Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 2. 17:45

Hullámokban jön majd a Windows 10

Részletezte a Windows 10 kiadásának pontos(abb) tervét Terry Myerson, a Windows and Devices Group vezetője. A nemrég publikált bejegyzés szerint a Windows 10 kiadási folyamata gyakorlatilag folyamatosan zajlik majd a következő hetekben, lássuk, hogyan alakul a menetrend.

Az új operációs rendszerhez első körben a Microsoft gyártópartnerei (OEM-ek) férnek majd hozzá, hamarosan (néhány napon belül) egy Windows 10 buildet ad majd át nekik a szoftverház. Ez eddig is így zajlott, a lépésre azért van szükség, hogy a Windows 10-es gépek gyorsan a boltok polcaira kerülhessenek. Apróság, de jellemző a Microsoft felfogásának változására, hogy korábban a gyártók a hivatalos rajt előtt hónapokkal hozzáfértek a végleges (RTM) verzióhoz és azt alaposan tesztelhették, illetve saját fejlesztéseikkel egészíthették azt ki - erre most nem lesz érdemben idő.

A következő körben a kereskedők kapják meg a Windows 10-et, hogy az újonnan vásárolt gépek esetében tudjanak segíteni a vásárlóknak a rendszer telepítésében - akár a boltban is, közvetlenül a vásárlás után. Ez egy új elem a Microsoft stratégiájában és roppant kiváncsiak vagyunk arra, hogy ezt hogyan ülteti majd gyakorlatba a cég illetve a kereskedő partnerek. Az erőfeszítés része egy új matrica is, amely a Windows 10-zel előre tesztelt számítógépeket jelzi és természetesen tudatosítani hivatott az elérhető ingyenes frissítést.

A nagy nap nem is lesz nagy

Ezt követően a megjelenés hivatalos napján, július 29-én elindul a frissítés – elsőként a Windows Insider résztvevőknek. A lépés óvatosságra utal, a hivatalosan kiadásra jelölt verziót és a frissítésért felelős infrastruktúrát ezeken a felhasználókon fogja tesztelni a Microsoft először élesben, majd ha minden visszajelzés pozitív, akkor fokozatosan egyre magasabb arányban a nem-Insider végfelhasználók is megkapják a frissítést. A folyamatot igen aktívan követi majd a Microsoft, hogy ha valamilyen probléma merül fel, akkor azonnal reagálni fog rá (például a rollout felfüggesztésével).

Hogy egy adott felhasználó pontosan mikor kapja meg a frissítést, az elsősorban attól függ, hogy az általa használt hardveres és szoftveres környezetet teljesen kompatibilisnek minősítette-e a Microsoft. Ha a Get Windows 10 app a kompatibilitást visszaigazolja és a telepítőcsomag is letöltődött a háttérben, akkor kap értesítést a felhasználó arról, hogy megkezdheti a frissítést. Ha a rendszer valamiért nem áll készen a Windows 10-re való frissítéshez, akkor a telepítő igyekszik ennek okát is közölni, hogy pontosan mely alkalmazás vagy periféria küzd kompatibilitási problémával. A Microsoft ígérete szerint a frissítés a legtöbb esetben ilyenkor is végrehajtható lesz, ha a felhasználó vállalja az ezzel járó kockázatokat.

A tervek szerint a július 29-i dátumon a Windows 10 Home és a Windows 10 Pro válik általánosan elérhetővé, a Windows 10 Enterprise és Windows 10 Education néhány nappal később, augusztus 1-én kerül forgalomba. Ezeket a rendszereket mennyiségi licenccel lehet vásárolni, a rajtot követően a lemezképek a Microsoft Volume Licensing Centerből lesznek letölthetőek a felhasználó szervezet igényei szerint.

Kompatibilitási káoszt várunk

A Windows 10 disztribúciójának hullámokra bontása előrevetíti, hogy milyen elképesztően nagy fába vágta a fejszéjét a Microsoft az új operációs rendszerrel. A cég koncepciója szerint ugyanis gyakorlatilag minden végfelhasználó (ilyen vagy olyan formában) hozzáfér majd a Windows 10-hez, ha jelenlegi eszköze képes a Windows 7 vagy Windows 8 futtatására. Ha a Windows 10 összes újdonságát szeretnénk kihasználni, akkor bizony új gépet kell vásárolni - a Windows Hello kamera-alapú beléptetése ugyanis csak speciális érzékelővel működik, amely a jelenleg piacon lévő gépeknek nem része. A rendszer több más eleme is hardverfüggő - ahogy arról korábban már részletesen beszámoltunk.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Microsoft ígéretet tett a fejlesztőknek, hogy három éven belül egymilliárd eszközön fog majd Windows 10 futni - ehhez a rendszernek szinte minden, ma használatban lévő PC-n futnia kell, kifogástalanul. Ezzel hatalmas kihívást állított maga elé a cég: rengeteg olyan hardver van ezekben a számítógépekben, amit gyártójuk már nem támogat. Itt olyan komponensekre érdemes gondolni, mint webkamerák, kártyaolvasók vagy épp Wi-Fi-vezérlők. Ezek ráadásul a notebookok esetében nem is cserélhetőek egyszerűen egy újabb, támogatott perifériára.

A Windows 10 nem hoz alapoktól új driver modellt, tehát a Windows 7-tel és Windows 8-cal működő hardverkomponenseknek működniük kellene Windows 10 alatt is - hiszen maga a rendszer alapból visszafelé kompatibilis. Az ördög azonban a részletekben rejlik: ha az adott meghajtó például olyan hibát tartalmaz, amely az előző Windows-ok alatt nem jön elő, Windows 10 alatt pedig igen (hasonlóra láttunk már példát), akkor a Microsoft is tehetetlen, az eredeti gyártó a régen lejárt támogatásra mutogat és nem javítja a hibát.

A helyzetet tovább ronthatja, hogy a cég a Windows 10-et folyamatosan fogja frissíteni új képességekkel és funkciókkal, a kompatibilitást akár egy ilyen frissítés is eltörheti. Nem csoda, hogy a cég úgy döntött, a Windows Insider tesztprogramot a Windows 10 kiadását követően is életben tartja, ez a sokmilliós kockázattűrő bázis lesz az, amely ezeket a problémákat előre fogja jelezni, így időt és lehetőséget ad a Microsoftnak, hogy a felmerülő problémákat kiküszöbölje még azelőtt, hogy az átlagfelhasználót érintené.

A bejelentés szövege itt érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról