:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 10. 16:20

HTC: negatív lett a cég értéke

Abszolút mélyrepülésben a HTC iránti befektetői bizalom, a cég értéke már becsúszott a nettó készpénzállomány értéke alá is. Nem látszik a visszatérés, "ingyen" vásárolhatja fel bárki.

Szokatlan szintre esett a HTC tőzsdei értékelése, a befektetők szerint a cég kevesebbet ér, mint a bankban tartott készpénzállomány és a gyorsan készpénzzé tehető eszközök. Tehát a vállalat összes vagyona, beleértve a gyárakat, raktárkészleteket, emberi erőforrást, szabadalmakat, a disztribúciós láncot, a megkötött szerződéseket és természetesen a márkát összegezve negatív értéket képvisel.

A ritkán látható alacsony értékeléshez a részvényárfolyam bedőlése kellett, a hétfői kereskedésben az értékelés 47 milliárd tajvani dollárra esett, miközben a vállalat 47,2 milliárd tajvani dolláros készpénzállományon ül. A részvényárfolyam ezt követően korrigált kissé, a mintegy 10 százalékos zuhanás azonban jól mutatja, hogy a befektetők gyakorlatilag értéktelennek tartják a céget.

HTC One M9+, olcsó MediaTek hajtja az új "csúcsmodellt"

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalat jelenleg nem rendelkezik hosszú távú tartozással, banki hitele vagy kibocsátott kötvényei nincsenek. A könyv szerinti értéknek azonban több, mint egyharmadát adják a kinnlévőségek és az eladatlan készletek. Ez utóbbi kezd aggasztó méretet ölteni, a készletforgás üteme 60 százalékot lassult az elmúlt 12 hónapban.

Gyorsan apróra

A HTC valószínűleg az egyik rekorder a nagyon gyorsan nagyon picire zsugorodás versenyében. A cég 2011-ben még több, mint 900 milliárd tajvani dollárt ért, a mostani közel húszszorosát, ez mai árfolyamon mintegy 28,4 milliárd amerikai dollárnak felelne meg. Akkor az vitte a csúcsra a vállalatot, hogy az Egyesült Államokban hónapok alatt a legnagyobb okostelefon-szállítóvá tudott nőni, miután ragyogó ütemérzékkel dobta piacra androidos modelljeit, miközben az iPhone AT&T-exkluzív volt.

A vállalat forgalma azóta több mint háromnegyedével esett, ahogy a fejlett piacokon a Samsung és az Apple, a fejlődő országokban pedig a kínai "invázió" rabolt piaci részesedést. A cégen az sem segített, hogy éveken át félreolvasta a piacot, telefonjait rendszeresen rosszul pozícionálta, valamint megkérdőjelezhető döntéseket hozott a komponensek terén. Ez utóbbi kapcsán kiemelkedik az Nvidia Tegráva szerelt One X, majd a One M7 és M8 mélyen elvárások alatt teljesítő kamerája is. Ugyan mindegyik csúcsmodellt a vállalat aktuális (utolsó) megmentőjeként harangozta be a HTC, egyelőre nem látszik, hogy pusztán termékfejlesztéssel olyat tudna a cég nyújtani, amit mások ne gyártanának le gyorsabban, olcsóbban, kiegyensúlyozottabb csomagban.

Pánik. Idén már 60 százalékot veszített értékéből a cég

A talpraállásra persze van terve a vezetésnek, alapos átszervezés és a belépő illetve középkategóriás modellek piacáról való teljes kivonulás. Utóbbi lépés célja az lenne, hogy a márka mozduljon el a prémium szegmens felé, ahol magasabb a termékek profittartalma.

Hol vannak a (fel)vásárlók?

Ilyen értékelés mellett a cég első osztályú felvásárlási célponttá lépett elő, gyakorlatilag bármely jelentkező ingyen megszerezheti a vállalatot. Az ingyenességet persze érdemes fenntartással kezelni, a cég integrációja, átszervezése, vagy akár a feldarabolása-felszámolása és értékesítése is költséges folyamat lenne, amely adott esetben sok százmillió dollárt is elvihet.

Ennek fényében érthető, hogy a HTC iránt továbbra sem tolonganak a vásárlók. A közvetlen versenytársak (a Samsungtól a Xiaomiig) már rendelkeznek mindazzal, amivel a HTC rendelkezik. Alternatívaképp a céget felvásárolhatná olyan cég, amely most tervez az okostelefonos piacra belépni - ezt a kört azonban szinte minden kisebb-nagyobb cég megfutotta már az elmúlt években, ki sikeresen, ki kevésbé sikeresen. A Dell és a HP lehetnek azok a cégek, amelyek a közeljövőben visszatérhetnek erre a piacra - kérdéses azonban, hogy stratégiájukba illeszkedik-e a HTC bármilyen formában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.