Szerző: Voith Hunor

2015. július 15. 14:21

Általánosan elérhető a Windows Server a Google felhőjében

Hét hónapnyi tesztüzem döntött úgy a Google, hogy a Windows Server támogatását saját, Compute Engine infrastruktúra-szolgáltatásán általánosan elérhető, SLA-val megtámogatott státuszba emeli. A vállalat közbentöbb fejlesztést is beépített, és a Windows Server 2008 R2 mellett az operációs rendszer legfrissebb, 2012 R2 kiadását is elérhetővé tette.

A Google még tavaly decemberben tette először lehetővé, hogy a Google Cloud Platform felhasználói a különböző Linux disztrubúciók mellett Windows Servert (induláskor még csak annak 2008 R2 kiadását) is futtathassanak a Compute Engine-en. A tesztelési időszak egészen mostanáig tartott, a keresőóriás szerint az eltelt hét hónap során a visszajelzések alapján végzett fejlesztések már elég stabil működést biztosítanak, hogy a funkció általánosan is elérhető legyen. A Google felhőjében futtatott Windows Server példányok így már a Compute Engine SLA (rendelkezési állási megállapodás) alá esnek.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A hosszú tesztperiódus alatt a vállalat ígéretének megfelelően a Windows Server jelenleg elérhető legfrissebb, 2012 R2 kiadásának támogatását is megoldotta, és nyilvános lemezkép használatával akár az automatikus rendszerfrissítés is megoldható. A cég más Microsoft-alkalmazások (például az Exchange Server és SQL Server) futtatását is lehetővé teszi licencmobilitás keretében – tehát a már licencelt és helyben futtatott Microsoft szerveralkalmazások átvihetők a Google felhőjébe anélkül, hogy ezért extra licencdíjat kellene fizetni. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy külön díjak vagy licencelési bonyodalmak nélkül mozgassák a feladatokat a helyi infrastruktúra és a felhő között, a migráció lehetőségét azonban csak a Software Assurance (frissítési garancia) licenckonstrukció tartalmazza. Az üzemeltetők közvetlenül a Chrome böngészőből, mindenféle telepített kliens nélkül érhetik el a felhőben futó Windows Servert RDP-n (Remote Desktop) keresztül, ehhez a Google Developer Console-ban kell az RDP gombra kattintani.

A vállalat blogbejegyzése szerint nem csak a Windows Server 2012 R2 támogatása újdonság, a tesztidőszak alatt egyéb fejlesztéseket is elvégeztek. A GRO (generic receive offload) csomagegyesítéssel és a MQ (multi queue) támogatásával egy Compute Engine-en futó Windows Server példány áteresztő képessége akár a 7,5 Gpbs-t is elérheti, így kevesebb operációs rendszer példány (licenc) is elég lehet a Google felhőjében, mint privát üzemeltetésű szerverek esetében.

A Google a bejelentés kapcsán a Windows Server 2003 SP2 támogatásának megszűnéséről is megemlékezett, és egy oldalon összegyűjtött az operációs rendszer modernebb változatára (tehát a Compute Engine esetében 2008 R2 vagy 2012 R2) migrálást fontolgatók számára néhány tanácsot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról