Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 5. 14:00

Európai fejlesztők kezébe is kerülhet Project Tango tablet

A Google augusztus végéig még tizenkét országra kiterjeszti az értékesítést, Kanada és Dél-Korea mellett végre az Európai Unió számos országa is bekerül az értékesítési körbe.

A Google tavaly június elején, rendszeres éves fejlesztői konferenciája, az I/O előtt néhány héttel jelentette be a Project Tango tabletet. A Motorola Mobility eladása után is megtartott ATAP (Advanced Technology and Projects) boszorkánykonyhájából kikerült kísérleti eszközbe a vállalat 7 hüvelykes, 1920x1200 képpont felbontású IPS kijelzőt, Nvidia Tegra K1 processzort, 4 gigabájt memóriát és 128 gigabájtos háttértárat pakolt, de a tablet apropóját nem a csúcsközeli számítási és tárolókapacitás adja.

A Project Tango tablet lényegét a környezet háromdimenziós letapogatásra használható, másodpercenként akár negyedmillió mérés elvégzésére is képes hátlapi kamerarendszer jelenti, ami a bejelentését követő egy év elteltével is egyedülálló, bár még mindig csak fejlesztők által hozzáférhető képességnek számít a piacon. Ez a funkció új távlatokat nyithat meg a tableket mindennapi használatában, például a gyengén látók közlekedésének segítésétől a belsőépítészek és lakberendezők munkájának megkönnyítésén át az eszköz környezetét is aktívan bevonó játékokig.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A fejlesztői csomagot (aminek természetesen a tablet is része) a keresőóriás először csak meghívásos rendszerben és a már nem forgalmazott Google Glasshoz hasonlóan borsos, 1024 dolláros áron tette elérhetővé – kizárólag az Egyesült Államokban élők számára. A terjesztési programban az első komoly változás idén áprilisban történt, amikor a vállalat megfelezte az árat, ami így jóval barátságosabb 512 dollárra mérséklődött. A meghívásos rendszert azonban még néhány hétig fenntartotta, de mintegy másfél hónappal később, a 2015-ös I/O konferencia kezdetére azt is eltörölte.

Azt azonban már a Google Glass példája is megmutatta, hogy az elérhetőséget nem érdemes tartósan az Egyesült Államokra koncentrálni. Egyrészt az igazán elszánt fejlesztők úgyis találnak módot a korlátozás kijátszására, másrészt pedig a tesztidőszak értelme pont az lenne, hogy az eszközt minél több fejlesztő ismerhesse meg és így kiderüljön, hosszú távon érdemes-e belőle konzumert terméket létrehozni.

A tablet értékesítését így a Google augusztus végétől már nem fogja kizárólag az amerikai piacra korlátozni, és tizenként további ország fejlesztői előtt nyitja meg hivatalosan a lehetőséget a beszerzésre. Első ütemben így tegnap óta már Dél-Koreából és Kanadából is le lehet adni a rendelést, augusztus 26-án pedig Dánia, Finnország, Norvégia, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Svájc és az Egyesült Királyság is belép a kedvezményezettek körébe.

A Google szerint eddig már több mint háromezer tabletet szállítottak le a technológia iránt érdeklődő fejlesztőknek, a terjesztés elkezdése óta pedig 13 szoftverfrissítést adtak ki, melyek révén egyre több, a kamerarendszerre támaszkodó funkció vált elérhetővé, és a mérés pontossága is javult. Az eszköz képességeit már aktívan próbálgató fejlesztőknek a Stack Overflow Project Tango címkével ellátott bejegyzéseit is érdemes olvasgatni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról