Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 18. 15:15:00

Megszűnik a Wuala

Kora műszaki kihívásaira adott innovatív megoldást a Wuala - most bezár a szolgáltatás. A felhasználók adatait november 15-ig őrzi a cég, maga helyett pedig a magyar Tresoritot ajálja. Miért volt akkora dobás a Wuala?

A Wuala indulásakor elképesztően menő és merész ötletet valósított meg: a titkosítás és a peer-to-peer adatátvitel és -tárolás kombinálásával a felhasználók saját számítógépeit alakította redundáns tárhellyé. A rendszerben az erős titkosítás garantálta, hogy a szerteszét tárolt adatokhoz egészen biztosan csak annak tulajdonosa férjen hozzá, a belépő felhasználókkal együtt skálázódó összesített sávszélesség pedig a nagyon drága adatforgalom problémájára is frappáns választ adott.

A 2008-ban indult szolgáltatás rajtjakor még egészen más volt az online tárhelyek gazdaságtana - az adatközponti sávszélesség és adatforgalom, illetve a merevlemezes tárhely elképesztően drágának számított, ezt a Wuala a fent említett megoldással igyekezett elviselhető szintre mérsékelni. A piacon egyébként a néhány hónappal később bemutatkozó Dropbox hozta el az értelmes méretű (2 gigabájtos) ingyenes tárhely fogalmát, az Amazon infrastruktúrájára és töménytelen mennyiségű kockázati tőke elégetésére alapozott "üzleti modelljével".

Nem mai gyerek.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Visszatérve a Wualára: a szolgáltatás logikája szerint a felhasználók gépein lévő szabad lemezes tárhely adja azt a kapacitást, amivel gazdálkodni lehet, ezeket szervezi laza hálózatba a Wuala központi szervere. A felhasználók adatait mind tárolt, mind küldött-fogadott formában titkosítás védi, ennek feloldására pedig csak az adat tulajdonosának van lehetősége. A rendszer alapját az akkor felívelőben lévő p2p fájlcsere adta, ehhez készített egy felhasználóbarát felületet a cég, a szoftver pedig a Windows Explorerbe is beépült.

Mivel a szolgáltatás a felhasználók gépeit használta szerverként, komoly algoritmus kellett ahhoz, hogy a rendelkezésreállás elfogadható szinten maradjon - ha például az összes, szerverként használt PC egyszerre van lekapcsolva, a tárolt állomány elvben elérhetetlenné vált. Ezt egy ötletes megoldással igyekezett a cég használhatóvá tenni, a felhasználóknak ingyenes online tárhelyet biztosított a visszaosztott saját tárhely függvényében, az együttható pedig a gép átlagos napi online töltött üzemideje volt - 12 órás rendelkezésre állásnál a visszaosztott nyers kapacitás felét adta a Wuala online tárhelyként.

A céget alig egy év múlva felvásárolta a külső meghajtókban utazó LaCie, a nagy vízió szerint az offline, az online és a külső tárolók transzparens összeolvasztása volt a cél. Utóbbi céget 2012 márciusában vásárolta fel a Seagate, a fokozatos profiltisztításban most jutott el oda a cég, hogy a Wuala leállítása mellett döntsön.

A Wuala a leállás menetrendjét is közölte. Első lépésként a bejelentéssel egy időben megszűnt az új előfizetések lehetősége, következő körben pedig read-only módra váltanak a tárolt állományok. A sztori vége november 15 lesz, amikor a szolgáltatás teljesen leáll, a tárolt állományok pedig törlődnek a rendszerből.

A felhasználóknak a cég a magyar fejlesztésű, szintén end-to-end titkosítást használó Tresorit szolgáltatását ajánlja, a budapesti csapat migrálást segítő eszközt is fejlesztett, amellyel az adatok viszonylag egyszerűen áthúzhatóak a két szolgáltatás között. A cég még promóciós ajánlattal is előállt, a promóciót azonban (úgy tűnik) nem csak jelenlegi Wuala-előfizetők, hanem mások is kihasználhatják a megfelelő URL-en.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 14:39

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.