Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 4. 15:30

Érdekes újítások az Android M bugyraiban

Jobb ujjlenyomat-olvasó támogatást, dupla koppintásos ébresztést és még több a rendszerből kivágott, majd a Google Play Servicesbe költöztetett szolgáltatást hozhat az Android M. A rendszer legújabb verziójának kódjában az Ars Technica kutakodott.

Az Android legújabb verziójának megjelenését sokan izgatottan várják. Bár a rendszer előzetes verziója már letölthető, a végleges megjelenésig még sok minden változhat. Ron Amadeo, az Ars Technicán közölt írásában számolt be róla, hogy a nemrég kiadott Android M Developer Preview forráskódjában milyen, a jövőben a végleges verzióban is potenciálisan megjelenő funkciók nyomait találta meg. Hogy a kódban felbukkanó utalások végül beigazolódnak-e, persze még kérdéses, az információmorzsák ugyanakkor jó képet adnak róla, milyen újításokkal kísérletezik a Google új rendszerének fejlesztése során.

Még több funkció költözik a Google Servicesbe

Amadeo az egyik érdekes "leletre" a beállításokat tároló alrendszert böngészve bukkant. Itt, legalábbis ha a Lollipop rendszerről van szó, az alkalmazások biztonsági mentéséért felelős szolgáltatást a szoftver "com.google.android.backup/.BackupTransportService"-ként definiálja - az Android M-ben viszont már a "com.google.android.gms/.backup.BackupTransportService" szerepel. Rögtön látszik, hogy a szolgáltatás itt a "com.google.android.gms"-re került át, amely, ahogy arra Amadeo is rámutat, a Google Play Services APK csomagneve.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ha a Google valóban a Play Servicesbe költöztette át a biztonsági mentés szolgáltatást, az azt jelenti, hogy annak frissítéséhez a jövőben nem lesz szükség teljes rendszerfrissítésre, az egyszerűen, egy a Play Serviceshez kiadott update-tel megoldható. Ez a Google azon törekvéseivel is egybevág, melyekkel egyre kevésbé az operációs rendszerhez, sokkal inkább szolgáltatásaihoz kötné felhasználóit - ezzel ellehetetlenítve azokat a vetélytársakat akik esetleg a nyílt forrású Android rendszer saját fejlesztésű variánsával próbálnák elcsábítani a keresőóriás ügyfeleit.

De más is akad amely az Android M megjelenésével kikerülhet a rendszerből, mégpedig a számológép alkalmazás: az app belső használatú neve ugyanis Calculator helyett az új rendszer előzetes kiadásában már CalculatorGoogle - ez jó eséllyel azt jelenti, hogy az ismert számológép a Play Store-ba vándorol, önálló alkalmazásként. A szoftver emellett új képességeket is kap, Amadeo szerint a kódban a kivágás, másolás, beillesztés funkciók támogatására utaló nyomok is vannak.

Ujjlenyomat olvasó és duplán koppintós ébresztés

Az okostelefonokban az ujjlenyomat-olvasók is egyre nagyobb szerepet kapnak, azokat több androidos készülékeket gyártó vállalat termékein is megtaláljuk. A natív támogatás azonban még mindig hiányzik a rendszerből - pontosabban nem hiányzik, csak nem érhető el. Az ujjlenyomat-olvasók kezeléséért felelős kód már a Lollipopba is bekerült, noha a Google azt végül nem tette elérhetővé, ráadásul ekkor még a kényelmetlen, ujjelhúzós módszerrel működő szenzorokat támogatta. Az Android M-ben felfedezett hasonló funkció ugyanakkor már jóval ígéretesebb, legalábbis abból ítélve, hogy eltűntek belőle a "húzza végig ujját az érzékelőn" üzenetek, azokat a "helyezze ujját az érzékelőre" típusúak váltották fel.

A rendszer mindezeken túl éjszakai üzemmóddal is kiegészült. Amadeo szerint a funkció belső elnevezése "Night mode", ráadásul számos, a rendszerrel érkező appban találni (egyelőre üres) "values-night" névre hallgató könyvtárakat, amelyek vélhetően a sötétebb, éjszakai használatra szánt UI elemeket tartalmazzák majd. Az M-ben tehát várhatóan lesz egy rendszerszintű "sötét mód", amelyhez az appok fejlesztői alkalmazkodhatnak, a rendszerszintű változót lekérdezve pedig sötét vagy világos UI-t mutathatnak.

Apróbb újítás, hogy a legújabb Android már alapértelmezetten tartalmazhatja a multitasking nézetben az összes alkalmazás lezárására szolgáló gombot (amely az egyedi ROM-okban szinte általánosnak mondható) és megérkezhet rá az egyes eszközök, a kijelzőn dupla koppintással történő felébresztésének támogatása is. Utóbbi képesség kifejezetten kényelmes megoldás, ha például a telefon az asztalon pihen - ezzel többek között az LG termékein találkozhattunk. Azt ismét érdemes hangsúlyozni, hogy a felsoroltak még korántsem biztos, hogy bekerülnek az Android M - a pletykák szerint Milkshake névre hallgató - végleges verziójába.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról