:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 28. 17:13

Itt az új Moto X - családdá bővült

A Moto G helyezte vissza a Motorolát az androidos gyártók térképére. A cég a harmadik generációval tovább folytatja a kiegyensúlyozott középkategóriás modellek sorát, a mai bemutató zászlóját azonban a kéttagúvá bővült Moto X felhozatal vitte el.

Bejelentette legújabb okostelefonjait a Motorola, a vállalat globális sajtóeseményén mindjárt három eszközt is leleplezett. A cég csúcsszériája, a Moto X kétféle változatban is elérhető lesz, és a népszerű, középkategóriás Moto G készüléke is új generációhoz érkezett. Vegyük sorba az újdonságokat!

Moto X Style

A Motorola portfóliójának csúcsát a frissen bemutatott Moto X Style képviseli. A telefon 5,7 hüvelykes, az idei trendben megfelelően quadHD felbontású panelt kapott - ezzel jelentősen nagyobb, mint a tavalyi modell 5,2 hüvelykes panelje. A hardveres alapknál a Motorola nem kockáztatta meg a hírhedt Snapdragon 810 használatát, helyette (az LG-hez hasonlóan) inkább a jobban kiegyensúlyozott, kevésbé melegedő 808-as Qualcomm lapkát tette a csúcsmodellbe, ez a négy kis fogyasztású Cortex-A53 mag mellett csak két nagy teljesítményű Cortex-A57-es egységet használ. Mivel az Android teljesítménye igen gyengén skálázódik a magok számával, ez egy jól védhető döntés lehet.

A telefonba 3 gigabájt RAM jutott, továbbá egy ekkora méretnél átlagosnak mondható, 3000 mAh kapacitású akku - amely az eszköz gyorstöltés funkciójával 8 perc alatt 20 százalékra tölthető fel. A készülék akár 64 gigabájtos belső tárhellyel is megvásárolható, ez 128 gigabájt további tárterülettel egészíthető ki, microSD kártya segítségével. A vállalat a Moto X Style egyik fő erősségeként a 21 megapixeles hátlapi kamerát emelte ki, míg az előlapra egy 5 megapixeles szenzor jutott. A cég ígérete szerint az előző két X-hez képest a kamera végre hozza a csúcsmodellektől elvárt minőséget és végre egy lapra került a Samsung Sx és az iPhone-ok képminőségével - legalábbis a marketingesek szerint.

A telefonnak van még egy érdekessége, a rádiós oldalon. Egészen egyedülálló modon az X Style egyszerre képes működni GSM és CDMA hálózatokon is, ami azt jelenti, hogy a nagyon fontos amerikai piacon a szolgáltatók között tetszőlegesen hordozható. Ez a Motorola stratégiájába jól illeszkedik, a cég a hűségszerződés nélkül, közvetlenül a gyártótól vásárolt telefonok piacára fókuszál, ehhez jó adu a széles kompatibilitás.

Moto X Play

Meglepetés volt a csúcsmodell megduplázódása, az eggyel olcsóbb Moto X Play már "csak" 5,5 hüvelykes Full HD kijelzőt kapott, 400 PPI-vel, továbbá egy nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 615 processzort. Utóbbi egy ARMv8 utasításkészlettel szerelt lapka, négy darab 1,7 gigahertzes és ugyancsak négy 1 gigahertzes Cortex-A53 maggal. Ehhez 2 gigabájt RAM társul, továbbá egy tiszteletet parancsoló, 3630 mAh teljesítményű akkumulátor.

A kamerák terén a gyártó itt sem fogta vissza magát, a Moto X Play előlapján és hátoldalán ugyanazokat a szenzorokat találjuk, mint drágább testvérén. Egyelőre nem tudni, hogy  az eszköz milyen belső tárhelyopciókkal lesz megvásárolható, a microSD-s bővítés lehetősége azonban itt is adott, sőt a Play két SIM befogadására képes verzióban is elérhető lesz.

Mindkét Moto X Android 5.1.1-gyel a fedélzetén érkezik, szerencsére a Lenovo-uralom alatt sem változtatott a Motorola a jó szokásán, a Google-féle Androidhoz szinte egyáltalán nem nyúlt hozzá a cég, csupán néhány appal egészítette ki a szabványos, Nexus-ekvivalens felületet. Ez fontos szempont, a cég például élen jár a telefonjainak frissítésében, a tavalyi X például viszonylag gyorsan megkapta mind az 5.0-s, mint az 5.1-es frissítést, ez pedig várhatóan a jövőben sem változik, így reális alternatíva azok számára, akik eredetileg a Nexus vonalat vásárolták, a Nexus 6 mérete azonban már túl nagynak bizonyult.

A Style szeptembertől lesz elérhető, a konkurenciához képest kifejezetten olcsó, nettó 399 dolláros áron, a Play pedig már augusztusban megjelenik, 299 dollárért.

Moto G, most még kiegyensúlyozottabb

A Motorola középkategóriás modelljét sok publikáció választotta a legjobb középkategóriás modellnek, köszönhetően az okosan összeválogatott, sehol sem "lukas" komponenseknek. Ezt a hagyományt vinné tovább a harmadik iteráció, amely továbbra is kerek csomagot képez, öt hüvelykes, 720p-s kijelző (293 ppi) mögött egy Snapdragon 410-es processzor (négy, 1,4 GHz-es Cortex-A53) dolgozik, 2 gigabájt (a kisebb modellnél 1 gigabájt) RAM társaságában. Újdonság, hogy a készükház ezúttal vízálló lett (IPX8 szabvány szerint), ami a megcélzott fiatalos generációnak fontos pozitívum lehet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új Moto G-re egy 13 megapixeles hátlapi kamera jutott, amely kifejezetten ígéretes egy belépő szintű eszközön - az előlapi kamera 5 megapixeles. Az eszköz a fenti modellekhez hasonlóan LTE-képes, az akku kapacitása 2470 mAh. A telefon mától elérhető, 8 gigabájt tárhellyel 180, 16 gigabájttal pedig 220 dollárért (mindkettő nettó ár) lesz kapható. Ugyan a Motorola nincs hivatalosan jelen Magyarországon, szerencsére az Unió tagjaként ennek nincs semmilyen relevanciája, a német és brit piacról itthonról is kényelmesen elérhetőek ezek a telefonok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.