Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 17. 11:55

IBM LinuxONE: mainframe-et a szabad szoftver alá

Linux-exkluzív mainframe számítógépekkel bővítette portfólióját az IBM. A LinuxONE család egyelőre két tagot számlál, a cég a vásárlók és a fejlesztők felé is tett gesztusokat.

Új mainframe-sorozatot jelentett be az IBM. A LinuxONE névre keresztelt rendszerek első körben két taggal lépnek piacra, egyedi jellemzőjük, hogy kizárólag linuxos feladatokat képesek végrehajtani, az IBM saját mainframe-es operációs rendszerével nem kompatibilisek. A fejlesztésben az IBM partnere a Canonical volt, amelynek saját Ubuntu disztribúciója a LinuxONE egyik támogatott rendszere lesz. Az IBM itt nem állt meg, a kezdeményezést iparági összefogással is megtámogatná, ezért a Linux Foundation keretében létrejött az Open Mainframe Project is.

Emperor és Rockhopper

A LinuxONE gépek hardveres alapjait a z13-as mainframe-generációtól kölcsönözte (részletesebben itt). Egyelőre annyi nyilvános, hogy a LinuxONE két egészen eltérő változatban érhető el. Az Emperor kimondottan csúcskategóriás modell, amely a legkomolyabb feladatokhoz is bevethető lesz, a Rockhopper pedig a spektrum ellenkező végén foglal helyet, belépő szintű mainframe-ként költséghatékony megoldásként pozicionálja a gyártó. Sajnos a két gép műszaki jellemzőiről nincs nyilvános információ, annak ellenére, hogy elvben mától elérhetőek, a megfelelő dokumentumok még nem kerültek fel a gyártó oldalára.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A két szokatlan név egyébként nem fejlesztési kódnév, az IBM tényleg ezeken a neveken fogja a két gépet forgalmazni, ezeket pedig sokatmondóan két pingvinfajtól kölcsönözte a Nagy Kék.

LinuxONE Developer Cloud

Az IBM bejelentett egy fejlesztőknek szánt felhős platformot is a LinuxONE rendszerekhez, ez a Developer Cloud. Ennek szerepe csupán annyi, hogy a hardver megvásárlása nélkül, távolról használható fejlesztésre-tesztelésre a rendszer, így az alkalmazások programozása előzetes tőkebefektetés nélkül is megindulhat. Ilyen szolgáltatás indítása bevett szokásnak számít olyan esetekben, amikor egyedi, méregdrága hardver indul a piacon, amely ráadásul extra odafigyelést is igényel a szoftverfejlesztőktől.

Ökoszisztéma, ökoszisztéma, ökoszisztéma

A mainframe-ek aranykora már régen mögöttünk van, egyes szereplőknek azonban ma is megéri ilyen gépeket gyártani, még az egészen kisszériás gyártás is busásan megtérülő tevékenység. Az IBM is látja persze, hogy a piac azért évről évre számottevően zsugorodik, és már a láthatáron van az az időszak, amikor már nem éri meg az egyre kevesebb számú vevőnek egyedi processzort, hardvert és szoftvereket fejleszteni. Adódik tehát a megoldás: új vevőket kell toborozni a mainframe technológia alá.

A z-sorozat már több, mint egy évtizede támogatja teljes mellszélességgel az Linux futtatását, a rendszer azonban sokáig csak "vendég" volt ezeken a rendszereken, a befogadását elsősorban a biztonság indokolta: a mainframe-en futó kritikus alkalmazások mellé oda lehetett csomagolni a linuxos kiegészítő szoftvereket is, így a hibrid rendszer úgy futhatott, hogy az adatok sosem léptek ki a dobozból, még a vállalat adatközponti hálózatát sem érintették.

A LinuxONE egyelőre az IBM linuxos stratégiájának csúcspontja, a cég végre nem azt mondja, hogy futtasd a kritikus alkalmazást z/OS-en, a kiegészítőket pedig Linuxon, a szabad szoftveres rendszer immár főszereplővé lépett elő. A cég szemmel láthatóan eltökélt a stratégia mellett, ennek megfelelően új közös fejlesztési projektet is bejelentett, Open Mainframe Project néven, amelybe első körben mintegy 250 ezer sor mainframe-specifikus kódot dobott be. Ez "egy fórum, ahol a vásárlók, gyártók és szolgáltatók együtt dolgozhatnak" - Ross Mauri, az IBM Systems üzletág igazgatójának szavaival. A projekt támogatói listája is erre utal, az IBM mellett a BMC, a CA Technologies is a mainframe-világ fősodrába tartozik.

A megcélzott feladatok sora nagyon hosszú, az IBM szinte mindenre alkalmasnak találja a LinuxONE modelleket, amire a hagyományos x86-os, linuxos csúcsgépeket is használják. A cég olyan forgatókönyveket emleget, mint a mobil backend, cloud infrastruktúra vagy üzleti analitika. A mainframe újrapozicionálását jól jelzi, hogy az IBM a gyors növekedésre fókuszáló, devops-os filozófiájú startupoknak is kínálja a termékeket - izgalmas kérdés lesz, hogy ezen a területen kap-e visszhangot a platform.

Szabad szoftveren lehet

Az IBM egyre vakmerőbb húzásokkal támadja az Intel szerverpiaci dominanciáját, az OpenPOWER mellett az Open Mainframe Project is pontosan ezzel a céllal indult. Hasonló ambíciókat ápolnak persze a másik oldalon az ARM-os szereplők, sőt, az Oracle SPARC processzorai is beneveztek a küzdelembe. Ennek okairól már többször elmélkedtünk (például az Intel-Altera felvásárlás kapcsán itt), azt azonban keveset emlegetjük, hogy az alternatív utasítás-architektúrák azért lettek hirtelen újra versenyképesek, mert csendben a Linux és a szabad szoftveres alkalmazások elfoglalták a szervereket.

A nyílt forráskódú, szabadon hasznosítható operációs rendszert ugyanis a processzor gyártója némi erőfeszítéssel könnyedén portolhatja saját hardverplatformjára, anélkül, hogy ehhez bárkitől engedélyt kellene kérnie. Ráadásul a modern fordítóprogramok korában már nem is vállalhatatlan egy ilyen portolás költsége. A rendszeren kívül persze a futó alkalmazások újrafordítására is szükség van, ez azonban egy Hadoop, Spark vagy egyéb szoftverek esetében szintén relatíve vállalható feladat (az IBM el is végezte).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról