Szerző: Voith Hunor

2015. június 19. 18:26

Nagy frissítést kapott az Adobe Creative Cloud

Frissítette előfizetéses modellben elérhető alkalmazásait az Adobe. Bár a Creative Cloud folyamatosan kap új fejlesztéseket, az Adobe évente egyszer egy nagyobb csomagot is kiad – a 2015-ösben a funkciók bővítése mellett főleg a teljesítmény növelésére fókuszáltak.

Az Adobe néhány napja kiadta aktuális éves, nagy frissítőcsomagját az előfizetéses Creative Cloud szolgáltatásához, illetve a benne található asztali és mobilos alkalmazásokhoz. A cég most először néhány CC-s appot (Photoshop Mix, Color CC, Brush CC, Shape CC) androidos felhasználók számára is elérhetővé tett, valamint elindította saját stock fotó szolgáltatását is, alkalmazásaival szoros integrációban. A funkcionális bővítés mellett a fejlesztés másik fő célja a teljesítmény javítása volt.

A cég szerint egyes gyakran használt műveletek során a GPU gyorsításnak köszönhetően igen látványos javulást tudtak elérni. Például a Photoshop alatt a Healing Brush esetében akár 120-szoros sebességnövekedés is tapasztalható, az Illustratorban a nagyítás és svenkelés gyorsult számottevően, az InDesignban pedig főleg az összetett dokumentumok görgetésekor látható érdemi javulás. Az Illustratorban egyébként tényleg jól jöhet a plusz lóerő, a szoftverben ugyanis a maximális nagyítási lehetőség a korábbi tízszeresére, 64 000 százalékosra emelkedett.

Köd előtte

A Photoshop (de a Lightroomban is elérhető) egyik leglátványosabb eredményét produkáló újdonsága a Dehaze, melynek segítségével a ködös időben készített fotókról lehet eltüntetni a ködöt, de az eszközt “párátlanításra” is lehet használni, akár víz alatti képek esetében is. Az alkalmazásban megjelent az egyelőre csak előzetesként kipróbálható Design Space, amely a webes és mobilapp-fejlesztők számára kínál egy lecsupaszított, az ilyen munkák során hatékonyabban használható kezelőfelületet. Az Illustrator egyik kedvelt funkciója, az Artboards is bekerült végre a szoftverbe, amivel például egy mobilapp különböző felbontású vagy képarányú változatainak assetjeit lehet könnyebben létrehozni. Érdekes eszköz még a tartalomérzékeny panorámakitöltő is, ezzel egy több darabból összevágott, de itt-ott még hiányos panorámaképet lehet egy kattintással kiegészíteni.

00:51
 

Sneak Peek of Lightroom CC "Dehaze" | Adobe Creative Cloud

Még több videó

Az After Effects is kapott egy látványos fejlesztést a Character Animator képében. Az új eszköz használatához egy webkamera szükséges, és egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a felhasználó saját mimikáját átültesse kétdimenziós figurákra. Az előnézeti videólejátszás az alapműveletek esetében már nem szakad meg, a módosítások valós időben megjelennek az előnézetben.

Az InDesignból ezentúl néhány kattintással közzé lehet tenni nyomtatott felhasználásra tervezett dokumentumokat – az Adobe szerint a funkció kimenete minden böngésző által emészthető HTML5 oldalt készít, így gyorsan lehet egy-egy oldalt megosztani, vagy akár korábban nem tervezett online célokra újrahasznosítani. További apró, ám annál hasznosabb fejlesztés, hogy ezentúl közvetlenül az Illustratorban létrehozott táblázatok celláiba is lehet beszúrni képet.

04:29
 

Bringing 2D characters to life with Adobe Character Animator | Adobe Creative Cloud

Még több videó

Az Adobe az új kiadással bevezette a CreativeSync nevű funkciót is, ami a különböző asseteket, eszközbeállításokat, betűtípusokat stb. tartja teljes szinkronban az eszközök között. A Creative Cloud Librariesben tárolt assetek frissítést követően minden kapcsolódó állományban is automatikusan frissülnek, ami nagy könnyebbséget jelent a több eszközön dolgozók számára.

A fejlesztések palettájából a fentiekben csak néhány fontosabb elemet ragadtunk ki, az érdeklődőknek mindenképpen érdemes az általuk használt alkalmazások frissítési jegyzékét áttanulmányozni.

Adobe Stock

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cég a CC 2015 kiadásával egyszerre egy számára teljesen új piacra, a stock fotók területére is belépett. Az Adobe Stock alapját a fél évvel ezelőtt felvásárolt Fotolia adja, amely szolgáltatást a vállalat egyelőre sajátja mellett határozatlan ideig tovább üzemelteti. A katalógusban jelenleg mintegy 40 millió kép található, de a vállalat tervei között szerepel, hogy a jövőben például videókkal is bővítse kínálatát. A szolgáltatás legnagyobb előnye, hogy természetesen teljes integrációt kapott a Photoshop CC, InDesign CC, Illustrator CC, Premiere Pro CC és After Effects CC alkalmazásokkal, melyekből közvetlenül lehet elérni a könyvtárat. Fontos, hogy az Adobe Stock használatához nem szükséges élő Creative Cloud előfizetés, ugyanakkor megléte esetenként komoly kedvezményt biztosít.

Persze ez még nem lenne nagy szám, úgyhogy az Adobe egy lépéssel tovább ment: mivel a képek nem olcsóak (erről alább még szót ejtünk), ezért a cég lehetővé teszi, hogy a felhasználók szabadon kísérletezzenek rajtuk, mielőtt a végeredmény ismeretében ténylegesen a használat, azaz a vásárlás mellett döntenek. Ez a többi stock fotó szolgáltatáshoz képest hatalmas előny, és önmagában is elég lehet ahhoz, hogy az Adobe rövid időn belül jelentős szereplővé váljon ezen a piacon.

Képenkénti vásárlás esetén darabonként 10 dollárt számol fel az Adobe, de létezik havi előfizetési opció is, melynek keretében 50 dollárért (vagy CC előfizetőként 30 dollárért) 10 kép használati jogát lehet megvenni. A legnagyobb étvágyú fogyasztók választhatják a 200 dolláros csomagot is, mely legfeljebb 750 képhez biztosít hozzáférést. Hasznos könnyítés, hogy a havi keret fel nem használt mennyiségét egy évig tovább lehet görgetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról