Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 5. 10:46

Windowsos Chromebookok az Acertől

Szinte teljesen a felhős szolgáltatásokra építő (pontosabban kényszerülő), olcsó Windows 10-es laptopokat jelentett be az Acer. Az ennek megfelelősen Cloudbook névre keresztelt sorozat szerényt teljesítményű, alacsony árú notebookjai gyakorlatilag a Chromebookok által bevezetett koncepciót viszik tovább, a Microsoft platformján.

Új, olcsó laptopokkal támad az Acer: az Aspire One Cloudbook széria esetében négy darab kedvező árú, ennek megfelelően belépőszintű specifikációkkal szerelt, Windows 10-es notebookokról van szó, amelyek a Chromebookokhoz kísértetiesen hasonló megközelítést alkalmaznak. Az eszközök 11 és 14 hüvelykes kijelzővel lesznek elérhetők, a paneleken kívül az egyes modellek specifikációi csak a belső tárhely méretében térnek majd el.

A két darab 11 hüvelykes változat kijelzője 1366x768-as felbontást tudhat magáénak, ami 142 PPI-s pixelsűrűséget jelent. A notebookokban egy kétmagos, 1,6 gigahertzes Celeron N3050 processzor dolgozik. A 14 nanométeres gyártási eljárással készült, alacsony fogyasztású Atom processzortól senki ne számítson túl komoly teljesítményre, viszont miután Braswell chipről van szó, a jövőben a DirectX 12-t is támogatni fogja.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A gépekben 2 gigabájt  DDR3L RAM-ot találunk, továbbá igény szerint 16 vagy 32 gigabájt eMMC belső tárhelyet. Utóbbi megmagyarázza a Cloudbook elnevezést, ugyanis 16 gigabájttal a Windows 10 még épp elfér az eszközön, minden mást viszont a felhasználók már kénytelenek lesznek valamilyen felhős tárhelyen vagy külső tárolón elszállásolni. Ez nem csak a dokumentumokra értendő, a notebookon az operációs rendszeren kívül más szoftvernek sem igazán marad hely, aki tehát ezt a modellt választja, kénytelen lesz gyakorlatilag teljes mértékben a felhős szolgáltatásokra építeni - gyakorlatilag a Microsoft által sokat ekézett Chromebookok koncepciójához érkeztünk tehát el, windowsos köntösben. A nagyobb tárhellyel ellátott modell 32 gigabájtból már kicsit kényelmesebben lehet gazdálkodni, az eszközön az alapvető szoftverek és fontos dokumentumoknak még jut hely, de komolyabb alkalmazások vagy játékok még ebbe sem fognak beleférni.

A külsőre egyébként egészen vonzóra sikerült eszközökön egy USB 3.0 és egy 2.0, illetve egy HDMI és egy fülhallgatóaljzatot találunk, továbbá egy SD kártyaolvasót, - ez a szűkös tárhelyet figyelembe véve kifejezetten hasznos lehet. Kellemes meglepetés, hogy a notebookok a Bluetooth 4.0 mellett a 802.11ac szabványú Wi-Fit is támogatják. A gyártó szerint laptopok 7 óra akkus üzemidőt produkálnak. A szerény vashoz alacsony ár párosul, a 11 hüvelykes Cloudbookok nagyobb tárterülettel szerelt verziója nettó 190, a kisebb pedig nettó 170 dollárért lesz kapható.

A 14 hüvelykes eszközök is hasonló hardvert kapnak, noha az 1366x768-as felbontás itt már csak 112 PPI-re elég. A belső tárhelyopciók itt 32 és 64 gigabájt, egyelőre csak az előbbi ára ismert, az 200 dollárba kerül majd. A gyártó a visszafogott tárterületet, ahogy az lenni szokott, felhős alternatívával kompenzálja, legalábbis a vásárlástól számított első évben: a 16 gigabájtos Cloudbookok mellé 100 gigabájt OneDrive tárhelyet, a nagyobb verziókhoz pedig 1 terabájt tárterületet ad, továbbá egy szintén egyéves Office 365 Personal előfizetést is biztosít.

Az Acer magyarországi képviselete megkeresésünkre elmondta, hogy akárcsak Chromebook termékei, a windowos Cloudbookok sem lesznek Magyarországon kaphatók, így beszerezni várhatóan csak a nagy európai kereskedőktől lehet majd, bolti forgalmazásban itthon nem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról