Szerző: Voith Hunor

2015. július 16. 16:45

Egy AMD-nyit csalhatott el a Toshiba

Egyre nagyobbra dagad Japánban a Toshiba-botrány: a vállalatcsoport hat év alatt a legfrissebb becslés szerint összesen akár másfél milliárd dollárral is több nyereséget jelenthetett a valósnál. Az egész ügy lezárása ennek kétszeresébe is fájhat a Toshibának, melynek vezérigazgatója és az igazgatótanács több tagja is lemondott.

Több hónapnyi vizsgálat érhet véget napokon belül a Toshibánál, miután a vállalatcsoport áprilisban bejelentette, hogy több évre visszamenőleg könyvelési rendellenességeket fedezett fel: a valóshoz képest évekig túlzott nyereséget jelentett részvényesei felé. Az első becslések még "csak" mintegy 50 milliárd jen (400 millió dollár) eltérésről szóltak, de a Reuters hírügynökség belsős forrásokra hívatkozva azt írja, hogy a tényleges különbség ennek több mint háromszorosa, 170 milliárd jen (1,4 milliár dollár) lehet. Az ügy összességében 2,4-3,2 milliárd dolláros leírást hozhat a Toshiba könyvelésében, amit az eltúlzott profitjelentések és egyéb egyszeri leírások indokolnak – mondták a hírügynökség forrásai.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A teljes körű vizsgálatot egy független bizottság végzi, a vállalatcsoport a hivatalosan március 31-én végződött pénzügyi évét sem tudta lezárni, az osztalékfizetést pedig felfüggesztette. A Toshiba tőzsdei szereplése már eddig is nagyon megsínylette a botrányt, az első bejelentés óta a tőzsdei kapitalizáció közel harmada, mintegy négymilliárd dollár párolgott el, a befektetők bizalma (és ezzel a kínálati oldal erősödése) pedig vizsgálat eredményeinek nyilvánosságra hozatala után vélhetően még tovább fog csökkenni. Akkor derülhet ki az is, hogy a még lezáratlan előző pénzügyi évre a Toshibának mennyit kell ráterhelnie – az előzetes pénzügyi jelentés szerint a nettó eredmény 410 millió dollárnak megfelelő japán jen volt, ezt szinte biztos, hogy teljesen elviszi a leírás.

A vállalatcsoport igazgatótanácsának több tagja és vezérigazgatója nem várta meg sem a bizottság hivatalos jelentését, sem a szeptemberben esedékes következő közgyűlést, és tegnap lemondott, miután az eredetinél jóval magasabb számok kiszivárogtak. A felsővezetésben a következő néhány hónap során valószínűleg további fejek fognak hullani, és persze a jogi felelősségre vonás is rövidesen elkezdődhet.

A Reuters forrásai szerint a könyvelés meghamisítását a túlzottan agresszív üzleti célok kitűzése és a részvényesek felé előrejelzett túlzott profitvállalások indukálhatták. A vállalat vezetősége megijedhetett a fukusimai reaktor katasztrófájának a Toshiba nukleáris üzletágára jelentett negatív hatástól, és a kompenzáció érdekében elérhetetlen célokat tűzött ki más üzletágaknak. Mivel a bukás vélhetően nem volt opció, egyes divíziókban elkezdődött a könyvelés meghamisítása, és mivel számos üzletágat tömörítő vállalatcsoportról van szó, ezt a tevékenységet elég sokáig álcázni lehetett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról