Szerző: Gálffy Csaba

2015. június 19. 10:00

Új belépő tárolók a Dellnél

Globálisan még májusban, itthon csak most mutatta be új tárolóit a Dell. Az új SCv2000-es modellben keverhetjük a flash és tányéros meghajtókat, a fejlett szoftver kezelni tudja az eltérő sebességű lemezeket. A szoftveres fejlesztésre egyébként nagy hangsúlyt fektetett a Dell, rengeteg középkategóriás funkciót tett elérhetővé az alsóbb szegmensben is.

Dell Storage SCv2000

A belépő szintet célozza az SCv2000 sorozat, amely a nagyobb modellek funkcióit hozza el az olcsóbb tárolók piacára, miközben azokkal azonos menedzsmentfelületet használ. Ez utóbbi azért lehet fontos, mert így a vásárlók a már meglévő Dell tárolók mellé könnyen illeszthetik be ezeket az olcsóbb modelleket. A törekvés általános a piacon, minden gyártó igyekszik a már kialakult telepített bázisnak további eszközöket eladni, ehhez pedig az egységes platform (esetünkben egységes menedzsment) szükséges. A Dell szerint az SCv2000 a "legjobb teljesítményt és védelmet nyújtja, az integrált adatbiztonsági megoldásainak köszönhetően befogható egyedi projektekre, de adatbázis, tároló-konszolidáció vagy tesztkörnyezetben is megállja a helyét".

Az SCv2000 sorozatnak három kiadása lesz, az alap SCv2000 mellett az SCv2020 és az SCv2080 lesz megvásárolható, egyre növekvő kapacitással. A tárolók alapból 12-24-84 meghajtót tudnak fogadni a belső rekeszekben, ez kiegészíthető külső bővítő keretekkel, ezekkel a belső kapacitás egységesen 168 meghajtóig bővíthetó. Az első két modell egy illetve két kontrollerrel, az SCv2080 pedig két kontrollerrel vásárolható meg. A tárolók természetesen támogatják a tányéros merevlemezek mellett az SSD-ket is, a különböző sebességű meghajtók pedig tetszés szerint keverhetőek tárolón belül.

A kontrollerben négymagos Intel Xeon processzorok dolgoznak, vezérlőnként 8 gigabájt operatív tárral. A hálózati csatlakozás dolgában igen jól állnak az új modellek, vezérlőnként hat Fibre Channel port (2 x 16 Gb, 4 x 8 Gb), valamint iSCSI (4 x 1 Gb, 2 x 10 Gb) is rendelkezésre áll. Az operációs rendszer a Storage Center 6.6.2, szerveroldalon a Windows Server mellett a SLES, VMware, XenServer és RHEL is támogatott alapból.

A tárolókat a fejlett szoftveres képességekkel igyekszik a Dell megkülönböztetni. Az integrált adatvédelmi funkciók (Remote Instant Replay, Local Instant Replay, Replay Manager) és az elterjedt szoftverkörnyezetekkel mutatott szoros integráció is hasznos lesz, felhasználási forgatókönyvtől függetlenül.

Dell Storage PS6610

Egy szinttel feljebb lépve az új PS6610 dolgozik, amely egy kifejezetten nagy sebességű és nagy sűrűségű középkategóriás tároló. A két kontrollerrel szerelt tömb a cég ígérete szerint sebességben nagyot lép előre az előző generációs EqualLogic PS6510-hez képest, másodpercenként 30 ezer IO-műveletre képes (70/30 arányban megoszló írás-olvasás esetén). A tárolót kifejezetten a hibrid, flash-t és tányéros lemezeket kombináló működéshez fejlesztette a Dell, az eszköz így a jelenleg divatos megoldással tudja kombinálni a viszonylag magas kapacitást a sebességgel. A tároló szintén három verzióban érhető el, a PS6610E mellett a PS6610X és PS6610ES vásárolható meg.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ahogy említettük, a PS6610 sorozat egységesen két vezérlővel készül, a maximális nyers kapacitás 504 terabájt. A tárolók mindegyike 42 vagy 84 meghajtót képes fogadni, az E verzió 3,5 hüvelykes, az X pedig 2,5 hüvelykes diszkekkel tölthető fel. Az ES-ben 14 SSD kombinálható 70 HDD-vel. A hálózati csatlakozásért dupla 10Gb-s port felel, ez lehet RJ45 vagy SFP+ is.

Az új tárolóhoz új szoftvert is bemutatott a Dell, az Array Software 8.0 természetesen már rajta lesz a PS6610-eseken. A friss kiadás jobban támogatja a virtualizált környezeteket a fejlett VMware vSphere Virtual Volumes integrációval, amellyel VM-enként és nem kötetenként vagy LUN-onként menedzselhető a tároló. A szoftver hatékonyabban kezeli a biztonsági mentéseket is, a snapshotokat és replikált adatokat deduplikációval kezeli. Az Array Software 8.0 a meglévő rendszerekre is elérhető ingyenesen - de feltétel az élő támogatási szerződés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról