HWSW

Látványosan nőtt a Teslák iránti kereslet

Rekord negyedéves értékesítési eredményről számolt be a Tesla Motors. A gyártó szűkszavú előzetes jelentése szerint a második negyedévben az elemzői várakozásokat és saját előrejelzését is meghaladó mennyiségű Model S-t tudott értékesíteni - a befektetők legnagyobb örömére.

Az előző év hasonló időszakához képest mintegy másfélszer több, összesen 11 507 Model S elektromos autót tudott értékesíteni a Tesla Motors a második negyedévben - jelentette be a vállalat egy szűkszavú közleményben [1], még a rendes negyedéves pénzügyi jelentés kiadása előtt. Ez rekordmennyiségnek számít a cég történetében, és saját előrejelzéseit valamint az elemzői várakozásokat is felülmúlja. Az első negyedéves forgalomnövekedés egyébként hasonló mértékű volt, a Model S egyel korábbi változatából (az autót a gyártó pont a második negyedév elején, áprilisban frissítette) az első három hónapban 10 045 fogyott, ami éves szinten 56 százalékos növekedésnek felel meg.

xA Tesla éves értékesítési célját korábban 55 ezer darabban határozta meg (2020-ra pedig összesen félmillióban), ami az első két negyedéves eladások alapján nem tűnik tarthatónak. Igaz, a gyártó kínálatában jelenleg egyedül a listaáron (állami és egyéb kedvezmények nélkül) 75 ezer dolláros alapáron kínált (ez egyébként 7 százalékkal magasabb az előző változaténál) Model S szerepel - az ígéretek szerint ősszel piacra kerülő Model X jelentősen megdobja majd a forgalmat. Az eddigi információk szerint az új modellre hatalmas előrendelése van a vállalatnak, miközben az autó alapára még mindig nem ismert (az előrendelésnél viszont a kasszánál kell hagyni egy ötezer dolláros előleget).

Azt is érdemes megemlíteni, hogy az eladási átlagár az árbevétel alapján erősen közelíti a 100 ezer dollárt, tehát az amúgy is tehetős vásárlói réteg szereti felextrázni új, menő elektromos autóját. A szép ütemben növekvő forgalom, a magas átlagár és a 25 százalékos bruttó nyereséghányad ellenére a Tesla egyelőre még mindig masszívan veszteséges, az idei első negyedévben a 940 millió dolláros árbevétel mellett 154 millió dollár volt a veszteség. Ez azonban nem az üzlet gyengélkedésének köszönhető, hanem annak, hogy a cég továbbra is hatalmas összegeket öl kutatás-fejlesztésbe - az első negyedévben 426 millió dollárt, aminek köszönhetően készpénztartaléka 1,9 milliárd dollárról 1,5 milliárdra csökkent. Az akkumulátortechnológiai fejlesztésekbe öntött temérdek pénz azonban várhatóan többszörösen megtérül majd, miután az év második felétől a Tesla elkezdi szállítani otthoni és ipari felhasználásra szánt integrált, skálázható akkumulátorait. [2]

A befektetők nagyon pozitívan fogadták a hírt, a részvényárfolyam a bejelentés után mintegy 4 százalékot ugrott, 280 dollárra. A Bank of America Merril Lynch jelentősen megemelte célárfolyamát, 65 dollárról 180 dollárra, bár ahogy az új összeg is mutatja, a befektetési bank azon a véleményén nem változtatott, hogy a gyártó részvényei nagyon túlértékeltek. A Credit Suisse nem osztja ezt a nézetet, és az eddig is magas 290 dolláros célárfolyamot 325 dollárra módosította a bejelentés után.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://ir.teslamotors.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=920434
[2] https://www.hwsw.hu/hirek/53918/tesla-elon-musk-akkumulator-powerwall-aram-energia.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/54214/tesla-models-modelx-rekorderedmeny.html
Író: Voith Hunor (voith.hunor@hwsw.hu)
Dátum: 2015. július 03. 18:00
Rovat: eco@tech