Szerző: Voith Hunor

2015. július 2. 10:15

A HP beadta a válási papírokat

Hivatalosan is elindította a hasadási folyamatot a HP, miután tegnap benyújtotta az ehhez szükséges dokumentumokat az amerikai tőzsdefelügyelethez. A cég vezetése szerint tartható a korábban megjelölt november elsejei céldátum, a folyamat viszont közel kétmilliárd dollárt fog felemészteni.

Újabb információk kerültek nyilvánosságra a HP ketté válásáról, miután a nagyvállalati divíziókat tömörítő Hewlett Packard Enterprise tegnap az Amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyeletnek benyújtotta a kiválás részleteit tartalmazó, mintegy 300 oldalas dokumentumot. Ahogy korábban többször is írtunk róla, a jelenlegi HP a tervek szerint idén november elsejétől két teljesen különálló vállalatban fog tovább létezni: a HP Inc. a PC-s és nyomtatós vonalat viszi tovább, a fentebb említett Hewlett Packard Enterprise pedig az összes nagyvállalati tevékenységet.

Megnemtámadási szerződés

A szétválás talán legérdekesebb részei a két új cég következő néhány éves kapcsolatát szabályozó kitételek. Ezek egyértelműen azért születtek, hogy a folyamat lezárása után mindkét vállalat csak a legfontosabb feladatokra fókuszálhasson, egymás dolgát megkönnyítve, de legalábbis nem nehezítve. A Hewlett Packard Enterprise és a HP Inc. a szétválást követő három évben nem fog versenybe szállni egymással, és a személyzeti politika is meglehetősen kötött lesz: november elseje után hat hónapig egymás alkalmazottait sem vehetik fel.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Szintén három évre teljes körű, mindenre vonatkozó keresztlicenc-megállapodást kötnek, és öt évig szükség esetén átvehetnek egymástól szabadalmakat, ha egy harmadik féllel folytatott perben a védekezés ezt indokolja. Persze a két vállalat a dokumentum szerint lényegében minden téren szorosan együtt fog működni, legyen szó adó- vagy ingatlanügyekről, személyügyi kérdésekről vagy kereskedelmi csatornákról - a kikötések inkább arra az esetre nyújtanak garanciát, ha az új HP egyik fele hirtelen felmondaná ezt a szövetséget.

A jelenleg használt tőzsdei jelzést (HPQ) az új HP Inc. viszi majd tovább, a Hewlett Packard Enterprise pedig új ticker, a HPE alatt jelenik majd meg a New York-i tőzsdén. A vállalat jelenlegi részvényesei a Hewlett Packard Enterprise részvényeiből is kapni fognak, de pontos adatokat erre vonatkozóan a cég még nem közölt, az viszont biztos, hogy a jelenlegi HP-részvényesek HPE és HPQ részvények kombinációját kapják majd, jelenlegi tulajdonarányuknak megfelelő értékben. A nagyvállalati üzletágakat tömörítő új cég vezérigazgatója a jelenlegi vezérigazgató, Meg Whitman lesz, míg a HP Inc. első embere a PC és nyomtató üzletágak mostani vezetője, Dion Weisler lesz.

A Hewlett Packard Enterprise új, szuperminimalista logót is kap, ami azt lesz hivatott jelképezni, hogy "a céggel könnyű üzletelni, pontos a munkájában, mérnöki tevékenységében és innovációjában".

Sokba fáj a válás

A HP ketté válása az előzetes számítások szerint 1,8 millárd dollárba fog kerülni. A The Wall Street Journal információi szerint a hatalmas feladaton egy ötszáz fős különítmény dolgozik, és novemberig többek között a vállalat által házon belül használt mintegy 2600 szoftverhez kapcsolódó szeparációs munkákat is el kell végezniük. A cég előtt álló feladat nagyságát jól szemlélteti, hogy a két önálló egység majd egyenként is a Fortune top 50-be fog tartozni, 55-60 milliárd dollár körüli éves forgalommal. Meg Whitman szerint kívülről sem nagyon tudnak segítséget kérni, ugyanis egy ekkora szervezett teljes ketté választására korábban nem volt példa.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról