Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 10. 12:36

Menedzselt szolgáltatásból kínálhatunk API-t

Divattá vált API-t kínálni az online szolgáltatásokhoz a külső fejlesztők felé. De mi van, ha a szolgáltatás hirtelen roppant népszerűvé válik - ezen segítene az Amazon új szolgáltatása.

A publikus API ma már rengeteg startup stratégiájában szerepel, mint az ökoszisztéma-építés egyik kulcseleme. A külső fejlesztőknek hozzáférést adni a saját backendhez azonban nem gyerekjáték, meg kell oldani e lekérések skálázódását és biztonságos üzemelését. Ez sok kis fejlesztőcsapat erejét meghaladhatja, nekik jöhet jól az Amazon új szolgáltatása, az API Gateway.

Az API Gateway szerepét neve tökéletesen leírja: olyan kivezetése a backenden futó, külső fejlesztők felé elérhetővé tett API-knak, amit az Amazon jól skálázódó, biztonságos szolgáltatásként kínál. Ezzel leveszi annak terhét a startupok válláról, hogy ezt a komplex infrastruktúrát saját hatáskörben építsék fel és üzemeltessék, így korábban kinyithatják a felhős szolgáltatásban tárolt adatokat, az ott futó üzleti logikát a külső fejlesztők felé.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szolgáltatás ára az API-hívásokkal lineárisan skálázódik, egyéb költsége nincs. Ez persze azt jelenti, hogy bizonyos volumen fölött valószínűleg olcsóbb lesz saját implementációt készíteni, de a kis szerverezetek számára (és különösen a kísérletezés fázisában) ez ideális megoldás lehet. Az ár egyébként 3,5 dollár millió hívásonként, ehhez pedig hozzáadódik a kimenő hálózati forgalom díja. A berobbanás előtti szolgáltatások becsábítását szolgálja az ingyenes szint, amely 12 hónapra vehető igénybe és havi egymillió API-hívást tartalmaz.

Az API Gateway az Amazon legtöbb szolgáltatásával integrálódik, így az AWS-ben lakó backend mellé logikus választás. A forgalom és az aktivitás a CloudWatch-ból monitorozható, a hitelesítéshez és identitás-kezeléshez elérhető az AWS IAM és Cognito funkciója, az OAuth vagy OpenID belépési adatok pedig átadhatóak a backendnek további ellenőrzésre.

Egy érdekes lehetőség, hogy az API Gateway képes szerverek nélkül is működni, pontosabban nem szükséges a beérkező kéréseket a saját üzemeltetésű virtuális gépek felé terelni. Az alternatíva az AWS Lambda, az Amazon platformszolgáltatása, amelyre feltölthető a kéréseket feldolgozó szoftver kódja (jelenleg Node.js és Java támogatott). A rendszer nagy előnye, hogy teljesen menedzselt, vagyis érdemi üzemeltetést nem igényel, így roppant egyszerűen felépíthető és üzembe helyezhető.

Az AWS-eszköztárral való integráció lehet egyébként az API Gateway mellett szóló legfontosabb érv. Hasonló funkcionalitást kínáló szolgáltatások ugyanis már korábban is voltak a piacon, és egyik-másik (mint az Apigee vagy a Mashery) sikeressé is váltak, az AWS-szel mutatott szoros integrációt azonban ezek nem tudják utolérni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról