Szerző: Voith Hunor

2015. július 20. 17:15

Windows 10 IoT-s Dell vékonykliensek jönnek

A nemsokára megjelenő Window 10 legkisebb változatát használó vékonyklienseket jelentett be a Dell. Az eddigi információk szerint a Dell az első gyártó, mely vékonykliensein a Windows Embedded helyett az új operációs rendszer IoT-változatát alkalmazza.

Érdekes hírrel szolgált a Dell a Microsoft idei partnerkonferenciáján. A vállalat két, Windows 10 IoT-t használó új vékonyklienst is bejelentett a rendezvényen – az új operációs rendszer július 29-i megjelenését követően jelen állás szerint ezek lesznek az első számítógépek, melyek a legújabb Windows legkisebb kiadását futtatják. Az 5490-D90Q10 és a 7490-Z90Q10 modellek az 5000-es és 7000-es szériák tetejére, "csúcsmodellként" érkeznek, a Dell szerint globális piaci bevezetéssel, alapkiépítésben 600 és 660 dolláros áron.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A már közzé tett specifikációk alapján az új vékonykliensek hardveresen csak egy ponton térnek el a legnagyobb Windows Embedded 8-as modellektől, a Dell a 16 gigabájtnyi Flash-memóriát 32 gigabájtra emelte. Ettől eltekintve a processzor maradt az AMD G-sorozatú APU-ja (1,5 illetve 2 GHz-es változatban), a memória mérete pedig 4 gigabájt, a fogyasztás pedig mindkét gép esetében maradt az impresszív 10 illetve 15 watt alatti érték. Mindkét gép rendelkezik Citrix és RDP (Remote Desktop) 10 támogatással, de a VMware egyelőre hiányzik a listáról, a desktop virtualizációs szoftver ugyanis egyelőre még nem támogatja hivatalosan a Windows 10-et. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a Dell specifikációs táblázata alapján egyik új modell sem támogatja a RemoteFX-et, így egyelőre nem tiszta, hogy egy azt használó rendszerbe ezeket a gépeket be lehet-e illeszteni.

A két új vékonykliens esetében egyébként sem a hardver, hanem a szoftverválasztás az érdekes. A Windows 10-ből ugyanis lesz az operációs rendszer eddigi beágyazott (embedded) változataihoz hasonló kiadás – rögtön kettő is, a Windows 10 Enterprise és Windows 10 Mobile Enterprise speciális verziói például ATM-ekhez, kereskedelmi terminálokhoz. Hagyományosan ezek dolgoznak a vékonykliensekben is, a Dell azonban tovább ment, és a legkisebb Windows-t, a Windows 10 IoT-t választotta, amely a gyártó példája alapján sokkal többre is képes, mint a Microsoft által felhasználási területként említett átjárók és egyéb alacsony költségű és energiaigényű eszközök.

Reméljük, a Dell a jövőben megoszt majd néhány részletet a választásról, mert egyelőre a vállalat nem fűzött hozzá bővebb magyarázatot. Első látásra mindenesetre furcsa, hogy a gyártó a két vékonykliens-sorozat legerősebb modelljeit tette elérhetővé Windows 10 IoT-vel, miközben a Microsofttól származó eddigi – tény, hogy ebben a tekintetben nem túl bőséges – információk szerint elméletileg az IoT-változat a legkevésbé hardverigényes operációs rendszer. Sejtésünk szerint ennek oka az eltérő licenckonstrukció lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról