Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 11. 11:30

Hivatalosan is megjelent a Windows 10 IoT Core

Az operációs rendszer kilépett a műszaki előzetes státuszból. Megérkezett a várt Wi-Fi és Bluetooth támogatás is.

Mindenki számára elérhetővé tette a Windows 10 legkisebb változatát, az IoT Core-t a Microsoft. Az operációs rendszer így maga mögött hagyta a műszaki előzetes státuszt, nyilvános változata jelenleg a Raspberry Pi 2-vel és az Intel Atom alapú MinnowBoard MAX-szal működik együtt - teljesen ingyen.

Ahogy korábban, az új Windows-változatok ismertetésekor már írtuk, az IoT Core-t a vállalat a számítástechnikával hobbiszinten foglalkozók számára kínálja, a rendszert pedig kifejezetten alacsony fogyasztású, beágyazott rendszerekre szánja. Ennek megfelelően a szoftver csak a legszükségesebb komponenseket tartalmazza, így például a grafikus felhasználói felület teljes egészében hiányzik belőle, azt külön univerzális appként (UWP) kell megírni hozzá.

Az IoT Core egyébként csak az első az ipari Windows-kiadások sorában, készül már az "IoT for Business" is, amelyet nem hobbistáknak, hanem kimondottan hardvergyártóknak kínál a Microsoft. Ez a rendszer más licencfeltételekkel rendelkezik majd a pletykák szerint, és valószínűleg olyan funkciókkal bővül majd, mint a fejlett távoli menedzsment és egyéb, az adatgyűjtéshez és -továbbításhoz kapcsolódó egyedi fejlesztések.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A fejlesztéshez a Windows 10 legalább 10240-es buildje és a Visual Studio 2015 végleges változata szükséges. Utóbbi követelmény kiemelten fontos: a Microsoft hangsúlyozta, hogy a fejlesztői eszköz előzetes és végleges kiadásai között kritikus változtatások voltak a projektrendszerben, emiatt maga a forráskód ugyan módosítást nem igényel, de magát a projektet a végleges kiadásban újra kell építeni. Az IoT Core-os fejlesztésekhez a C++, C#, JS, VB, Node.js és Python nyelveket lehet használni, ezeket a fejlesztői keretrendszer teljes mértékben támogatja.

A Microsoft a friss kiadásba két nagyon fontos újdonságot is beépített, a fejlesztők és a kísérletező kedvű barkácsolók végre élhetnek a Wi-Fi és Bluetooth támogatással is - az első, áprilisban kiadott műszaki előzetes óta ez a két funkció szerepelt a fejlesztői kívánságlista tetején. Az operációs rendszer egyébként még messze nincs kész (és ahogy az asztali Windows 10, ez is folyamatosan kap majd új fejlesztéseket), a vállalat a számos kisebb-nagyobb hiányosságot és ismert hibát ezen az oldalon gyűjtötte össze.

01:42
 

Windows 10 Maker Project: Rover Robot

Még több videó

Többek között a Raspberry Pi GPU drivere még fejlesztés alatt van, a Microsoft még adós az optimalizációval, így például az animált GUI-elemeket a vállalat szerint egyelőre még érdemes mellőzni. A külső kamerák támogatása is hiányos, PiCamet a megfelelő DirectX funkciók hiányában nem lehet használni, és az IoT Core az USB vezérlőt terhelő webkamerákkal sincs még jó barátságban. Ezeket a cég a közeljövőben orvosolni fogja, de egyelőre nem általános megoldással, hanem néhány modellre történő optimalizálással. Egyes USB-s billentyűzetek és egerek nem működnek az IoT Core-ral, ahogy a szintén USB-s, kizárólag szoftveres (operációs rendszerből történő) hangerőszabályozással rendelkező fejhallgatók és hangfalak vezérlése sem megoldott még.

A portré orientációt az UWP appok esetében az operációs rendszer nem mindig veszi figyelembe, és nem érdemes 16 karakternél hosszabb eszköznevet használni, az ugyanis boot közben kékhalált idézhet elő. Egyes 8 gigabájtos class 10 SD kártyákat használva (a típusokat a Microsoft nem részletezte) a legelső bootolási folyamat akár negyed óráig is eltarthat - ha valaki belefut ebbe a hibába, várjon legalább ennyi időt, mielőtt a folyamat teljes leállására gyanakodna.

A Windows 10 IoT Core lemezképeit innen, a példaprogramokat pedig innen lehet letölteni, a nagyobb projekteket a Microsoft egy külön oldalon gyűjti. A Visual Studio ingyenes, Community változata innen tölthető le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról