Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 5. 14:16

Manuális pozícióküldésre vált a Facebook Messenger

Újít a pozícióküldésen a Facebook Messenger, az üzenetküldő app legújabb frissítését követően már nem követi alapértelmezetten a felhasználók földrajzi helyét, azok ugyanakkor manuálisan továbbra is megoszthatják pozíciójukat.

Nem osztja többé alapértelmezetten a felhasználók földrajzi pozícióját a Facebook Messenger. A közösségi oldal tegnap jelentette be, hogy újfajta helyküldési megoldásra vált, ezzel együtt pedig alaphelyzetben kikapcsolja a felhasználók követését. A vállalat üzenetküldő alkalmazásának legújabb frissítésével a felhasználók térképen oszthatják meg a kiszemelt helyeket vagy saját pozíciójukat egymással.

Az új funkció a billentyűzet fölött megjelenő, többek között a fényképek, illetve hangüzenetek küldését lehetővé tevő sáv szélén, a további opciókhoz vezető három pontra bökve válik elérhetővé. Ez a megoldással egyébként nem jelent újdonságot, az már jó ideje, gyakorlatilag egy az egyben jelen van több népszerű üzenetküldő alkalmazásban is, mint például a Telegram vagy Viber.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A közösségi oldal korábbi gyakorlata szerint, a Messenger alapértelmezetten az egyes üzenetekkel a hozzájuk kapcsolódó helyadatokat is mentette. A frissen bejelentett változtatásnak köze lehet a nagyjából két hete megjelent, Marauders Map névre hallgató Chrome-kiegészítőhöz is. A nevét a Harry Potter könyvekből kölcsönző app a Facebook Messengeren jelen lévő ismerősök pozícióját mutatja meg a térképen, a helyadatokat az üzenetekből kibányászva. A Marauders Map segítségével követhető, hogy a felhasználók merre jártak az egyes üzenetek elküldésekor, így egy-két végigcsevegett nap után az alkalmazás jó képet adhat a beszélgetőpartnerek napi rutinjáról.

A hasonló megoldások sok esetben mélyebb betekintést engednek a mindennapokba, mint azt vélhetően a felhasználók szeretnék - a Facebook most be is zárja kapuit az ilyen appok előtt: amellett, hogy a földrajzi pozíció megosztása nem lesz többé alapértelmezetten bekapcsolva, a felhasználó pozíciójáról a beszélgetőpartner csak akkor értesülhet, ha az expliciten elküldi neki térképen megjelölt helyét - a jövőben tehát úgy látszik elbúcsúzhatunk a háttérben rögzített helyadatoktól.

A Marauders Map készítőjével Aran Khanna-val egyébként a közösségi oldal is felvette a kapcsolatot, a fejlesztő a Facebook kérésre lekapcsolta a kiegészítőt, bár az még mindig megtalálható a Chrome online boltjában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról