Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 12. 12:05

Búcsút vesz a "Modern" Skype-tól a Microsoft

Megszünteti a Skype csevegőszoftver "Modern" verzióját a Microsoft, a jövőben csak a hagyományos, asztali változat lesz elérhető. Az érintésoptimalizált szoftver július 7-én húzza le a rolót.

A Windows 10 megjelenését megelőzve búcsút int a Sykpe "Modern" verziójának a Microsoft. A csevegőalkalmazás blogján Aga Guzik, az app vezető termékmenedzsere jelentette be a döntést, amelynek értelmében a cég a jövőben nem üzemeltet majd többféle variánst, a "PC-s élmény egyszerűsítése" érdekében csak a szoftver asztali verziója lesz elérhető.

A Modern vagy Metro előtaggal is emlegetett változat július 7-én veszti el a támogatást, ezután az appot PC-n megnyitva a Skype a hagyományos verzió letöltési oldalára irányítja át a felhasználót. A vállalat egyedül a szebb napokat is látott, Windows RT-t futtató eszközök felhasználóinál hagyja aktívan az alkalmazást, miután a gyártósorokról egy ideje kivezetett gépek nem támogatják a Win32-es szoftvereket.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft Windows 8-cal bevezetett, majd a Windows 10-zel jórészt elvetett döntése, amely alapján két külön felületre (asztal és a Start Screen indítóképernyő) választotta szét a hagyományos, illetve érintésvezérlésre optimalizált alkalmazásokat, erősen megosztotta a közönséget. Ez egyrészt az indítóképernyő bevezetésével párhuzamosan megszüntetett, közkedvelt Start menü eltűnésének volt köszönhető, másrészt pedig az évek során sokféle nomenklatúrával jelölt, érintésvezérlésre optimalizált appok és hagyományos, asztali változataik közötti, sokszor fölösleges funkcióbeli átfedéseknek - de a gesztusokra alapuló, az átlagos Windows-felhasználók számára addig teljesen ismeretlen vezérlés sem segített a szoftverek helyzetén.

A vállalat ennek megfelelően lassan kihátrál a fenti modell mögül. Bár a Windows 10-ben továbbra is lesznek Modern alkalmazások, azok a feltámasztott Start menübe költöznek, illetve ablakban is futtathatók lesznek, akárcsak mezei társaik. A hagyományosabb megközelítés jóval vonzóbbá teheti a rendszert, illetve megkönnyítheti arra az áttérést a Windows 7-et futtató felhasználók tömegeinek, a Windows 2009-ben megjelent verziója ugyanis még mindig több mint 57 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak. A Windows 8 ehhez képes nagyjából 3 és fél, a Windows 8.1 pedig közel 13 százalékon áll, azaz egyelőre a XP is 14,6 százalékát sem sikerült lehagyniuk.

Ebbe a stratégiába illeszkedik a fenti Skype-verzió elvetése is, noha Guzik blogposztja szerint ettől függetlenül érkeznek majd további, egyszerűsített variánsok: a Windows 10-en debütálnak majd a csevegőplatformra építő Messaging, Phone és Skype video szolgáltatások, amelyek az eredeti szoftver egy-egy képességére fókuszálnak majd, ha valakinek nem lenne szüksége a teljes körű funkcionalitásra - bár kérdéses, hogy van-e tényleges előnye az ismételt fragmentálásnak. Az asztali Skype egyébként a cég szerint már mind a hagyományos egeres-billentyűzetes, mind pedig érintőkijelzős vezérléssel kényelmesen kezelhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról