mielőtt az üzemeltetők azt széles körben telepíteni kezdik WSUS, SCCM vagy Windows Update for Business használatával. Ennyi idő áll tehát rendelkezésre ahhoz, hogy az esetleges kompatibilitási problémákat mutató szoftvereket frissítsék az üzemeltetők és előkészítsék a telepítést.

A legszigorúbb és egyben legpuritánabb frissítési ág a Long Term Service Branch (LTSB), amit kizárólag mennyiségi licencvásárlóknak, Windows Enterprise kiadáson elérhető. Ezek rögzített buildek amiket a vállalat üzleti kritikus rendszerekre szán, és jelenleg az egyetlen ág, amire a Microsoft a következő 10 évre garantálja a biztonsági és egyéb javításokat. Az LTSB-buildekből a vállalat valószínűleg ritkán, 2-3 évente fog egy-egy újabbat kiadni, az átállás során viszont nem kötelező mindig a következőre frissíteni, hanem akár át is lehet egyet ugrani.

Kumulatívan, kiadási jegyzet nélkül?

Érdemes újfent kihangsúlyozni, hogy a fenti ágak az úgynevezett feature update-ekre, azaz a funkcionálisan is fejlesztett új buildekre vonatkoznak, a rendszeres biztonsági és hibajavításokra nem. Azokat minden ág és kiadás egyszerre kapja meg, de WSUS-en vagy SCCM-en keresztül vállalati környezetben már tovább ütemezhető a terjesztésük.

Az ilyen típusú frissítésekből a Windows 10 megjelenése óta már érkezett néhány. Közös jellemzőjük, hogy kumulatívak voltak, azaz a korábbi változtatásokat is tartalmazták és az operációs rendszer az aktuális csomagból mindig csak a neki szükséges fájlokat tölti le és frissíti. Arról nincs hivatalos információ, hogy ez a jövőben marad-e így vagy csak a kiadás utáni hónapok sajátossága – mi az előbbi lehetőséget tartjuk valószínűneg, mert a Windows mint szolgáltatás modellbe ez tökéletesen beleillik.

Egy másik fontos jellemző viszont kevésbé pozitív, a Microsoft egyikhez sem mellékelt kiadási jegyzetet (release notes), csak a megváltoztatott fájlok ezreit sorolta fel fájlverzióval, mérettel és a kiadási dátummal. Ez az átlagfelhasználókat vélhetően nem nagyon zavarja, a hozzáértőbbek és a rendszeradminisztrátorok viszont az eddigi reakciók alapján nehezen fognak megbarátkozni ezzel a gyakorlattal. Jelen állás szerint viszont nem nagyon lesz választásuk, a Microsoft ugyanis az utóbbi napokban hivatalosan is közölte, csak akkor fog információt adni az ilyen frissítésekhez, ha azt a változtatások jelentősége alapján indokoltnak tartja.

Windows Update for Business

A májusi Ignite konferencián beharangozott új, vállalati frissítési eszköze, a Windows Update for Businessről (WUB) még nem rajtolt el. Ez persze nem nagy hátrány, lévén a cégek nem kezdenek hanyatt-homlok átállni Windows 10-re, de jó lenne látni, hogy az eszköz miben nyújt mást az üzemeltetőknek mint a jól ismert WSUS vagy SCCM.

A ZDNet kérdésére Michael Niehaus, a Windows egyik termékmenedzsere elmondta, hogy a WUB-ből még csak az ágak közötti váltást lehetővé tévő kapcsoló és a peer-to-peer terjesztési mód működik, a felhős konfigurációs felület nem elérhető, ahogy a WSUS, SCCM és Intune integráció sem. Niehaus azt már nem részletezte, a hiányzó elemek mikor kerülhetnek a helyükre, csak annyit, hogy valamikor "a jövőben".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról