:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. június 5. 09:00

Frissítve: Ezt veszítjük a Windows 10-zel

Floppy-támogatás, Aknakereső, DVD-lejátszás - ilyen szoftverek kerülnek ki a Windowsból azután, hogy a felhasználó telepíti a Windows 10-et frissítésként. Egyesek pótolhatóak lesznek, másokért senki nem fog sírni.

Elkezdte újra önteni a Windows 10 kiadásával kapcsolatos információkat ma a Microsoft. A cég előbb azt tette közzé, hogy a hivatalos rajt július 29. lesz, nem sokkal később pedig a frissítéssel kapcsolatos tudnivalókat is külön hivatalos dokumentumba szedte össze. Ebben található meg a frissítés által törölt szoftverek és képességek listája is, illetve a rendszerkövetelményeket is expliciten megfogalmazta a vállalat.

Veszteséglista

A legfájóbb veszteség a Windows Media Center, amely már nem képezi a rendszer részét és a futtatása sem támogatott. Az úttörő szoftver, amely a PC-s világba az elsők között hozta el a tévézés élményét, a Microsoft egy stratégiaváltásának áldozata, a cég egy ponton úgy döntött, hogy a PC-s Windows nem része a nappaliért folytatott csatának, oda kizárólag az Xbox konzolokat pozicionálja a vállalat. A stratégia eredményeképp a tévés-távirányítós használatra optimalizált Media Center immár a nem támogatott (deprecated) státuszt kapta. A döntés nem előzmény nélküli, a Media Center Windows 8 alá is csak fizetős kiegészítőként volt elérhető, fejlesztést pedig hosszú évek alatt nem látott. Nagy kár, a Microsoft évtizedes előnnyel rendelkezett ezen a területen az Apple TV és a Google változatos tévés próbálkozásai előtt.

Búcsúzik az úttörő Windows Media Center.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Windows 10 másik médiás visszalépése, hogy a rendszer alap telepítésben már nem képes a "rendes", filmes DVD-k lejátszására, ehhez külső szoftverek telepítésére lesz szükség. A rendszer immár automatikusan nem telepíti az USB-s floppy meghajtók működtetéséhez szükséges drivereket sem, így ezeket a Windows Update-ről vagy a gyártó oldaláról kell majd beszerezni - vélhetően kevesen hullajtanak majd könnyeket emiatt a döntés miatt, a kikerülő meghajtókkal a Windows telepített mérete is kisebb lesz.

A frissítés után elérhetetlenek lesznek a Microsoft legendás játékai, a Passziánsz, az Aknakereső és a Hearts. Szerencsére játék nélkül azért nem maradunk, ezek modernizált verziói letölthetőek lesznek a Windows Store-ból (ahogy eddig), Microsoft Solitaire Collection illetve Microsoft Minesweeper néven érdemes keresni az ismerős játékokat.

Szintén a halálra ítéltek listáját erősítik a Vistában bemutatkozott gadget-ek, amelyeket a Windows 7 is támogatott (a Windows 8 már nem). A Windows 10 telepítésével ezek is automatikusan eltűnnek majd a rendszerből. Hasonló a sorsa a Windows Live Essentials csomag részét képező OneDrive alkalmazásnak, amelyet a frissítés eltávolít, helyére pedig a Windows 10-es új OneDrive alkalmazás fogja átvenni.

Nincs kertelés, a frissítések kötelezőek lesznek.

Messze a legmeglepőbb bejelentés, hogy a Microsoft ezúttal expliciten kiveszi a felhasználó kezéből a frissítések kikapcsolásának lehetőségét. Szó szerint: "a Windows 10 Home felhasználók számára a Windows Update-ről származó frissítések automatikusan elérhetőek lesznek [értsd: települnek]. A Windows 10 Pro és Windows 10 Enterprise felhasználóknak lesz lehetőségük a frissítések elhalasztására." Ez azt jelenti, hogy az otthoni felhasználók minden körülmények között megkapják majd a biztonsági és funkcionális frissítéseket - nagy kérdés, hogy milyen mozgásterük lesz a telepítés időpontjának megválasztásában.

Újratelepített vírusirtó

A frissítés igyekszik megőrizni az alap rendszer beállításait, telepített alkalmazásait és a felhasználó adatait, bizonyos alkalmazások és beállítások azonban nem migrálhatóak. A vírusirtó alkalmazás az egyik sarkalatos pont, a telepítő ellenőrzi ennek érvényes előfizetését, és amennyiben ilyent talál, az ahhoz tartozó legfrissebb kliensalkalmazást újratelepíti Windows 10 alá, az előfizetést pedig beaktiválja. Ha nem talál érvényes előfizetést, akkor egyszerűen bekapcsolja a Windows Defendert, a Microsoft saját víruskeresőjét.

Az egyéb telepített alkalmazásokkal való kompatibilitást a Get Windows 10 app fogja átnézni, a hosszú tesztperiódus alatt ezekről elég részletes adatbázist készített a cég, az ismert kompatibilitási problémákra a frissítés előtt felhívja a figyelmet és felajánlja az ilyen alkalmazások eltávolítását. A Microsoft figyelmeztetése szerint ugyanígy eltűnhetnek a PC-gyártók által előtelepített egyes alkalmazások is - ezeket valószínűleg senki nem fogja visszasírni - a Microsoft ígérete szerint ezek eltávolítása is transzparens, a felhasználó által követhető lesz.

Rendszerkövetelmények

A hivatalos rendszerkövetelmények viszonylag semmitmondóak, a Microsoft 1 GHz-es órajelű processzort, 1 gigabájt (32 bites verzió) illetve 2 gigabájt (64 bites verzió) RAM-ot ír elő, a merevlemezen pedig 16 illetve 20 gigabájtnak kell üresnek lennie (32 illetve 64 bit esetén). A grafikus kártyának támogatnia kell a DirectX 9-es szabványt és WDDM 1.0-s meghajtóval kell rendelkeznie. A kijelző minimális felbontása 1024 x 600. Ezen a követelmények érdemben nem változtak a Windows 7, sőt a Vista óta, így ennek minden, az elmúlt 10-12 évben eladott PC kényelmesen meg tud felelni.

A Windows 10 mégsem fog minden PC-n futni, a specifikációkon túl vannak még rejtett követelmények - például a meghajtóknak és a firmware-nek is támogatnia kell az új operációs rendszert. A Microsoft az elterjedtebb hardverek esetében gondoskodik ilyen meghajtókról, egyes  esetekben viszont sem a gyártó, sem a Microsoft nem támogatja a PC minden alkatrészét, ezekre a gépekre nem telepíthető majd a Windows 10 (vagy nem fog stabilan futni). A hardveres kompatibilitást a Get Windows 10 app fogja ellenőrizni, telepítés előtt.

Az egyes funkciókhoz további hardveres támogatásra is szükség van - a Windows Hello identitáskezelőhöz például WBF (Windows Biometric Framework) támogatással rendelkező ujjlenyomat-olvasó, írisz-szkenner vagy speciális megvilágítással kombinált infravörös kamerára van szükség, a Cortana pedig hi-fi minőségű mikrofont igényel a megbízható működéshez. Ezek hosszú listája a Microsoft oldalán érhető el.

(A Windows 8-at előbb 8.1-re kell frissíteni a Windows 10 felé vezető úton.)

A Windows 10 upgrade licenc eszközhöz kötött, vagyis ez a licenc később nem mozgatható át másik PC-re - tudta meg a HWSW. Ennek akkor van jelentősége, ha az alapul szolgáló Windows 7 vagy Windows 8 licence hordozható volt, ilyenkor a frissítéssel ennek lehetősége elvész. Az eredeti rendszer licence persze nem csorbul, így ha töröljük a Windows 10-et, az előző rendszert tetszőlegesen újratelepíthetjük más eszközre - az egyszeri ingyenes upgrade lehetőség az új rendszeren viszont már nem lesz elérhető. Lásd frissítés a cikk végén.

A Thurrott.com-nak a Microsoft képviselői néhány, az upgrade-del kapcsolatos további kérdésre is sikerült választ kapnia. Eszerint a Windows 10 licence lehetővé teszi, hogy tiszta telepítést végezzünk a rendszeren. A frissítés során is lehetőség nyílik erre (ha a felhasználó semmit nem szeretne megtartani a frissítendő rendszerből) akkor egy teljesen új Windows 10 telepítést kap, az eredeti rendszerhez kapcsolódó állományokat pedig összepakolja egy Windows.old könyvtárba, innen lehet visszakukázni a Users, a Windows és a Program Files mappák tartalmát szükség szerint. Ha teljesen tiszta telepítést szeretnénk, akkor van lehetőség DVD-ről vagy USB-ről bootolva ezt is elvégezni, ennek műszaki hátteréről a Microsoft új terjesztési rendszere gondoskodik - nyilatkozta a cég képviselője. A pontos részletek egyelőre nem világosak, de valószínűleg ezt is a Get Windows 10 alkalmazások keresztül lehet majd elérni, amely a Windows Store-ban beregisztrálja a PC egyedi azonosítóit, így a Microsoft tudja, hogy a gépre szabadon telepíthető ezután Windows 10 (nem csak az első évben).

Nem változott az ár

A Microsoft tegnap az árakat is nyilvánosságra hozta, ezek nem változtak a Windows8/8.1 óta. Eszerint a Windows 10 Home listaára 119 dollár lesz, a Windows 10 Pro pedig 199 dollárba kerül majd. E két verzió között utólag is lehet majd váltani, az ezt lehetővé tévő licenc (Windows 10 Pro Pack) ára 99 dollár (ezek amerikai nettó árak). Ezeket az árakat azoknak kell fizetni, akik Windows 7-nél korábbi operációs rendszert használnak, vagy valamiért nem vehetik igénybe az ingyenes frissítésre vonatkozó ajánlatot.

A fentiek a "standard" licencű operációs rendszerre vonatkoznak, ehhez képest a géphez kötött (OEM) licencek némileg olcsóbbak lesznek - legalábbis a NewEgg.com-on elérhető árazás szerint. A Home kiadás 109 dollárba, a Pro pedig 149 dollárba kerül majd. Ez amúgy áremelésnek számít a Windows 8-hoz képest, amelynek OEM licencei 99 illetve 139 dollárba kerültek.

Frissítve: A Microsoft Magyarország megkeresésünkre pontosította a korábbi álláspontját, a Windows 10 frissítéssel szerzett licenc megőrzi a szülő (frissített) operációs rendszer licencét, vagyis a számítógéphez kötött licenc marad számítógéphez kötött, a hordozható (korábban "dobozosként" emlegetett) licenc pedig marad hordozható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.