Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 30. 10:47

Figyelmezetetés nélkül törli az inaktív fiókokat a Google

Előzetes értesítés nélkül törli a hosszabb ideje nem használt felhasználói fiókokat a Google. A keresőóriás egyelőre nem válaszolt a felhasználók panaszaira, akiknek ráadásul úgy tűnik, adataik visszaállítására sincs lehetőségük.

Jó lesz leporolni a régi Google fiókokat, számos felhasználó jelezte ugyanis az elmúlt néhány napban, hogy a keresőóriás figyelmeztetés nélkül törli az egy ideje nem használt profilokat. A Google fórumain, illetve Redditen megszólaló felhasználók szerint, a vállalat csak a fiók törlése után küld egy értesítést emailben, amely szerint az adott profilt a "használati feltételek megsértése" miatt eltávolította - ezt megelőzően ugyanakkor a panasszal élő userek szerint semmilyen tájékoztatást nem kaptak azzal kapcsolatban, hogy a törölt fiók bármilyen szabálysértésbe futott volna. Utóbbi ráadásul valószínűtlen, miután a legtöbb, a "kényszertörlésnek" áldozatul esett felhasználó, évek óta nem nyúlt az érintett fiókhoz - a vállalat tehát jó eséllyel az inaktivitás miatt ítéli halálra a profilokat.

A helyzetet súlyosbítja, hogy bár a cég által kiküldött, a törlést bejelentő levelek szerint, ha a felhasználó időben lép, a Google fiók visszaállítható, ugyanakkor a felhasználók tapasztalatai alapján erre a gyakorlatban nem volt lehetőség, jelenleg úgy tűnik, adataik végleg elvesztek. A Google illetékesei egyelőre nem válaszoltak a vállalat fórumain a fiókok törlése miatt összegyűlt felhasználóknak. Az ügy kapcsán mi is megkerestük a Google-t, cikkünket a cég válaszával frissítjük.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Önmagában nem ördögtől való, hogy a cég erőforrásokat szabadít fel az inaktív fiókok törlésével, ugyanakkor teljes transzparencia nélkül ez nem korrekt eljárás. Esetünkben úgy tűnik, hogy sem előzetes figyelmeztetés, sem utólagos visszaállítási opció nincs. Nem lenne meglepő ha kiderülne, hogy a fiaskó valamilyen hibának köszönhető - remélhetőleg a vállalat később ad majd valamilyen módot az elvesztett adatok visszaszerzésére.

Jobb híján tehát érdemes biztonsági másolatot készíteni a régóta nem használt fiókokról, legalábbis ha van rajtuk bármilyen fontosnak ítélt adat. Ez a legegyszerűbben a Google Takeout szolgáltatásával intézhető el, amellyel egy adott fiókban tárolt, minden egyes Google termékhez tartozó adat letölthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.