:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 8. 13:30

Víz alatt is bírja a strapát az új CAT telefon

A leejtéssel, rázkódással, vízzel, porral és az extrém hőmérséklettel is megbirkózik a CAT legújabb okostelefonja. Az S40 modell szerény hardvert, ugyanakkor komoly páncélzatot kapott, a masszív eszköz akár víz alatt is használható.

Újabb strapabíró okostelefonról rántotta le a leplet a CAT. A vállalat legújabb, S40 névre hallgató készüléke, akárcsak a korábbi, a cég gondozásában megjelent telefonok, elsősorban a komolyabb fizikai igénybevételt jelentő kültéri használatra készültek, például a túrázók, építőiparban dolgozók számára.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az eszköz páncélja alatt dolgozó hardver, ahogy általában a hasonló masszív telefonoknál lenni szokott, a belépőszintet veszi célba - annak is inkább az alját: az okostelefon mai szemmel nézve már szinte "apró", 4,7 hüvelykes IPS kijelzőt kapott, 540x960 pixel felbontással és 234 PPI-s pixelsűrűséggel. A panel a gyártó szerint komoly fényerőt produkál (bár pontos érték nem ismert) így kültéren, erős napfényben is jól olvasható. Az S40 processzora a belépőkategória belépője, a Snapdragon 210. A chip négy darab Cortex-A7 magot tartalmaz 1,1 gigahertzre állítva, teljesítményt tehát semmilyen formában ne várjuk a telefontól. Cserébe viszont az eszköz LTE-képes, így az online böngészés sebességére nem lehet majd panasz, legalábbis a processzorbarát weboldalaknál.

A készülékben emellett 1 gigabájt RAM-ot és 16 gigabájt belső tárhelyet találunk, természetesen microSD-s bővítési lehetőséggel, akár plusz 64 gigabájtig.  A hátlapon egy 8 megapixeles, az előlapon pedig egy 5 megapixel felbontású kamera kapott helyet. Az eszköz üzemidejére valószínűleg nem lesz panasz, az aránylag kicsi kijelzőhöz, és az alacsony fogyasztású processzorhoz ugyanis egy tisztességes, 3000 mAh kapacitású akkumulátor párosul, ha a gyártó jól végezte az optimalizálást, ez akár két napra is elegendő lehet. Az eszköz a 802.11b/g/n szabványú Wi-Fit, a Bluetooth 4.1-et, illetve a GPS, GLONASS és aGPS vételt is támogatja. Kellemes meglepetés továbbá, hogy bár a fizikai védelemre kihegyezett eszközök operációs rendszer terén jellemzően egy-két generációval lemaradva követik az aktuális trendeket, az S40 a legfrissebb, Android 5.1-gyel a fedélzetén érkezik

A strapabíró telefonoknál persze a lényeg nem a motorháztető alatt van, hanem épp a motorháztető az. A készülék IP68 védettségi besorolást kapott, azaz teljes mértékben védett por ellen, sőt víz alatt is használható, 1 méternél mélyebben is. Az S40 emellett a 810G katonai szabványnak is megfelel, azaz ütés és rázkódásálló - a gyártó szerint a telefon akár 1,8 méteres "leejtést" is kibír. Az új CAT modell az extrém hőmérséklettel is megbirkózik, -25-től egészen 55 Celsius fokig használható. A kijelzőt Corning Gorilla Glass 4 védi, ráadásul kesztyűben, sőt vizes kézzel is gond nélkül kezelhető - ezt a fizikai vissza, home és multitasking gombok is megkönnyítik.

Az S40 tehát bár nem erőgép, cserébe bátran dolgozhatunk vele erőgépek között. A gyártó egyelőre nem árulta el, új készüléke mikor kerül a boltokba, annak ajánlott fogyasztói ára ugyanakkor ismert, várhatóan nettó 400 dollár környékén alakul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.