Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 11. 14:40

Frissítette processzorait a Qualcomm

Csendben frissítette okostelefonos/tabletes portfóliójának legalját a Qualcomm, új processzor jelent meg a 200-as, 400-as és 600-as családban is. Az apró ráncfelvarrásnál fontosabb, hogy a versenytársai által agresszíven szorongatott gyártó egyelőre képtelen az érdemi megújulásra, a valóban új lapkákra még hosszú negyedéveket kell várni.

Bemutatta legújabb processzorait a Qualcomm, de sajnos szó sincs a várva várt Snapdragon 820-ról vagy a roppant igéretes Snapdragon 618/620 párosról, helyette a belépő szintű és középkategóriás lapkák kaptak új nevet és némileg emelt órajelet.

A portfólió legalján a Snapdragon 212 helyezkedik el, a négy szerény teljesítményű Cortex-A7-es mag órajele 1,1 GHz-ről 1,3 GHz-re nőtt, más változás egyáltalán nincs. A 32 bites lapka a piac legalját célozza, grafikus egysége maradt az Adreno 304, támogatja viszont a H.265 kódolású videók hardveres dekódolását akár 1080p felbontáson is. Az integrált modem is maradt LTE Cat4, az egysávos Wi-Fi sem kapta meg az ac-szabvány támogatását.

Egy szinttel feljebb szintén az ARM Holdingstól licencelt magokkal dolgozik a Qualcomm, ezek azonban már képesek a 32 és 64 bites végrehajtásra is. A négy Cortex-A53 órajele 1,2 GHz-ről 1,4 GHz-re emelkedett, a memóriabusz pedig 533 (effektív) MHz-ről 600-ra gyorsult. A változások sora ezzel szintén zárul, a rádiós egység pontosan ugyanolyan specifikációkkal bír, mint a kistestvéré.

A kimondott középkategóriát célozza az új Snapdragon 616, a piac elvárásainak megfelelően (és teljesen feleslegesen) "nyolcmagos", vagyis két négyes klaszterben Cortex-A53-as magokat használ, 1,2 illetve 1,7 GHz-es órajelen. Ez marginális növekedés az előd 615-öshöz képest, amelynek "kis" magjai eddig 1 GHz-en tetőztek. Ez a lapka végre támogatja az ac-szabványú Wi-Fi-t, a baseband azonban maradt Cat4 támogatásnál.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Mindhárom lapka ugyanúgy a 28 nanométeres Low Power eljárással készül, mint elődei, így ezen a téren sincs érdemi előrelépés. Lehetőség viszont lett volna, a Qualcomm gyártópartnere, a TSMC ugyanis már 2012 óta bevezette a HKMG-eljárást, amelynek kedvezőbb karakterisztikái vannak (fogyasztás és teljesítény terén), ezzel szemben a lapkák a hagyományos Poly/SiON kapuknál maradtak az Anandtech információi szerint.

A Qualcomm mára igen aggasztó helyzetbe került, különösen a belépő és középkategória lapkák piacán veszített a cég rengeteget versenyelőnyéből. A távol-keleti gyártók, mint a MediaTek, a Rockchip és AllWinner, amelyek néhány éve még nem számítottak komoly szereplőnek, mára a HTC új csúcsmodelljébe, az One M9+-ba is helyet kértek, a Rockchip pedig az Intel elsődleges partnerévé vált a SoFIA processzorok előállításában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról